Gellért, Mercédesz
12 °C
22 °C

Bárándy képviseli a kormányt

2004.02.18. 18:25
Bárándy Péter képviseli a kormányt azon a négypárti tárgyaláson, amelynek összehívására Medgyessy Péter miniszterelnök kérte fel Szili Katalin országgyűlési elnököt. Az egyeztetés célja a kormányfő hétfői országértékelő beszédében felvetett alkotmánymódosítást igénylő kérdések megvitatása. A Fidesz nem képviselteti magát, mert a meghívott pártelnök külföldön tartózkodik.
Medgyessy Péter kormányfő felkérte Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét, hogy hívjon össze négypárti tárgyalást az országértékelő beszédében felvetett, alkotmánymódosítást igénylő kérdésekben - jelentette be a kormányszóvivő szerdán Budapesten, a kabinet ülése után.

Mádl szimpátiával hallgatta
Medgyessy Péter miniszterelnök szerint az emberek többsége szereti és támogatja azt a javaslatát, hogy a parlamenti pártok közös listát állítsanak a júniusi európai parlamenti választásokra. "Célom az, hogy a nemzeti összefogás légkörét teremtsük meg Magyarországon" - mondta Medgyessy Péter újságíróknak, miután Mádl Ferenc köztársasági elnökkel folytatott megbeszélést a Sándor-palotában szerdán, Budapesten. A miniszterelnök a parlamentben hétfőn elmondott három javaslatáról, a közös EP-lista állításról, a köztársasági elnök közvetlen választásáról és a parlament létszámának csökkentéséről kezdeményezett találkozót az államfővel. A kormányfő kérdésre válaszolva elmondta: Mádl Ferenc nem mondott véleményt a közvetlen köztársasági elnök választásra vonatkozó javaslatára, de "úgy tűnt, azt nagy szimpátiával hallgatta". Mádl Ferenc szerint az Országgyűlés létszámának csökkentése régi témája a politikai közbeszédnek, ezt valamennyi parlamenti párt vagy a programjában, vagy más megnyilatkozásaiban felvetette az elmúlt években. Ugyanakkor az erről szóló konkrét javaslat ellenére gyakorlati megvalósítására eddig nem került sor.

A közös uniós listához nincs szükség jogi aktusra

Az egyeztetésen Bárándy Péter igazságügy-miniszter képviseli a kormányt - közölte sajtótájékoztatóján Gál J. Zoltán.

Bárándy Péter azt mondta, hogy a négy párt közös európai parlamenti választási listájával kapcsolatban "nincs szükség semmiféle jogi aktusra".

A köztársaságielnök-választás lebeg a levegőben

A köztársasági elnök közvetlen választását a miniszter "megújult régi kérdésnek" nevezte. "Állandóan lebeg a levegőben a megoldandó kérdés, (...) hogy a köztársasági elnök legitimációját jobb lenne megerősíteni egy közvetlen választással, vagy sem" - tette hozzá.

A miniszter az ezzel kapcsolatos korábbi népszavazásra utalva úgy fogalmazott, hogy "az eddig kirajzolódó népakarat" inkább a közvetlen elnökválasztást tartaná helyesnek. Bárándy Péter az államfő hatásköréről azt mondta, hogy azt nem feltétlenül kellene növelni akkor, ha a nép választaná a köztársasági elnököt.

A Parlament létszámának csökkentése alkotmányt érintő kérdés

Az Országgyűlés létszámának csökkentése szükséges lenne, ezzel minden párt egyetért, de a változtatás az alkotmány és egyéb törvények módosítását igényelné - tette hozzá.

Nem muszáj ahhoz ragaszkodni, hogy 2006-ra már csökkenjen a parlament létszáma, a határidőt ki lehetne tolni 2010-ig - közölte Bárándy Péter." A kisebb Országgyűléshez viszont nyilvánvalóan bele kell nyúlni (...) a választás rendszerébe is" - mondta a miniszter.

Az igazságügyi miniszter közölte, a választókörzetek számához nem kell nyúlni, a megyei listákat viszont el lehetne hagyni.

Kovács javasolja a listavezetőt

A Fidesz nélkül tartanak egyeztetést a parlamenti pártok csütörtökön a szocialisták kezdeményezésére a közös európai parlamenti választási listaállítás lehetőségéről. A gondolatot felvető Medgyessy Péter kormányfő szerdán elmondta, a megbeszélésen Kovács László MSZP-elnök javaslatot fog tenni arra, hogy ki vezesse a közös listát. A Fidesz azért nem vesz részt az egyeztetésen, mert Orbán Viktor pártelnök, aki a meghívást kapta, hivatalos külföldi programon lesz az egyeztetés időpontjában, Athénban. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök és Dávid Ibolya, az MDF elnöke részt vesz az egyeztetésen.