MSZP: ha nincs program, nincs vita

2006.02.27. 12:43
A Fidesz hétfőn a választási vitasorozatról tárgyalt volna a kormányfő stábjával, de a találkozó elmaradt, mert az MSZP ragaszkodik a Fidesz programjához, illetve ahhoz, hogy a vitában az országos listát állító pártok is részt vegyenek.

Hétfőn folytatódott a Fidesz és az MSZP között péntek óta dúló műbalhé a választások előtti tévévitákról, amikor az MSZP visszautasította Deutsch-Für Tamás meghívását, ami a miniszterelnök-jelölti és miniszteri vitákat pontosította volna. Kóka János időpontot vár a Fidesztől.

A szocialisták álláspontja az, hogy amíg nincs a Fidesznek részletes, kidolgozott választási programja, addig nem látják értelmét a vitasorozatnak, amit az ellenzéki párt pénteken vetett fel.

Az MSZP ragaszkodik a Fidesz programjához

Deutsch-Für Tamás délelőtt tíz órára várta Gyurcsány Ferenc megbízottját házalelnöki dolgozószobájába, hogy a "Magyarország 2006" elnevezésű, a Fidesz és az MSZP politikusai között tartandó vitasorozat technikai részleteit megbeszéljék.

A Fidesz kampányát irányító Deutsch-Fürhöz azonban nem kopogtatott senki a megbeszélt időpontban, de 13 perccel később megérkezett Hiller István kabinetfőnökének levele.

A levél, miután helyreigazítja a Fideszt az MSZP kampánybizottságának helyes elnevezéséről (Országos Választási Bizottság a Deutsch-Für-meghívóban szereplő Országos Előkészítő Bizottság helyett), a miniszterelnök-jelölti vita feltételéül az ellenzék választási programját állítja, és elutasítja a Fidesz által kezdeményezett vitasorozatot is.

Deutsch-Für: Gyurcsány megfutamodott

A Fidesz hétrészes vitasorozatának terve szerint a kormány tagjai a Fidesz "árnyékminisztereivel" ülnének le vitázni, a szocialisták szerint az összes listaállító pártok be kéne vonni.

"Az MSZP határozott álláspontja az, hogy a szakmai vitákat a listaállítás előtt a parlamenti pártok között, azt követően pedig az országos listát állítani képes pártok között kell lefolytatni, mert ez segíti a magyar választópolgárok eligazodását" - áll az MSZP levelében.

Az MSZP távolmaradását Deutsch-Für "Gyurcsány megfutamodásaként" értékelte, hiszen "nincs olyan hivatalban lévő európai uniós kormány, amely nemet mondott volna, ha ilyen felkérést kap a vezető ellenzéki párttól."

A miniszterelnök-jelölti vitát április 5-én rendezhetik meg, az időpontot a hétvégén a Fidesz is elfogadta. Az ellenzéki párt korábban a két választási forduló közötti időszakra tett javaslatot, a kormányfő az 5-ei dátumhoz ragaszkodott. A hétvégén Orbán Viktor felvetette a 7-ei időpontot, majd az ellenzéki párt belement az eredetileg javasolt dátumba.

Hétfőn Kóka János, SZDSZ-es gazdasági miniszter is bejelentkezett. Kókát Áder János hívná ki a Fidesz vitasorozatában. A gazdasági tárca vezetője az ellenzéki párt energiapolitikai és gazdaságpolitikai programját és egy alkalmas időpontot vár a Fidesztől.  • Hírek
  • Hírek