Valter
16 °C
31 °C

Az NNYI is nyomoz a MÁV Cargo privatizációja ügyében

2008.03.13. 10:54
Már a magyar hatóságok is nyomoznak a MÁV teherszállítási részlegének, a Cargónak az eladása ügyében. Egy bt. 1,8 milliárd forintot kapott sikerdíjként az ügyletből.

Nyomozást rendelt el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) befolyással üzérkedés gyanúja miatt a MÁV áruszállítási cége, a Cargo privatizációjával kapcsolatban, írja a Népszava.

Egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoznak az ügyben, mondta a lapnak Csécsi Soma, az NNI helyettes szóvivője. A nyomozást befolyással üzérkedés gyanúja miatt indították meg.

A 102 milliárd forintos privatizációs ügylet nem csak az NNI érdeklődését keltette fel, de a hazai lobbitevékenységet felügyelő Igazságügyi Hivatalét, a magyar és az osztrák versenyhivatalét, és az Európai Bizottság figyelmét is.

A Cargo-ügylet kapcsán korábban kiderült, hogy egy lobbicégként nem jegyzett magyar betéti társaság 1,8 milliárd forintnak megfelelő sikerdíjat kapott az adásvételhez nyújtott segítségéért.

MÁV: Nálunk nem folytattak lobbitevékenységet

A vasúttársaság törvényesen járt el a MÁV Cargo eladásában, és semmiféle kapcsolatban nincs és nem is volt az osztrák sikerdíj- ügyben érintett Geuronet Bt.-vel, mondta az MTI-nek Kavalecz Imre, a MÁV sajtófőnöke.

A MÁV-nál nem folytattak semmiféle lobbi tevékenységet. A vasúttársaság visszautasítja az ezzel való gyanúsítgatást és azt, hogy bárki a MÁV Cargo nevéhez kapcsolja a "sikerdíj" ügyet. A sajtófőnök utalt arra, hogy a verseny tisztaságát igazolja az is, hogy a vesztes pályázók egyike sem élt panasszal a döntés után.

Rail Cargo Austria: A sikerdíj mértéke Ausztriában megszokott

Gustav Poschalko, a MÁV Cargót megvásároló Rail Cargo Austria (RCA) elnökségi tagja a Magyar Közlekedés szerdai számában megjelent interjúban elmondta, a privatizációs eljárás és szerződés jogszerű, tiszta és szokványos volt, míg a vártnál magasabb, 102,5 milliárd forintos vételárat azzal indokolta, hogy biztosra akartak menni.

"Nincs alapja a korrupciós gyanúnak, mivel az értékelő bizottságot senki sem tudta volna befolyásolni, mert mi adtuk a legjobb ajánlatot, a legmagasabb árral, aminek meghatározásában kulcs szerepe volt a tanácsadó cégnek" - fogalmazott az elnökségi tag.

A Geuronet Bt. tanácsadó cég honoráriumot kapott és a versenyhivatali hozzájárulás után sikerdíjban részesül. Ennek mértéke Ausztriában az üzleti életben megszokott és elfogadott, mondta Poschalko.

"A Geuronet egyértelműen tanácsadói és nem lobbi tevékenységre kapott megbízást, mivel ez utóbbira nem volt szükségünk. Ma már tudom, hogy Magyarországon a lobbizás engedélyhez kötött tevékenység, Ausztriában nem. Az osztrák sajtóban sajnos nem tettek különbséget a két tevékenység között, így ebből adódhatott a félreértés" - fogalmazott.