Béla
13 °C
27 °C

Az MSZP saját és közös listában is gondolkodik

2004.02.19. 13:41
Kedden Orbán Viktorral együtt folytatják a tárgyalást a parlamenti pártok elnökei Medgyessy Péter miniszterelnök közös uniós lista felállítására tett javaslatáról, derült ki azon a csütörtöki találkozón, amely a Fidesz elnökének hivatalos, külföldi tartózkodása miatt csak hárompártira sikeredett. Kovács ismertette, az MSZP úgy képzeli, a közös uniós lista mellett mindenki saját listát is állítana.
Az egyeztetésen jelen volt Kovács László, az MSZP, Dávid Ibolya, az MDF és Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke, valamint megjelent a miniszterelnök is, aki ismertette, és részletezte hétfői javaslatát. A kormányfő újságíróknak elmondta, arra kérte a pártelnököket, hogy a közös európai parlamenti listára tett javaslatának megbeszélésekor a mögöttes szándékot értékeljék.

Az emberek is ezt szeretnék

"Nemzeti összefogás szándéka fogalmazódik meg, hogy együtt akarunk Európába menni. Egy jól működő országot szeretnék bevinni, ahol erős a nemzeti egység. A lista erre egy megoldás." A miniszterelnök elmondta, az összefogásra azért van szükség, mert látja, hogy az emberek is ezt szeretnék.

Medgyessy elmondta, a négy parlamenti párt közös listája nem teremtene előnytelen versenyt az Országgyűlésen kívüli pártoknak, és a miniszterelnök attól sem tart, hogy a szélsőségesek megerősödnének emiatt. A kormányfő a két pártelnök megjelenését is sikernek értékelte.

Közös lista, saját lista - első helyen a listavezető

Kovács az egyeztetés után elmondta, az MSZP célja a közös listával az, hogy a belpoltitikai csatározások helyett, a magyar érdekeket tudják képviselni az Európai Parlamentben.

Az MSZP elképzelése szerint a közös lista nem jelentené azt, hogy ne lennének választások. A szocialista elképzelés szerint minden párt indítana saját listát, de felállítanának egy közöset is, amelynek első négy helyét a parlamenti erőviszonyoknak megfelelően állítanák össze, a listán egyező számban szerepelnének ellenzéki és kormánypárti politikusok. A bekerült képviselők a saját európai parlamenti frakciójukba ülnének, mondta Kovács.

Eszerint az első helyen az MSZP, a második helyen a Fidesz-MPSZ, a harmadikon az MDF, a negyediken az SZDSZ politikusa állna. A további sorrend megállapításáról még tárgyalni kell. A pártelnök hozzátette, Medgyessy közös listás javaslata semmilyen uniós jogszabályt nem sért.

SZDSZ, MDF: változtassunk, de ne így

A szocialista pártelnök ismertette egy kiegészítő ötletét is: a magyar EU-képviselőknek koordinációs tanácsot kellene felállítani, amelyben a huszonnégy képviselő rendszeresen összeülne. Az elnökséget havi váltásban vállalná el a Fidesz és az MSZP.

Az egyeztetésről eljövőben mind Kuncze, mind Dávid leszögezte, álláspontjukon nem változtattak, azaz külön listát állít az SZDSZ és az MDF is. A belpolitikai stílus megváltoztatását, és a magyar érdekek közös képviseletét ugyanakkor mindkét párt sürgeti. Kuncze Gábor egy újságírói kérdésre azt mondta, azért vesz részt az egyeztetéseken, mert "rendkívül kulturált és udvarias párt vagyunk".

Orbán Viktor hivatalos elfogaltsága miatt Athénban tartózkodik, ezért nem tudott jelen lenni. A pártelnökök megegyeztek, a Fidesz elnökével kiegészülve, kedden folytatják a tárgyalást.