Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

2008-től szűnne meg az orvos rezidensek támogatása

2007.02.27. 18:23
Folyik a rezidensképzés finanszírozásának átalakítása az Egészségügyi Minisztériumnál, mondta el a tárca államtitkára kedden az MTI-nek. A Fidesz szerint az orvosokra és a betegekre nézve is súlyos következményei lesznek, ha a kormány megvonja a rezidensek állami támogatását.

A távirati iroda annak kapcsán kereste meg az egészségügyi minisztériumot, hogy Népszabadság keddi száma szerint a tárca megszünteti a rezidensek állami támogatását.

A rendszer megváltoztatásával azt szeretnék ösztönözni, hogy minél több orvostanhallgató válasszon olyan szakterületet, amely most még hiányszakmának számít, mondta Horváth Ágnes. Bizonyos szakmákban magas az orvosok átlagéletkora, ami 5 vagy 10 év múlva jelenthet problémát az ellátásban.

A rezidensi képzés új finanszírozási rendszerét 2008-tól vezetnék be, az átalakításról szakmai és háttéranyagok, valamint előterjesztés-tervezetek is készültek, mondta Horváth.

Mikola szerint súlyos következményei lesznek

Arról sincs még döntés, hogy a hiányszakmának nem számító szakorvosi tanulmányok finanszírozását milyen szisztéma szerint finanszírozza az állam.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa az MTI-nek úgy reagált, az orvosokra és a betegekre nézve is súlyos következményei lesznek, ha a kormány megvonja a rezidensek állami támogatását.

Jelenleg 2000-2200 orvos, fogorvos és a gyógyszerész részesül rezidensi képzésben, ez 100-150 főre csökkenhet, hiszen a fiatal orvosok nem tudják majd finanszírozni a képzést. Mikola István a következmények között említette az orvosok elvándorlását is.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!