Mátyás
-6 °C
1 °C

Vidám, jókedvű pártot akar Fodor Gábor

2005.03.10. 18:50
Programhirdető gyűlést tartott csütörtökön Fodor Gábor. Az SZDSZ elnöki posztjáért harcba szálló politikus új politikát hirdetett, amelynek lényege az erő mutatása, az elvi szilárdság és a politika elvesztett hitelének a helyreállítása.
Fodor társasága
Fodor csütörtöki programhirdetőjén több szabad demokrata ügyvivő, képviselő is részt vett. Érdemes kiemelni Kis Zoltánt, aki - Kuncze Gábor jelenlegi pártelnökkel együtt - Fodor riválisa. A rendezvényen megjelent Béki Gabriella, Eörsi Mátyás, Bőhm András, Kóródi Mária, Gusztos Péter, Bauer Tamás és Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke is.
“Ma a populista és a demokratikus erők között kell választani” – mondta programhirdető beszédében Fodor Gábor csütörtökön, Budapesten. Az SZDSZ elnöki posztjára aspirájó politikus szerint a liberálisoknak az olcsó népszerűséggel kell szembeszállniuk, mint mondta, nem érdemes azt a politikát folytatni, amit a két nagy párt is tesz.

Nő a populizmus

“Más utat kell találni, vissza kell adni a politika becsületét” – hangoztatta, majd hozzátette, azt szeretné ha az elnökválasztási kampány és a párt is vidám és jókedvű lenne. Ez ráférne az SZDSZ-re, nincs okunk mosolyogni, vélekedett, majd megjegyezte, hogy 15 évvel a rendszerváltás után csak részben teljesültek az akkori célkitűzések. Legfőbb problémának azt látja, hogy bár a demokratikus intézményrendszert létrehozták, az kezdi elveszíteni a népszerűségét, “nő a populizmus”. Fontosnak nevezte, hogy ezt visszaszorítsák és úgy vélte, az eddigi kormányok bukását a hitelvesztés okozta.


Klikk a képre!

Fodor szólt arról, hogy van néhány olyan ügy, amelyben az SZDSZ-nek nem szabad engednie, amelyben “nincs pardon”. Ide sorolta az osztogató, a jövőt felélő gazdaságpolitika megszüntetését, a jogállamhoz való kiszámítható viszonyt és a tiszta közélet megteremtését. Fontosnak nevezte az Orbán-kormány által elkezdett és a Medgyessy-kabinet által folytatott gazdaságpolitika megfordítását. Elmondta, hogy az eddigi kormányfők közül szerinte Gyurcsány Ferenc áll legközelebb a liberális értékekhez, ám az említett gazdaságpolitikával – a próbálkozásai ellenére – neki sem sikerült mit kezdenie.

Történelmi tett

“Ha ezeket a fordulatokat megteszzük, az nemcsak a siker útja, hanem történelmi tett is lesz” – fogalmazott. Fodor kitért arra is, hogy a jelenlegi pártvezetéssel nem személyes problémája van, hanem “politikai vitáról van szó”. “Vannak eredmények, amelyek magukért beszélnek” – fejtegette, majd úgy folytatta, erősebb lett az elmúlt időszakban a párt, sikerült bővíteni a szavazóbázist? “Nem” – válaszolta, majd leszögezte, egy politikus akkor lehet hiteles, ha úgy cselekszik kormányon, mint ellenzékben.

Unatkozó párt

Az elnökjelölti felszólalást Bőhm András ügyvivő, parlamenti képviselő hozzászólása követte. Bőhm abban látja az SZDSZ problémáját, hogy “egy rosszkedvű, önbizalmát vesztett, unatkozó párt lett” Fontosnak nevezte a párt lélektanának javítását és az SZDSZ parlamentbe jutása kapcsán úgy fogalmazott, “az öt százalék hazárdjáték”.

Béki Gabriella, aki szintén képviselő és ügyvivő is a szavak és a tettek harmóniájának, illetve az önbizalom hiányát emelte ki. Eörsi Mátyás képviselő, SZDSZ-ügyvivő az országjárására alapozva úgy vélte, az apátia sűrű ködje ereszkedett a pártra. Úgy vélte, az SZDSZ-nek az igazságot kell képviselnie, hogy sikeres legyen. Bőhm szavaira reagálva közölte, “aki unatkozik, jöjjön velem Kolozsvárra”.

Tisztújítás
Az SZDSZ március 19-én, Szegeden tartja tisztújító küldöttgyűlését. A tanácskozáson új pártelnököt és ügyvivői testületet választanak. A pártelnöki posztért - amelyet 2001 július 1. óta Kuncze Gábor tölt be - a párt jelenlegi vezetője, Fodor Gábor és Kis Zoltán szállt eddig harcba.