Hermina
15 °C
27 °C

Kiemelik a 'renitens' roma családokat

2004.03.10. 17:21
Öt család "kiemelését" kezdeményezi a szombathelyi önkormányzat, mivel nem tudtak beilleszkedni lakókörnyezetükbe. A szociális bérlakások roma lakóit az önkormányzat máshol helyezi el.
Öt cigány család elköltöztetését kezdeményezi a szombathelyi önkormányzat abból a 24 lakásos tömbházból, amelyet hat évvel ezelőtt rászoruló családok számára újíttatott fel az önkormányzat.

A neuralgikus pontok megszüntetése

A Győrffy István utcai alacsony komfortfokozatú lakásokban jelenleg szinte kizárólag roma családok élnek, akik közül azonban néhányan állítólag nem férnek meg egymással.

"Azoknak a neuralgikus pontoknak a megszüntetését kezdeményezzük, amelyek évek óta terhelik a jóérzésű és jóindulatú romák lakhatási és megélhetési gondjait" - mondta szerdán, a helyi roma kisebbségi önkormányzatok képviselőivel közös sajtótájékoztatón Gyebrovszki János, a szombathelyi városi önkormányzat szociális bizottságának elnöke.

Az önkormányzat 300 millió forintos ráfordítással 1998-ban újíttatott fel 24 alacsony komfortfokozatú szociális bérlakást Szombathelyen a Győrffy István utcában, amelyekben viszonylag jó körülmények között helyeztek el rászorulókat, főként roma családokat.

Gyerekek közötti viták

"Az idő igazolta, hogy nem minden érintett család tudott élni a felkínált lehetőségekkel (...) a családoknak a gyermekek közötti viták miatt megromlott egymással a kapcsolatuk (...) nem tudtak élni azokkal a megjavult feltételekkel, ami szinte az ölükbe hullott" - mondta el Kővári Attila a szombathelyi önkormányzat lakásbizottságának elnöke.

Kővári az esetről elmondta, néhány "renitens" a közösség kárára tevékenykedő családdal vannak gondok, őket szeretné az önkormányzat a jog által rendelkezésre álló keretek között "kiemelni" a lakóközösségből.

Öt család esetében kezdeményezték a lakásbérleti szerződés felbontását, két esetben jogerős bírói végzés született. A "kiemelni szándékozott" családok számára az önkormányzat másik lakást biztosít, senkit sem kívánnak az utcára tenni - mondta el Kővári.