Gusztáv
-8 °C
-1 °C

Kétszáz EU-s pályázat hasalt el a minőségi szűrőn

2007.03.01. 10:48
Döntés előtt bukott meg 194 GVOP-os, az Információs Társadalom Kht. által elbírált informatikai pályázat tavaly decemberben. Az érintett cégekről és pályázataikról nem adnak ki információt. A pályázatok felülvizsgálatának oka, hogy a hét évre ezer milliárd forintnyi pénz elosztásáért felelős intézményrendszert jelentősen átszervezték.

Az "értékelésnél történt minőségi problémák" miatt függesztettek fel 194 már elbírált pályázatot, amelyeket vállalatok elektronikus üzleti rendszereinek (internetelérés, hálózatfejlesztés stb.) támogatására adtak be a gazdasági és versenyképességi operatív program (GVOP 4.1.1) keretében, tájékoztatta az Indexet a Magyar Gazdaságfejlesztési Zrt. (MAG Zrt) szóvivője. A programban összesen mintegy ezer pályázatot véleményeztek.

A 2006-os év utolsó negyedévében beadott pályázatokra összesen 5,3 milliárd forintos keret volt, az elbírált pályázatok 40 százaléka átment a minőségi szűrőn, hatvan százalékát még vizsgálják. A megbukott pályázatok felülvizsgálatát a négy nagy tanácsadó cég (Big4) egyike végzi.

Átláthatóbb, egyszerűbb pályázati rendszert ígérnek

A pályázatok odaítélésének felfüggesztése összefüggésben áll azzal, hogy tavaly év végén és az idei év elején jelentős átszervezéseket hajtottak végre a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) alá tartozó, uniós források elosztását végző intézményeknél.

A GVOP pályázatainak 4-es számmal jelölt csoportja, vagyis az informatikai pályázatok értékelését az Információs Társadalom Kht. (IT kht) végezte külső szakértőkkel egészen tavaly decemberig, amikor megszületett a döntés az átszervezésekről, illetve a pályázatok felülvizsgálatáról.

Az átláthatatlanságot, ellenőrizhetetlenséget megszüntetendő a kormány több, összesen több száz milliárd forintnyi uniós forrást elosztó intézményt (IT kht-t, Magyar Vállalkozásfejlesztési Kht.-t, az MFB támogatásközvetítési igazgatóságát és a KPI-t) januárban összevont, és felállította a MAG Zrt.-t.

Nem a pályázatokkal, nem a cégekkel volt baj

"Nem a pályázatokkal, nem a cégekkel, nem a kiírással, hanem egy bírálati csomaggal voltak problémák" - mondta el az Indexnek Gáspár Bence a MAG szóvivője. Arról azonban, hogy mely cégek, mely pályázataival voltak problémák, a MAG nem volt hajlandó felvilágosítást adni.

Gáspár elmondta, csak a GVOP 4.1.1-es pályázatai akadtak fenn a minőségi szűrőn, az alap többi projektje kiállta a próbát.

A MAG 2007 és 2013 között körülbelül ezermilliárd forintnyi, a strukturális alapokból származó uniós forrás elosztását koordinálja a közép-magyarországi és a gazdaságfejlesztési operatív programokon (KMOP, GOP) keresztül.

A pénzosztási gyakorlat szigorítása

Egyed Géza, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium szakállamtitkárának korábbi bejelentése szerint az új, egyszerűsített, egyablakos rendszerrel 2007-ben már 450 millió forintot takaríthat meg az állam, ennyivel csökkennek ugyanis a működési költségek.

A jövőben szigorodnak a pályázati pénzek felhasználásának feltételei is: a nyertes vállalkozásoknak három éven keresztül 15 százalékos évi bevételnövekedést kell teljesíteniük, hogy a támogatást megkapják.

Hasonló átszervezések és vezetőváltás történt tavaly év végén a Nemzeti Kutatási és Technológiai hivatalnál (NKTH) is, amikor vezetője Boda Miklós távozott. A sajtóhírek arról szóltak, az igazgatónak az alap pénzosztási gyakorlata miatt kellett távoznia.

Tud valamit, amit mi nem? Látott, hallott, tapasztalt valami furcsát, szépet, érdekeset a témával kapcsolatban? Írjon nekünk!