Oszkár
20 °C
29 °C

Demeter: Tóth András figyelmeztette Kulcsárt?

2004.03.10. 19:10
Kudarcba fulladt a parlamenti brókerbizottság szzerdai ülése, miután a képviselők nem fogadták el a napirendet. Az ülés után Demeter Ervin elmondta, a Fidesz ragaszkodik a brókerügy lehallgatási anyagainak megismeréséhez. A bizottság elnöke szerint akár Tóth András is figyelmeztethette Kulcsárt, hogy telefonját lehallgatják.
A Fidesz szükségesnek tartja, hogy a brókerbotrányt vizsgáló parlamenti bizottság megkapja a Kulcsár Attila telefonbeszélgetéseinek lehallgatását rögzítő 595 lehallgatási jegyzőkönyvet - mondta a fideszes Demeter Ervin, a bizottság elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

"Elengedhetetlennek és szükségesnek tartjuk azon beszélgetések jegyzőkönyveinek megismerését, amelyek között olyan is van, amit Kulcsár Attila politikusokkal folytatott" - tette hozzá. Demeter Ervin hangsúlyozta, hogy a jegyzőkönyvek megismerése érdekében "minden jogosítványt igénybe vesz".

A közszolgálati televízió Este című műsorában Tóth András nemzetbiztonsági államtitkár viszont azt állította, a kérdéses jegyzőkönyvek között nincs olyan, mely azt bizonyítaná, hogy Kulcsár Attila politikusokkal beszélt volna.

A vizsgálóbizottság elnöke szerint a testület szocialista tagjai "el akarják sumákolni" a K&H-ügy tisztázását, "mert megakadályozták, hogy a bizottság meghallgassa a Nemzetbiztonsági Hivatal beszámolóját".

Kulcsár nem használta telefonját?

Demeter Ervin leszögezte, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatalban járt, a lehallgatási műveletet végzők elmondták, Kulcsár Attila egy idő után nem használta telefonját, mivel tudomást szerezhetett arról, hogy lehallgatják a telefonját.

"Ez közel egy időbe esik Tóth András nemzetbiztonsági államtitkárra történt találkozójával" - tette hozzá a politikus. Demeter Ervin feltette a kérdést, vajon honnan szerezhetett tudomást Kulcsár Attila arról, hogy lehallgatják a telefonját.

Az államtitkár viszont az Este című műsorban azt állította, Kulcsár a távozása előtti napokban a korábbiaknál talán még gyakrabban is használta mobiltelefonját. Tóth András szerint egy héten belül eldől, a parlamenti vizsgálóbizottság megismerheti-e a lehallgatási jegyzőkönyveket.

A bizottság elnöke rendkívül furcsának tartja, hogy Tóth András találkozott egy olyan személlyel, akinek telefonját a nemzetbiztonsági szolgálat lehallgatta, és arra sem talál magyarázatot, hogy az államtitkár miért a hivatali helyiségén kívül beszélt Kulcsár Attilával.

Tóth András tavaly szeptember 9-én számolt be a nemzetbiztonsági bizottság előtt a Kulcsárral való találkozásról. Akkor az államtitkár úgy nyilatkozott, a találkozó segítette az ügy felderítését, amelyet akkor már két és fél hónapja vizsgált a titkosszolgálat.

A Pannonplast-ügy anyagát kikérték

A brókerbizottság idő előtt véget ért, mivel nem sikerült elfogadni a tervezett napirendet. Demeter Wiener Andrást, a bizottság szocialista alelnökét okolta, amiért nem jelezték előre, hogy nem felel meg nekik a korábban ismertetett napirend. A bizottság végül egy pontban egyezett meg: a bizottság kezdeményezi a Pannonplast Rt. ügyében a Nemzetbiztonsági Hivatal tevékenységének megismerését.