Ágnes
-1 °C
2 °C

'Bábkormányt' égetett a MIÉP a Kossuth téren

2004.02.24. 20:27
Kormánybúcsúztató rendezvényt tartott a Magyar Igazság és Élet Párja (MIÉP) kedden a Kossuth téren. A megmozduláson a kormány tizennyolc miniszterét és három államtitkárát formáló szalmabábokat ítélték a résztvevők "máglya általi halálra", miután söjtöri tojásokkal megdobálták őket.
Csurka István egyenes kaszával
Klikk a képre!
A MIÉP tél-, farsang- és kormánybúcsúztató rendezvényén a Medgyessy-kormány 18 miniszterét és három államtitkárát (Keller László, Szekeres Imre, Szanyi Tibor) formáló, kócból és rongyból készült farsangi bábot vitték a színpadra a szervezők, ahol a nézők "máglya általi halálra" ítélhették őket.

Ki akarják húzni lábuk alól a földet

Az öt órakor kezdődött, mintegy ezer fő részvételével megtartott rendezvényen kiegyenesített kaszával beszédet mondott Csurka István a párt elnöke. Csurka a MIÉP támogatásáról biztosította az országszerte tüntető gazdákat, mint fogalmazott: "Most a földet akarják kihúzni a lábunk alól a földet, ami őseink vérét tartalmazza." A pártelnök kijelentette: "Ennél nagyobb hazaáruló kormánya nem volt az országnak".

A MIÉP elnöke szimpatizánsait ezután arra szólította fel, pénteken délután jelenjenek meg a Kossuth téren, ahová a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) szervezett tiltakozó akciót arra az esetre, ha a Földművelésügyi Minisztérium nem tud megegyezni a mezőgazdasági termelőkkel.

Égtek mint a rongy

Csurka beszéde után a résztvevők lehetőséget kaptak, hogy Söjtörről hozatott tojásokkal megdobálhassák a szalmabábokat, a dobálásban a pártelnök is részt vett. Tavaly nyáron Söjtörön tartott a kormány kihelyezett kormányülést, ahol Medgyessy Péter miniszterelnök nem tudta elmondani beszédét, mert MIÉP-szimpatizánsok tojást és almákat dobáltak.

Égnek a bábok
Klikk a képre!
Ezután a tömeg a "bábkormány bábtagjainak" egy részét még a Kossuth téren felgyújtotta, majd "Vesszen Medgyessy! Éljen Csurka!" kiáltásokkal a Margit hídra vonult, ahol a többi bábot is meggyújtották, és a Dunába dobták. A tüntetésen részt vett Győry Béla alelnök, megjelent ifjabb Hegedűs Lóránt református lelkész, a MIÉP volt alelnöke jelenleg a párt EP-listájának vezetője. A vonuló tömeg előtt Waszlavik Gazember László harmonikázott.

A rendőrség a Margit híd Pest felé vezető félpályáját a tüntetés idejére lezárta, csak a BKV járművei közlekedtek.