Benedek
-5 °C
5 °C

Kövér: az ügynökügy forgatókönyve Gyurcsánynál keresendő

2005.03.06. 15:18
Kövér László szerint az ügynöklistáknak a titkosszolgálatok működését is veszélyeztető napvilágra kerülése a miniszterelnök környékén keresendő központ forgatókönyve szerint zajlik, nem tartja kizártnak azonban azt sem, hogy ellenérdekű titkosszolgálatok, államok állhatnak az ügy mögött. Az ellenzéki képviselő szavait a hvg.hu valamennyi munkatársa nevében közleményben utasította vissza Hirschler Richárd főszerkesztő.

Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának fideszes elnöke, a Fidesz országos választmányának elnöke vasárnap egy rádiós műsorban a figyelemelterelés, az ellenzék, valamint az egyházakkal szembeni támadás, illetve a párton belüli küzdelem, a "régi gárdával való leszámolás" egyik eszközének nevezte az ügynökügyet.

Szegvári Katalint tartótisztje is "tisztázza"
Közleményt adott ki vasárnap Szegvári Katalin, akinek neve szerepelt Szakértő '90 "ügynöklistáján". A tévés műsorvezető, szerkesztő volt tartótiszjének levelét idézte. A Vasárnapi Hírekben közölt levél szerint a nyugalmazott tiszt (akinek nevét és beosztását a VH szerkesztőségéből megtudhatja az érdeklődő) beszámol arról, hogy miért szervezte be Szegvárit a III/II-es csoportfőnökség, azaz a kémelhárítás. Az NSZK-ba gyakran utazó Szegvárit állítólag a német titkosszolgálat "tanulmányozni" kezdte, ezért a magyarok gyorsan beszervezték. A tiszt tanúsítja, hogy Szegvári csak útjairól jelentett, ismerőseiről, munkatársairól nem, sőt épphogy róla írtak jelentéseket. A szerkesztő a levél ismertetése után újból felkéri a magyar törvényhozókat, hozzanak mielőbb törvényt az ügynökmúlt feltárásáról, de addig legyen mindenféle lista publikálása törvénybe ütköző. Szegvári közli azt is, tudomására jutott, hogy több magán, illetve állami cégnél már kiadták az ukázt: az ügynöklistán szereplők nem foglalkoztathatók.
Ismét az SZDSZ-re támaszkodik

A Magyar Rádió Vasárnapi Újság című műsorában Kövér László úgy fogalmazott, az események alapvetően egy központ forgatókönyve szerint zajlanak, ez a központ "a miniszterelnök környékén keresendő még akkor is, ha látszólag a kisebbik koalíciós párthoz közelálló műhely az, amelyik, teljes mértékben felrúgva nem csak az íratlan normákat, de a létező jogszabályokat is, személyiségi jogokat sértő listákkal áll elő napról napra".

"Azt gondolom, hogy az érdekek közösek, nem először fordul elő Gyurcsány Ferenc néhány hónapos miniszterelnöki történetében sem, hogy a kisebbik koalíciós pártra támaszkodik a saját pártjában meglévő ellenfeleivel szemben" - mondta.

A nemzetbiztonsági szolgálatok szétverése

Szavai szerint olyan közös forgatókönyv szerint zajlanak az események amelyben az SZDSZ megkapja, amit már régóta szeretett volna, "közel jár ahhoz a célhoz hogy szétverje a magyar nemzetbiztonsági szolgálatokat".

Kövér hozzáfűzte, hogy ezek az akciók a magyar nemzeti érdekeket sértik, mivel gyengítik a nemzetbiztonsági szolgálatok hatékonyságát, működőképességét.

A hvg.hu magára vette

A hvg.hu közleménye szerint Kövér László felvetése közvetve a szerkesztőséget is vádolja, hiszen, mint fogalmaznak, pénteken a hvg.hu honlapján tették közzé a III/III Központi Csoportfőnökség tiszti állományának 1989. évi névsorát.

"Ami a hvg.hu oldalán megjelent, illetve megjelenő listákat illeti, nyomatékosan kijelentjük, munkánkat felelősséggel, pártoktól, politikai szándékoktól, külső sugallatoktól függetlenül végezzük, a nyilvánossággal szembeni kötelességérzettől vezérelve" - áll a közleményben.