Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Kupper: Minket nem kérdeznek meg semmiről

Meglepetésekkel teli évet ígér a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője. Kupper András az Indexnek adott interjújában azt mondta, a költségvetési törvény alapján hiába ígértek be a fővárosnak az útfelújítás minden forintja mellé plusz egyet, a támogatást képtelenség lehívni. Az orvos végzettségű politikustól megtudtuk azt is, utoljára 13 esztendeje beszélgetett el a főpolgármesterrel, azóta semmilyen egyeztetésre vagy közös programra nem hívták.

Lapértesülések szerint Simicska Lajos személyes közbenjárására kellett két fideszes politikusnak távoznia posztjáról, mert a képviselők egy olyan közterületi reklámokkal foglalkozó cégnek tettek gesztust, amely Simicska vállalkozásának konkurense.

Ez butaság. A közterületi médiában nemcsak egy cégnek van érdekeltsége. A probléma az, hogy - más cégekkel ellentétben - a kedvezményezett vállalkozásnak nem kell közterület-használati díjat fizetnie a fővárosnak. Egy fővárosi képviselő nem terjeszthet be egy olyan rendeletet, ami a főváros érdekeivel ellentétes.

Sasvári Szilárd (a városképvédelmi bizottság leköszönő elnöke, a javaslat előterjesztője, ex-frakcióvezető-helyettes) belátta, hogy hibázott, le is mondott. Juharos Róberttel nem volt ilyen egyértelmű, mert nem ő volt az előterjesztő, de a jogi bizottság tagjaként részt vett a rendelet véleményezésében. A lényeg az, hogy a jogi bizottság elnöke kért egy bizalmi szavazást, és kiderült nem élvezi a frakció támogatását, ezért visszahívtuk az elnöki székből.

Ha nem távoznak önként, lemondatták volna őket?

Nekem lett volna egy ilyen irányú előterjesztésem, de erre végül nem volt szükség. A bizottsági helyek közgyűlési döntéshez kötődnek február végén, március elején lesznek már nevek, addig Sasváriék ellátják feladatukat.

A kormány és a főváros megállapodott, hogy az útfelújítási pénzekhez minden önkormányzati forinthoz a kormány hozzáad egyet. Ez közelebb viheti-e a várost a kátyúmentes Budapesthez?

Kupper András
Fotok: Barakonyi Szabolcs
A város nem fogja megkapni azokat az állami támogatásokat, amiket az állam megígért, és amiket Demszky főpolgármester is beharangozott. Jelenleg ugyanis olyan a költségvetési törvény, hogy a főváros nem jut hozzá az állami pénzhez, a végrehajtási rendeletek lehetetlenné teszik azt. A főváros-kormány megállapodásnak a kiindulópontja az a Medgyessy-Demszky találkozó volt, amikor két dologban állapodtak meg, de érdekes módon a másodikról nem is beszélnek. Az egyik, hogy egy fővárosi forinthoz egy állami forint jár útfelújításra. A másik a BKV szanálása. Minden egyes jegyár-bevételből származó forinthoz, ami a BKV-nál keletkezik, egy forintot hozzátesz a főváros és egyet a kormány. Erről teljesen el is feledkeztek. A durván 35 milliárdos jegyárbevételhez még hetven milliárdot kellene hozzátenniük. Ez az összeg fedezné azt a hiányt, ami a BKV-nál 2005-ben föl fog halmozódni, és még az amortizációs költségeket is fizetni lehetett volna. Szeretnénk betartatni ezeket a megállapodásokat. Az állagromlás miatt egyébként soha nem fogjuk magunkat utolérni, mert egy időben nem lehet mindenütt a kátyúkat javítani.

Jelentős külsőségek közepette jelentette be az EP-kampányban a volt miniszterelnök, hogy létrejött a Fidesz Új Budapest Központja. A sajtótájékoztató óta azonban nem hallani a központról semmit...

Az Új Budapest Központ (ÚBK) létezik és dolgozik. Csinálhatnánk azt, amit az SZDSZ, hogy semmilyen közigazgatási javaslat nincsen, nem készült el, de egyszer csak feleresztenek egy új elképzelést arról, hogyan változzék meg Budapest irányítása, amit aztán másnap módosítanak, majd visszavonnak. Ehhez képest mi azt mondjuk, hogy az ÚBK készítse el azokat a szakértői javaslatokat, amiről aztán vitatkozni lehet. Amíg tervezési fázisban vagyunk, nem nagyon lehet mivel előállni. Egyébként a Nemzeti Fejlesztési Tervről szóló pártelnöki egyeztetésen Orbán Viktor azt mondta, hogy külön fejezetre van szüksége Budapestnek, és fölajánlotta, hogy a Fidesz ezt kész átadni a kormánynak, hogy legyen valami konkrétum is a tervben.

Egyetért a Fidesz-kormánynak azzal a döntésével, amellyel leállította a 4-es metró építését?

Azt fontos tudniuk a budapestieknek, hogy ennek semmi köze a metróberuházáshoz, mert 2004-ig nem volt építési engedélye a 4-es metrónak, vagyis 2004-ig nem lehetett volna elkezdeni. A 4-es metró költségeire egy jelentős tétel szerepelt a költségvetésben, amit a Fidesz-kormány kihúzott. De teljesen fölöslegesen szerepelt az a sor a büdzsében, ugyanis azt a pénzt akkor még nem is lehetett volna elkölteni. Én persze annak nem örülök, hogy ilyen lassan megy a beruházás, de ennek nincs köze e '98-as döntéshez. Az engedélyeztetési eljárás nem állt le akkor, és csak tavaly ősszel fejeződött be.

Vannak elképzelések további metrók építésére is. Ön hogyan viszonyul a tervekhez?

Az 5-ös metró sokkal jobb, sokkal fontosabb lenne a város számára. A szentendrei HÉV-et össze lehetne kötni a ráckeveivel, és ez a projekt kevesebb jogi problémával küzd, mint a 4-es metró, ami szerintem egyáltalán nem fog megvalósulni. Félretéve az összes politikai okot, annyi jogi probléma van ezzel a beruházással, hogy a közeljövőben nem lesz 4-es metró.

Ezt komolyan gondolja?

Túl azon, hogy a Kálvin téri üvegpalota süllyed, és az alá akarnak alagutat fúrni, a magyar jog nem szabályozza a földterület alatti tulajdont, vagyis, hogy valakinek a háza alatti területről ki rendelkezik. Hogyan kaphatott például a metróépítési engedélyt magántulajdonok alatt? Ha valaki ezt előveszi, megakadályozhatja a beruházást. Isten őrizz, hogy abban a színben tűnjünk föl, hogy megakadályoznánk a metró építését, mi mindent meg fogunk ahhoz szavazni. De tény: ezer sebből vérzik a beruházás. És a tulajdonosok kártérítést fognak követelni. A nagykörút vonaláig homokos a talaj, könnyen süllyed, mint az megtörtént a 2-es metró építésekor, csak akkor azt eltitkolták. Bár emiatt építettek a rendszerbe egy nagyobb kártérítési alapot,szerintem nem lesz elegendő.

Kupper

Az 5-ös metró vonalában az a pláne, hogy nem Budapest két forgalmas pontját kötné össze egymással, hanem agglomerációt az agglomerációval. Míg az előbbire nem, az utóbbira lehet uniós támogatást szerezni. Most már csak az kellene, hogy az 5-ös metróhoz épüljenek nagy parkolók, ahol az autót ott lehet hagyni. A 4-es metrónak akkor lenne értelme, ha a Keleti és a Kelenföldi pályaudvart levinnénk a föld alá, és a vonatok átmennének Budapest alatt, ahogy számos nagyvárosban működik.

Mit lehet tenni ellenzékiként Budapesten? Ha az egyik oldal javasol valamit, akkor azt majdnem biztos, hogy a másik oldal fordítva gondolja.

A fővárosban ez megfordult: ők mondják vissza a mi javaslatainkat. Fölvetünk valamit, eltelik néhány hónap, és előállnak a mi javaslatunkkal, hogy ők megtalálták a megoldást. Mondok egy egyszerű példát: mióta mondjuk, hogy ez a parkolási rendszer így nem jó, egységes parkolási rendszer kell. Na, mit jelentett be nemrég az SZDSZ-es Lakos Imre? Kiállt, és azt mondta, hogy egységes parkolási rendszer kell. De akkor miért nem csinálták meg 14 év alatt? Mindenestre ha végre elkészül az új parkolási koncepció, azt mi üdvözölni fogjuk.

Demszky a közigazgatási reform kapcsán úgy fogalmazott, hogy a város működésképtelen, ezért kell a megújítás. Amivel szerinte mindenki egyetért elméletben, csak a gyakorlati megvalósítás lehetetlen a négy párt között. Mi a Fidesz elképzelése a fővárosi önkormányzat és a kerületek közötti viszony reformjáról?

Nem azt mondom, hogy Demszky Gábornak könnyű dolga van, és nem irigylem őt a feladatáért, de azért ezt a várost ennél jobban is lehet irányítani. Az kétségtelen, hogy ebben a közigazgatási rendszerben sokkal több egyeztetési kényszer van. Ha valaki tudna egyeztetni és kompromisszumkész volna, akkor ezt lehetne jobban csinálni. Nem igaz, hogy pusztán a közigazgatás túlszabályozottsága miatt van nehéz helyzetben Budapest. Az önmagában csődtömeg, hogy Demszky azt mondja, működésképtelen a város. Akkor mondjon le. Kétszer voltak kormányon, egyszer úgy, hogy kétharmados többségük volt, sőt fölhívnám a figyelmet, hogy az első ciklusban hozzányúltak ehhez a bizonyos önkormányzati törvényhez. Egyébként meg, ha állítása szerint egyetértés volna közöttünk, akkor jó volna, ha megkérdezne minket is, mert ez például eddig nem történt meg.

Nem szokott egyeztetni a főpolgármester a fővárosi frakciókkal?

Még a kerületi polgármesterekkel sincs kapcsolata Demszkynek, nem hogy velünk. A kerületi vezetőkkel másfél-két évente találkoznak, és akkor egymásra borogatják az asztalt. Én személy szerint utoljára 1993-ban beszélgettem Demszky Gáborral egy fővárosi képviselőknek szervezett kiránduláson, azóta nem.

És a kormánypárti frakciótagokkal csak a közgyűlésen találkozik?

Kupper A házbizottsági ülések előtt fél órára, és néha a parkolóban. Soha nem kérdeztek meg minket, soha. Lehet azt mondani, hogy a Fidesz ezt úgyse fogja támogatni, ne is kérdezzük meg őket. Ezzel már nincs is semmi bajom, megszoktam. A baj az, hogy a kerületekkel nem dolgozik együtt, őket sem kérdezi meg. A parkolási koncepcióval sem kerestek még meg senkit.

Nemrég magyarázkodásra kényszerült, mert épp a parkolási rendszer oszlopát, a Centrum Kft.-t vásárolta meg a nagybátyja. Nem próbálta lebeszélni rokonát a vásárlásról?

Tudomásom szerint a Centrum nem lopott, nem csalt, és én sem követtem el ilyesmit. A nagybátyám megvásárolt egy céget, amely egyébként a főváros rendeletei szerint működik a fővárosban, vagyis meg vannak határozva a parkolási zónák, tarifák, szankcionálási eszközök. Ennek a cégnek amúgy a fővároshoz semmi köze. Nekem persze ez az ügy nem tesz jót. Ha előtte megkérdezett volna a nagybátyám, hogy bevásárolja magát, én azt válaszoltam volna: "Édes istenem, ne tegyél velem ilyet!" A magam politikai lépéseit, még csak a szüleimmel, akik egyébként velem ellentétes politikai oldalon állnak, sem egyeztetem, nemhogy a nagybátyámmal. Ezt így tőle sem várom el.

Lehet, hogy főpolgármester-jelöltségét igyekeztek megakadályozni a hír kiszivárogtatásával?

Nem fogok a kardomba dőlni, ha nem leszek főpolgármester-jelölt.

Ez felvetődött?

Lévén a fővárosi Fidesz elnöke, persze, hogy felvetődött.

És mikor döntik el?

Mi azt ígértük, hogy valamikor 2005 elejére meghozzuk ezt a döntést, de a decemberi kettős népszavazás csomó ilyen ügyről elterelte a figyelmet. Néhány hónapot ez a folyamat késni fog, szerintem a kongresszus környékén, áprilisban lesz döntés az országos elnökségben a fővárosi szervezet javaslatára.

Ez nem túl demokratikus...

Sehol sem dönt kongresszus az országos jelöltek személyéről. A főpolgármester-választás majd nagyon demokratikus lesz.

Akár indul a jelöltségért, akár nem, távolról sem politikusként kezdte pályáját. Zongoristának készült, orvosnak tanult, és politikus lett Önből. Hogyan?

Valaki egyszer nekem azt mondta, a politikus is orvos, csak társadalmi méretekben az. Engem a szüleim zeneiskolába írattak be, ügyes volt a kezem, szerettem zenélni. Nekifutottam háromszor a zeneakadémia felvételijének, és nem sikerült. Akkor el kellett gondolkodnom azon, sértett zseniként akarom-e leélni az életemet. Végül az orvosi egyetemen kötöttem ki. Nagyon izgalmas volt, ott ragadtam az egyetemen, kutattam és tanítottam egészen 1996-ig.

A politika mikor szippantotta be?

Még 1989-ben, amikor a Fidesz nem területileg szerveződött, hanem voltak egyetemenként különféle csoportok. Elhívtak a medikus csoportba, kenegettük a plakátokat, elbohóckodtunk. Akkoriban már Kispesten laktam a Wekerle-telepen, és ott ért a '90-es önkormányzati kampány. Lementem a fideszesekhez, és segítettem nekik, de nem hagytam magam jelöltetni. Aztán úgy alakult, hogy Zupkó Gábor helyett én lettem a Fidesz kerületi küldöttje, mert ő alpolgármester volt. Így kerültem be a közgyűlésbe 1993 elején. Azóta rendületlenül itt vagyok. Úgy 1996-ban jutottam egy olyan fordulópontra, hogy el kellett döntenem, csinálhatom-e együtt az egyetemi oktatást és kutatást, illetve a fővárosi politizálást. Akkor már az előbbi nem fért bele, ezért otthagytam az egyetemet.

A mai napig zenél?

Mind a mai napig zongorázom, sőt nem indulok el úgy otthonról, hogy akár csak egy rövid darabot ne játszanék el...

Korán reggel? (Nevetés)

Ez olyan vicces? Nem, rendbe teszi az embert. Van aki reggeli nélkül nem tud elindulni, én zongorázás nélkül nem tudok. Nekem ez kell, hogy rendbe legyek, és rendben is vagyok.

A vagyonnyilatkozata szerint négy zongorája is van otthon, két páncéltőkés nagy zongora, egy pianínó és egy elektromos. Mindegyiket használja, vagy mások is zenélnek a családban?

Ez nálam nem úgy van, hogy egymás mellett állnak a zongorák, és reggel kiválasztom valamelyiket, hogy azon játsszam. Egy olyan hangszerem van, amit nap, mint nap használok. A pianínóm kölcsönadtam Sasvári Szilárdnak, hogy a gyerekét taníttassa rajta zongorázni, az elektromos zongora pedig egész egyszerűen egy kényelmi szempont. Hogy ha éjjel kedvem tartja, akkor a szomszédok kímélésével a család nyugalmának megőrzése mellett, egy fülhallgatóba burkolózva tudjak hódolni szenvedélyemnek. A felújított zongorámról pedig kiderült, hogy nem olyan jó, mint amit vártam tőle, ezért eladtam.

Nem szokott a Fidesz-frakció bulijaira zenekart szervezni, hanem leül a zongora mellé, és játszik?

kupper

A zongora nem olyan hangszer mint a gitár, hogy leülsz prüntyögni, és akkor énekelnek veled együtt. A zongora egy magányos hangszer, és ahhoz kell egyfajta exhbibicionzimus, hogy az ember egy pódiumra kiálljon vele. Egyébként meg Bachot vagy Beethovent szoktam otthon játszani, és ezekre nem is nagyon lehet jól bulizni. Semmelweis-napi ünnepség szokott lenni, oda el is megyek játszani, meg jótékonysági hangversenyeken lépek fel.

A másik "civil" szenvedélye, hogy sok kutyát tart.

Volt nekem egy pulim, aki egyébként a konyhában töltötte el békés óráit, de mindig bejött a szobába, ha Bachot játszottam. Befeküdt a zongora alá, és ha abbahagytam, vagy más zeneszerzőre váltottam, akkor kiment. Aztán szegény elpusztult, és nem gondoltam, hogy valaha lesz másmilyen kutyám. Utána nem sokkal mégis hozzám került egy Labrador, azóta még két másik kutyám is lett.

A sétáltatáskor eltakarítja a kutyapiszkot?

Először is az én kutyáim még aszfaltot nem igen láttak, mindig a szabadba megyünk. Ez fontos. Mi a kutyáinkkal kijárunk külföldre a barátokhoz, és munka-, tehát nem szépségversenyekre járunk velük. Ott láttuk, hogy a kutyások kint az erdőben, a szabadban is összegyűjtik a kutyapiszkot. Ide kéne eljutni. Igen, én összegyűjtöm, a kertben is, nem járunk kutyapiszokban.

Ha már itt tartunk, mi volna a megoldás a kutyapiszok problémára?

Először is be kéne mutatni, hogy a városi kutyák ürülékében olyan kórokozók találhatok, amik a levegőben szállva, akár még meddőséget is okozhatnak. Ez valóban egy súlyos közegészségügyi probléma. Az egy dolog tehát, hogy ez csak esztétikai kérdés, komoly egészségügyi problémákat is felvet. A kutyásokat fel kell világosítani, el kell őket látni eszközökkel.

Valóban, úgy tudjuk, idén - a vezetés párthovatartozástól függetlenül - látványos fellépést ígértek a kerületek a kutyapiszok ellen. Mit tervez a fővárosi Fidesz 2005-re?

El kéne mondanom? Konkrét dolgokról még nem szívesen beszélek, de lesznek meglepetések, 2005 egy fordulatokban bővelkedő év lesz. Ezt a budapestieknek és Demszky Gábornak is üzenjük.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!