Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Minden ezredik magyar ügynök volt

2005.03.01. 20:11
A HVG internetes oldalán megjelent anonim lista azt bizonyítja, hogy a III-as főosztály nagy számban MSZMP-tagokat is beszervezett. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint tizenkétezren jelentettek. A hétvégén nyilvánosságra került - és MSZMP párttagokat nélkülöző - "Antall-féle ügynöklista" további viharokat, beismeréseket, cáfolatokat és kirohanásokat okozott. Olvassa el, mit gondolnak az érintettek és a kívülállók a lista tartalmáról, hitelességéről.

MSZMP-s ügynökök a neten

A hétvégén nyilvánosságra hozott ügynöklista 219 állítólagos ügynöke között gyakorlatilag egyetlen MSZMP-s sincsen. A feltehetően a volt állampárt vezetői által elindított híresztelés, és Burány Sándor, a MSZP ügynökügyi felelőse szerint is ennek az volt oka, hogy a rendszerváltás előtt párttagokat nem, vagy csak különleges esetben lehetett beszervezni. Nekik "pusztán" pártkötelezettség volt a felettes pártszervek tájékoztatása és a népi demokráciaellenes jelenségekről beszámolni. A HVG onlájn kedden azonban olyan - a neveket kitakart - listákat közölt, amelyek azt bizonyítják, hogy számos MSZMP-s párttag is együttműködött a III-as főosztállyal.

Az ügynökök egyötöde MSZMP-s volt

A hvg.hu-n megjelent keddi írás szerint csupán legenda, hogy az állampárt tagjait nem szervezték be a titkosszolgálatok. A lap által ismertetett adatok szerint a 60-as évek végén a több mint tizenkétezer főnyi hálózatnak (ügynök, rezidens, informátor és „T” [találkozási]lakástulajdonos) egyötöde – 2 648 fő - párttag volt. Egy korabeli dokumentum szerint a III/II. csoportfőnökség által foglalkoztatott hálózati személy közül 19, a III/III. csoportfőnökségen 8,3, a III/IV. csoportfőnökségen 35,5, a BRFK Politikai Osztályon 6,8, a megyei politikai osztályok által foglalkoztatottak közül pedig 4,1 százalék volt MSZMP-tag. Döntő többségüket „hazafias alapon” szervezték be, és csupán 2,5 százalékuk esetében került sor politikai, erkölcsi vagy gazdasági jelegű terhelő adatok felhasználására. Egyharmadukat a kémelhárítás, kétharmadukat a fegyveres erők vonalán foglalkoztatták.

Volt, akit tovább foglalkoztattak

A lap által megkérdezett Révész Béla, a Szegedi Egyetem oktatója szerint 1964-től az MSZMP-tagok beszervezési aránya folyamatosan növekedett, és az a törekvés is tapasztalható volt, hogy az operatív szervek kizárják a hálózatból azokat a párttagokat, akiket a továbbiakban társadalmi vagy hivatalos (tehát hálózaton kívüli) kapcsolatként tudnak felhasználni.

Az MSZMP-mentes ügynöklistán szereplők egy része vasárnap már cáfolta esetleges érintettségét az ügynökügyben, többen pedig beismerték együttműködésüket az egykori állambiztonsági szolgálattal. Hétfőn és kedden újabb, a listán szereplő személyeket próbáltunk megszólaltatni. Tucatnyian nem akartak megkeresésünkre nyilatkozni, ismét akadt aki beismerte részleges együttműködését, többen pedig mindent tagadtak. Bővebben >>>

Tagadja az együttműködést
Annus József
B. Tóth László
Bába Iván
Bakó Lajos
Bartis Ferenc
Bihari Sándor
Bódis Szilvia
Csonka László
Dombóvári Gábor
Dr. Bodolay Géza
Gombár János
Győri Béla
Gyulay Endre
Hornyák Tibor
Kocsis Elemér
Kósa Tamás
Marczin Eszter
Paskai László
Raj Tamás
Stangl Márta Anna
Szigeti Ferenc
V. Fekete Sándor
Zimányi Tibor
Valamilyen szinten kapcsolatban állt az állambiztonsággal
Arató András
Bohó Róbert
Dr. Frenkl Róbert Henrik
Dr. Harmati Béla
Egri István
Fényi Tibor
Foky Ottó
Forró Tamás
Juhász Előd
Molnár Gál Péter
Szántó István
Szalay Gábor
Szegvári (Spán) Katalin
Tőke Péter
Utolsó frissítés: március 2.
Az állítólagos ügynöklista hatalmas felzúdulást váltott ki a listán szereplők körében. Az Index lehetőség szerint minél több hírbe hozott embert igyekszik megszólaltatni, de mivel a lista eredete bizonytalan, ezért a cáfolatot, vagy a beismerést csak abban az esetben közöljük, ha az érintett ehhez hozzájárul.

Bővebben azokról, akik cáfolnak >>>

A püspököket nem lepte meg

A püspöki kar 21 tagja közül hatnak a neve szerepel az állítólagos ügynöklistán, többen máris cáfolták állítólagos érintettségüket. Az egyházi vezetők múltbéli tevékenysége, a rendszerváltás óta először, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia keddi ülésnapján napirendre került, mondta el az MTI-nek Veres András püspök, a testület titkára. "Azt mindenképpen megállapíthatom, hogy számunkra nem meglepetés, hogy voltak ilyenek, de az biztos, hogy itt egy nagyon tudatos manipulációs tevékenységgel állunk szemben", jelentette ki a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartott előadása után Veres.

Bővebben az egyházi személyekről >>>

"Gyalázatos, szégyenletes"

Hétfőn a parlamentben is téma volt az ügynöklista. Gyurcsány Ferenc kormányfő a parlamentben arról szólt, hogy "gyalázatos, szégyenletes, ha az emberek sorsával játszanak".

Bővebben a reakciókról >>>

Hasonlóságok az "Antall-listával"

A 17 lapból álló anyag valójában öt egymástól elkülönülő ügynöklista: az egyik 62 kulturális, a másik 50 egyházi területen dolgozó személy nevét tartalmazza, de van egy tévés és rádiós személyiségeket, illetve egy, az MDF, az SZDSZ, a Fidesz és több a rendszerváltás idején a politikában aktív személyeket tartalmazó lista is. Az MSZP nem szerepel a kigyűjtésben.

Részletesen Szakértő '90 listájáról >>>

A lista elején szereplő bevezető szerint a névsor megegyezik azzal, amit 1990-ben Antall József egykori miniszterelnöknek, Göncz Árpád köztársasági elnöknek, illetve Demszky Gábornak, a nemzetbiztonsági bizottságának akkori elnökének adott át Németh Miklós. Az anyag azóta csupán szóbeszédből ismert.

Varga László, a Budapest Főváros Levéltárának korábbi főigazgatója szerint a lista ugyan hasonlít az úgynevezett Antall-listára, de mégsem az. Szerinte a Szakértő '90 listája is 1989-ben készülhetett, mint az Antall-lista.

Súlyos ellentmondások

A lista számos ellentmondást is tartalmaz: szerepel rajta például Elbert János irodalomtörténész is, aki pedig 1983-ban meghalt. Varga szerint például a listán szereplő parlamenti képviselők névsora nem teljes. Egy szakértő szerint a listán csak kizárt, tehát 89-ben már nem aktív hálózati személyek vannak, kivéve az egyházi méltóságokat.

Ugyancsak szelektívnek tartja a listát Demszky Gábor, aki elmondta, több listát is látott, és ez sokban hasonlít is a többire. A főpolgármester szerint az ilyen listákat politikai zsarolásra használták a rendszerváltás után.

Demszky véleményéről bővebben >>>.

Antall Péter, az egykori miniszterelnök fia megerősítette, hogy az interneten közzétett ügynöklista megegyezhet azzal, amelyet annak idején Antall József miniszterelnök kapott hivatali elődjétől. Antall hétfőn már módosított álláspontján, mint mondta, több név is hiányzik az interneten megjelent listáról. A volt kormányfő fia részletekről nem kívánt beszélni a Tv2 híradójának.

Egy az Indexnek nyilatkozó szakértő szerint olyan személyek is szerepelhetnek a listán, akik beszervezési kísérlete meghiúsult, mert a lista összeállítója a valószínűleg hatos (beszervező) kartonokból dolgozott.

Jogellenes közölni

Az adatvédelmi biztos szerint a személyazonosság megállapításához szükséges adatokat tartalmazó lista közzététele adatvédelmileg jogellenes. A rendőrségre Garamvölgyi László, az ORFK kommunikációs igazgatója szerint eddig egy feljelentés érkezett, a rendőrség a szóvivő az RTL Klub híradójának adott nyilatkozata szerint nyomozást kezdett. Tóth András, a titkosszolgálatokat felügyelő államtitkár a Tv2-nek nyilatkozva szintén azt állította, hogy a hatóságok már pár órával a lista nyilvánosságra kerülése után nyomozásba kezdtek. A Netért Egyesület az RTL Klubnak nyilatkozó szakértői szerint azonban képtelenség kinyomozni a listát közzétevő "szakértő90" kilétét, mivel a lista feltöltője minden nyomot eltüntetett, ami elvezethet személyéhez.

Péterfalvi Attila az üggyel kapcsolatban elmondta, hivatala sem indít vizsgálatot, mert jelenleg rengeteg ügynökügyet vizsgálnak és kapacitásaik végesek.

A listán nem szerepelnek olyan adatok, amik egyértelműsítenék, hogy a pártállami titkosszolgálat mely részterületén (III/III-as, III/II-es stb) működött az illető, és milyen körülmények között tette ezt.

Az 1994-es évi átvilágítási törvény alapján a parlamenti képviselők, illetve egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló (médiaszemélyiségek, főszerkesztők) személyek átvilágítása jelenleg is folyamatban van, de kizárólag a III/III-as ügynöki múltat vizsgálják.

Jön az ezres lista

Nem Szakértő '90-é az egyetlen "ügynöklista". A Political Capital (PC) nevű kommunikációs ügynökség február elején helyezte el oldalán a már ismert ügynökök listáját, ami 19 nevet tartalmazott. Részletesen a PC listájáról >>>.

A cég hétfőn bejelentette több mint ezer nevet tartalmazó listával és egy beadvánnyal fordul az adatvédelmi biztoshoz annak érdekében, hogy állásfoglalását kérje az adatok nyilvánossá tételének lehetőségéről. A listát történészek, jelenkorkutatók állították össze.

Bővebben az ezres listáról >>> .