Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

2008-től szűnne meg az orvos rezidensek támogatása

2007.02.27. 18:23
Folyik a rezidensképzés finanszírozásának átalakítása az Egészségügyi Minisztériumnál, mondta el a tárca államtitkára kedden az MTI-nek. A Fidesz szerint az orvosokra és a betegekre nézve is súlyos következményei lesznek, ha a kormány megvonja a rezidensek állami támogatását.

A távirati iroda annak kapcsán kereste meg az egészségügyi minisztériumot, hogy Népszabadság keddi száma szerint a tárca megszünteti a rezidensek állami támogatását.

A rendszer megváltoztatásával azt szeretnék ösztönözni, hogy minél több orvostanhallgató válasszon olyan szakterületet, amely most még hiányszakmának számít, mondta Horváth Ágnes. Bizonyos szakmákban magas az orvosok átlagéletkora, ami 5 vagy 10 év múlva jelenthet problémát az ellátásban.

A rezidensi képzés új finanszírozási rendszerét 2008-tól vezetnék be, az átalakításról szakmai és háttéranyagok, valamint előterjesztés-tervezetek is készültek, mondta Horváth.

Mikola szerint súlyos következményei lesznek

Arról sincs még döntés, hogy a hiányszakmának nem számító szakorvosi tanulmányok finanszírozását milyen szisztéma szerint finanszírozza az állam.

Mikola István, a Fidesz egészségpolitikusa az MTI-nek úgy reagált, az orvosokra és a betegekre nézve is súlyos következményei lesznek, ha a kormány megvonja a rezidensek állami támogatását.

Jelenleg 2000-2200 orvos, fogorvos és a gyógyszerész részesül rezidensi képzésben, ez 100-150 főre csökkenhet, hiszen a fiatal orvosok nem tudják majd finanszírozni a képzést. Mikola István a következmények között említette az orvosok elvándorlását is.