Judit
2 °C
7 °C

Nem nyomoznak Orbán bostoni útja miatt

2002.02.26. 16:53
Nem talált bűncselekmény elkövetésére utaló nyomot a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal Orbán Viktor 32 millió forintos bostoni utazása kapcsán. Ezért megtagadták az ügyben a nyomozást - erről a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya tájékoztatta az Indexet.
Orbán Viktor miniszterelnök február 10-én utazott Bostonba a Tufts Egyetem ünnepségére, hogy ott átvegye az egyetem díszdoktori címét. A kormányfő innen rögtön hazasietett, hogy még idejében megérkezzen a kormányülésre. Ezt azonban - az egyébként jóval olcsóbb - menetrend szerinti járattal nem tehette volna meg. Ezért kellett 32 millió forintért svájci magánrepülőt bérelni.

Nehezen védhető a diplomáciai út

Az ellenzék már korábban is többször élesen bírálta a kormányfői villámvizit igen magas költségét, az SZDSZ pedig hanyag kezelés miatt az Legfőbb Ügyészséghez fordult. Az ellenzéki pártok úgy vélték, hogy a kormányfő és hivatala is jogszabályt sértett azzal, hogy aránytanul sokat költött erre az útra, és még a saját maguk által hozott szabályokat sem tartották be. Egy 1999-es kormányrendelet ugyanis úgy szól: "amennyiben az állami protokollfeladatok teljesítése körében az utaztatáshoz különrepülőgép igénybe vétele szükséges, a beszerzést a Malév Rt.-vel kell lebonyolítani." Ráadásul nehezen értékelhető diplomáciai útként a kormányfői vizit, hiszen diplomáciai esemény nem történt.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a miniszterelnök 32 millió forintos bostoni villámlátogatása kapcsán ismeretlen tettes ellen két feljelentés érkezett. Ezek vizsgálatával a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalt bízták meg. Itt feljelentés-kiegészítést rendeltek el annak érdekében, hogy további információt gyűjtsenek a bostoni út és az ehhez szükséges repülőgépbérlés ügyében, hogy ezek alapján eldönthető legyen: felmerül-e bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja vagy sem. Az ügyészség megkereste az ügyben a Miniszterelnöki Hivatalt, a Külügyminisztériumot és a Nemzetbiztonsági Hivatalt is. Az így beszerzett iratok alapján pedig nem állapítható meg sem hanyag kezelés, sem pedig más bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja. Ezért bűncselekmény hiányában megtagadták a nyomozást, és erről már értesítették az érintetteket is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?