Zsuzsanna
-4 °C
3 °C

'Az ügynöklisták az ország védelmét gyengítik'

2005.03.09. 13:43
Földi László egykori magas beosztású titkosszolgálati főtiszt szerint nem az újabb listák felbukkanása lesz az igazi "meglepetés", hanem az, amikor egyszer csak azzal szembesülünk, hogy nem tudunk megakadályozni egy terrorista merényletet.
Hiteltelen adatok
A közelmúltban "érthetetlenül váratlan és hirtelen" felbukkant ügynöklisták jó néhány adata hiteltelen, ráadásul az azokon szereplő személyek egy részének nevét a törvény értelmében nem is lett volna szabad nyilvánosságra hozni, áll az átvilágítóbíráknak az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Az "Egyes fontos, valamint közbizalmi és közvélemény-formáló tisztségeket betöltő személyek ellenőrzésére létrehozott bizottságok" közleményében külön nehezményezik, hogy különböző listákon olyan személyek neve is megjelent, akiket az átvilágító bizottság felmentett, de olyanok is szerepelnek a listákon, akik érintettnek minősültek és visszavonultak a közélettől.

Igazi meglepetést nem az újabb és újabb ügynöklisták okozhatnak majd, hanem az ország védtelenségéből eredő katasztrófahelyzet, mondta Földi László egykori magas beosztású titkosszolgálati főtiszt, az Orbán-kormány idején jelentős megbízásokat kapó Defend Kft. volt vezetője szerdán az MTI-nek.

"Magyarország nem érdemli meg, hogy védtelenné váljon", de a felelőtlen politikai manőverek miatt most ennek a veszélye fennáll, nyilatkozta az Információs Hivatal egykori műveleti igazgatója.

"Egyszer és mindenkorra meg kell érteni: a politikának a titkosszolgálatok belső tevékenységében nem lehet semmilyen jogosítványa" - jelentette ki Földi.

"Nem igaz, hogy a titkosszolgálatokat nem éri sérelem, azért mert a listákon nem élő ügyek szerepelnek" - mondta hozzátéve, ebben a szakmában a kapcsolatok nem évülnek el azután, hogy az ügynököt nyugdíjazták.

Minden listát eltüntetni

Arra a kérdésre, hogy ma mennyi olyan aktív ügynök dolgozik, akik 1990 előtt is nemzetbiztonsággal foglalkoztak, Földi László elmondta: "remélem, minél többen (...) ha csak egyről is kiderül, az már nagyon nagy baj."

Földi László szerint nem az újabb listák felbukkanása lesz az igazi "meglepetés", hanem az, amikor egyszer csak azzal szembesülünk, hogy nem tudunk megakadályozni egy terrorista merényletet.

"Minden listát eltűntetni, az egész kérdést befejezni" - javasolta Földi László, akit az úgynevezett Nyírfa-ügyben jogerősen felmentettek és jelenleg egy lobbicéget működtet Brüsszelben.