Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Nem nyomoznak Orbán bostoni útja miatt

2002.02.26. 16:53
Nem talált bűncselekmény elkövetésére utaló nyomot a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatal Orbán Viktor 32 millió forintos bostoni utazása kapcsán. Ezért megtagadták az ügyben a nyomozást - erről a Legfőbb Ügyészség sajtóosztálya tájékoztatta az Indexet.
Orbán Viktor miniszterelnök február 10-én utazott Bostonba a Tufts Egyetem ünnepségére, hogy ott átvegye az egyetem díszdoktori címét. A kormányfő innen rögtön hazasietett, hogy még idejében megérkezzen a kormányülésre. Ezt azonban - az egyébként jóval olcsóbb - menetrend szerinti járattal nem tehette volna meg. Ezért kellett 32 millió forintért svájci magánrepülőt bérelni.

Nehezen védhető a diplomáciai út

Az ellenzék már korábban is többször élesen bírálta a kormányfői villámvizit igen magas költségét, az SZDSZ pedig hanyag kezelés miatt az Legfőbb Ügyészséghez fordult. Az ellenzéki pártok úgy vélték, hogy a kormányfő és hivatala is jogszabályt sértett azzal, hogy aránytanul sokat költött erre az útra, és még a saját maguk által hozott szabályokat sem tartották be. Egy 1999-es kormányrendelet ugyanis úgy szól: "amennyiben az állami protokollfeladatok teljesítése körében az utaztatáshoz különrepülőgép igénybe vétele szükséges, a beszerzést a Malév Rt.-vel kell lebonyolítani." Ráadásul nehezen értékelhető diplomáciai útként a kormányfői vizit, hiszen diplomáciai esemény nem történt.

A Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a miniszterelnök 32 millió forintos bostoni villámlátogatása kapcsán ismeretlen tettes ellen két feljelentés érkezett. Ezek vizsgálatával a Központi Ügyészségi Nyomozóhivatalt bízták meg. Itt feljelentés-kiegészítést rendeltek el annak érdekében, hogy további információt gyűjtsenek a bostoni út és az ehhez szükséges repülőgépbérlés ügyében, hogy ezek alapján eldönthető legyen: felmerül-e bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja vagy sem. Az ügyészség megkereste az ügyben a Miniszterelnöki Hivatalt, a Külügyminisztériumot és a Nemzetbiztonsági Hivatalt is. Az így beszerzett iratok alapján pedig nem állapítható meg sem hanyag kezelés, sem pedig más bűncselekmény elkövetésének alapos gyanúja. Ezért bűncselekmény hiányában megtagadták a nyomozást, és erről már értesítették az érintetteket is.