Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

Betiltatná a gumilövedéket a tömegoszlatásnál a Fidesz

2007.02.26. 16:45
Ha az Országgyűlés igyekszik és támogatja, március 15. előtt módosulhatna a rendőrségi törvény, de a rendészeti miniszter egyszerű utasítással is megtilthatja a rendőröknek a veszélyes fegyver használatát. A rendészeti tárca hajlandó tárgyalni a Fidesszel.

A rendőrségi törvény módosítását javasolja a Fidesz, miszerint a tömegoszlatáskor a rendőrség nem használhatna gumilövedéket, jelentette be Balog Zoltán hétfőn.

A rendőrség a törvény szerint tömegoszlatáskor használhat gumilövedékes fegyvert, illetve akkor, ha a jogszerű rendőri intézkedéssel szemben ellenállást tanúsítanak.

Tehát a módosítás megszavazása esetén sem tűnne el az eszköztárból a gumilövedék, csak tömegoszlatáshoz nem lehetne bevetni.

Az emberi jogi bizottság fideszes elnöke az Indexnek elmondta, javaslatuk összhangban van Franco Frattini, az Európai Bizottság alelnökének múlt heti, a gumilövedékek használatát elutasító ajánlásával.

Súlyos sérülések a gumilövedék miatt

A kétharmados törvény módosítását - ha a parlamenti többség is úgy akarja - a házszabálytól való eltéréssel, gyorsítva még március 15. előtt el tudná fogadni a parlament, mondta Balog, aki lehetségesnek tartja ezt a forgatókönyvet, ellenvéleménnyel ugyanis nem találkozott.

A gumilövedékek tömegoszlatásnál való használatát egyébként a rendészeti miniszter egyszerű utasítással is megtilthatja, vagyis van mód gyors megoldásra is.

A gumilövedékes fegyvereket az október 23-ai zavargások idején vetette be először a rendőrség, szakértők szerint meglehetősen szakszerűtlenül használták azokat: több embert lőttek meg túl közelről, és gyakori volt a fejmagasságban leadott lövés is. Egy ember megvakult, egy maradandó látáskárosodást szenvedett.

Az IRM hajlandó az egyeztetésre

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter azt válaszolta az őt kérdező Balog Zoltánnak a parlament hétfői ülésén (közvetítés), hogy még vizsgálják Frattini ajánlásait. A minisztérium (IRM)közölte, Balogék módosító javaslatát még nem kapták meg, így arra nem tudnak reagálni.

A Magyar Hírlap korábban arról írt, az ORFK plasztik-, fa- vagy kaucsuklövedékes fegyverek vásárlásán is gondolkodik, ezek ugyan drágábbak a jelenleg használt kemény guminál, de kevsébé veszélyesek is. Kondorosi Ferenc államtitkár utasította a rendőrséget a a gumilövedékes fegyverek használatának felülvizsgálatára.

Az IRM hétfőn kiadott közleményében jelezte, hajlandó a Fidesszel tárgyalást kezdeményezni a közbiztonságot, valamint a gyülekezési jogot is garantáló jogszabályi környezet kialakításáról.

Az IRM közleménye megjegyzi, többször szó volt már a gumilövedékek használatára vonatkozó jogi szabályozás felülvizsgálatának szükségességéről, de hangsúlyozza, "a rendőrség által használt kényszerítő eszközök körének meghatározásakor az sem elhanyagolható szempont, hogy a bűnözők kelléktára milyen eszközökből áll."

A tárca közleménye némileg összemossa a gumilövedék használatának kétféle alkalmazását, amikor egyrészt tömegoszlatásról (59. §), másrészt a bűnözök (49. §) elleni fellépésről beszél. A Fidesz javaslata viszont csak a tömegoszlatásra vonatkozik.

Részletek a rendőrségi törvényből

Vegyi eszköz, elektromos sokkoló eszköz, rendőrbot, kardlap, illetőleg más eszköz alkalmazása

49. § (1) A rendőr a szolgálatban rendszeresített, vegyi vagy elektromos sokkoló eszközt, illetőleg rendőrbotot vagy kardlapot alkalmazhat
a) a mások vagy saját életét, testi épségét, illetőleg a vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető támadás elhárítására,
b) a jogszerű rendőri intézkedéssel szembeni ellenszegülés megtörésére.
(2) A rendőr a szolgálatban rendszeresített gumilövedéket, illetve pirotechnikai eszközt, könnygázgránátot, elfogó hálót, ingerlőgázt, továbbá vízágyút alkalmazhat a mások vagy saját élete, testi épsége, illetőleg a vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetésének elhárítására, vagy ha a lőfegyverhasználat feltételei (54. §) fennállnak.

Tömegoszlatás

59. § (1) Ha a jogellenesen összegyűlt, illetőleg jogellenes magatartást tanúsító tömeg a szétoszlásra irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget, a Rendőrség az e fejezetben szabályozott kényszerítő eszközök alkalmazása mellett a tömeggel szemben a következő eszközt, illetőleg intézkedést alkalmazhatja:
a) vízágyút,
b) pirotechnikai eszközt, gumilövedéket,
c) ingerlőgázt,
d) elfogó hálót,
e) lóháton vagy járműkötelékben végzett kényszeroszlatást.
(2) Az (1) bekezdésben említett eszköz alkalmazására a tömeget előzetesen figyelmeztetni kell.
(3) Tilos a tömeget korlátozni a helyszínről történő eltávozásban.
(4) Tilos a tömegoszlatásra lőfegyvert használni.
60. § (1) A csapaterő alkalmazása során a rendőr a csapaterő parancsnokának utasítása szerint köteles eljárni.
(2) A tömeg szétoszlatására irányuló csapaterő alkalmazása során a Rendőrség a helyszínen lévők egyéni felelősségét nem vizsgálja.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!