Vilhelmina
11 °C
28 °C

Egyelőre nem kell fizetniük a fertőtlenített falvaknak

2008.03.06. 11:26
Egyelőre nem tudja behajtani a BS Alfa Bt. azt a 180 millió forintot, amit nyolc falutól követel a 2006-os árvíz utáni fertőtlenítés ellenértékeként, döntött a Csongrád megyei bíróság. A cég fellebbezett, írja a Délmagyarország.

A cég 11 falu önkormányzatát perelte be, hogy behajtsa rajtuk a vállalkozói díjat, összesen 180 millió forintot. A falvak viszont azzal érveltek, a megállapodás úgy szólt, csak akkor fizetnek, ha a pénz megérkezik hozzájuk az állam által biztosított vis maior-alapból.

A bíróság azért döntött a per megszűntetése mellett, mert a falvak és a cég között köttetett szerződésekben szereplő teljesítési határidő nem járt le. A dokumentum szerint az önkormányzatok akkor fizetnek, ha a pénz megérkezik hozzájuk.

"Ez a feltétel csak részben következett be, ezért az alperesek kötelezettsége és a felperes díjkövetelése is csak az átutalt összegek erejéig vált esedékessé, amelyet az alperesek teljesítettek is." - mondta el a Délmagyarországnak a megyei bírósági szóvivője. A cég fellebbezett a döntés ellen.

A Délmagyarország korábban azt írta, a minisztérium azért nem fizetett, mert irreálisan magasnak találta a 180 millió forintos árat, szerintük irreálisan nagy területen folyt a munka.

A bíróság Nagytőkével, Felgyővel, Mindszenttel, Apátfalvával, Dóccal, Magyarcsanáddal, Csanádpalotával, Makóval és Röszkével szemben megszűntette a pert, Mártély és Tiszasziget ügyében úgy döntött, a pert a hódmezővásárhelyi városi bíróságnak kell lefolytatnia.