Klaudia
-4 °C
2 °C

Pert nyert a visszahívott thai nagykövet

2006.03.02. 16:34
A 2004. december végi délkelet-ázsiai szökőár kapcsán állomáshelyéről visszahívott thaiföldi magyar nagykövet első fokon pert nyert a Külügyminisztériummal szemben, a döntést a tárca megfellebbezte.

A munkaügyi bíróság nemrég első fokon Vándor János volt thaiföldi nagykövet javára döntött a Külügyminisztériummal szemben indított perben. A tárca fellebbezést nyújtott be, mert úgy értékeli, hogy a döntés nincs összhangban a köztársasági elnöknek az alkotmányban rögzített azon jogkörével, amely szerint ő küld és hív vissza nagykövetet.


Vándor János

Az első fokon eljáró munkaügyi bíróság úgy ítélte meg, hogy Vándor Jánost jogtalanul hívták vissza állomáshelyéről, és őt a Külügyminisztériumban ismét misszióvezetőként kell alkalmazni.

Gyurcsány Ferenc kérte a visszahívást

Vándor János bangkoki magyar nagykövetet tavaly januárban hívták vissza állomáshelyéről és mentette fel Somogyi Ferenc külügyminiszter.

"A döntés alapja szakmai megfontolás: a délkelet-ázsiai természeti katasztrófa bekövetkezése után kialakult helyzetben a nagykövetnek állomáshelyén rendelkezésre kellett volna állnia" - mondta Somogyi Ferenc tavaly január 6-án, egy sajtótájékoztatón. A szökőár következtében a térségben mintegy 300 ezren veszítették életüket.

A misszióvezető azonnali hatállyal történő hazahívását és felmentését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is kérte, miután nyilvánosságra került, hogy a nagykövet 2004. december 24-től 2005. január 5-ig Budapesten töltötte szabadságát.

Megszakíthatatlan gyógykezelésre hivatkozott

Távollétében a thaiföldi követség két beosztott diplomatája, az ideiglenes ügyvivő és a konzul foglalkozott azoknak a magyar turistáknak az ügyével, akik holtartózkodásáról nem rendelkeztek pontos információkkal. A szökőár után 13-16 olyan magyar állampolgárt kerestek Thaiföldön, akik hollétéről nem volt pontos információ.

Vándor János akkor úgy nyilatkozott, hogy magyarországi gyógykezelését nem tudta megszakítani, ugyanakkor folyamatosan tartotta a kapcsolatot a helyszínen lévő magyar diplomatákkal.