Diána
11 °C
22 °C

Az MSZP megszavazta a gyűlöletbeszéd-törvényt

2008.02.18. 20:51
Két évet kaphatna, aki a lakosság egy csoportját szóval, testmozdulattal megsérti. A javaslatot a kormány, az SZDSZ és az ellenzék sem támogatta, és valószínűleg az Alkotmánybíróság előtt is elbukik.

Az Országgyűlés hétfőn elfogadta a büntető törvénykönyv módosítását, amely lehetővé teszi a gyűlöletbeszéd büntethetőségét. A szocialista képviselők kezdeményezte törvénymódosítást 174 igen, 127 nem szavazattal és 11 tartózkodás mellett fogadta el a Ház.

Juhász Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára az általános vitában elmondottakat megismételve a szavazás előtt közölte, a kormány nem támogatja a törvényjavaslatot. Indoklásként azt mondta, az Alkotmánybíróság korábban már alkotmányellenesnek találta a Btk. hasonló jellegű módosítását.

Az általános vitában az ellenzéki pártok mellett az SZDSZ sem támogatta a javaslatot, a kisebbik kormánypárt a kormányéhoz hasonló indokokkal érvelt.

A törvényre nemmel szavaztak az SZDSZ-es képviselők, míg az MDF és Tóth András független képviselő tartózkodott.

Bárándy Gergely (MSZP) és más szocialista képviselők javaslata szerint gyalázkodásnak számít az a magatartás, amikor valaki nagy nyilvánosság előtt a lakosság egyes csoportjainak becsületét, emberi méltóságát kifejezéssel, ennek híresztelésével, vagy testmozdulattal megsérti vagy megsérteni próbálja.

A jogszabály alapján a gyűlöletbeszéd két évig terjedő szabadságvesztéssel lesz büntetendő. Sólyom László tavaly decemberben kérte a módosító javaslat alkotmányos normakontrollját.