Géza
-12 °C
-4 °C

Nem jár börtön a csukázásért

2004.03.18. 14:45
Annak ellenére, hogy Nyugat-Európa számos országában tiltják, Magyarországon továbbra is engedélyezett az élő csalihallal való horgászat, holott Európa egyik legkeményebb állatvédelmi törvényét fogadta el múlt héten a parlament.
Nem érinti a horgászatot az állatvédelmi törvény szigorítása, mivel a horgászatra továbbra is a halászati törvény érvényes - mondta el az Indexnek Pintér Károly a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) Vadgazdálkodási és Halászati Főosztályának vezetője.

Az új állatvédelmi törvény szerint bűncselekménynek számít a gerinces állatok megkínzása, amelyért akár két-három év szabadságvesztés is kiszabható. Az új jogszabály szerint állatkínzást az követ el, aki gerinces állatot úgy bántalmaz, illetve tart, hogy az az állat egészségének maradandó károsodásához vagy a jószág pusztulásához vezet.

Európában több helyütt tilos

Annak ellenére tehát, hogy gerinces állatról van szó, továbbra is lehet élő kishallal ragadozó halakra horgászni - a halászati törvényeknek megfelelően. Az állatkínzást szigorító új jogszabályok csak annyiban vonatkoznak a halászatra, illetve a horgászatra, hogy súlyosabb büntetést von maga után az amúgy is tiltott halászati módok alkalmazása, mint a robbantás vagy az áram használata - ismertette Pintér.

A törvénymódosítás azért válthatott ki nyugtalanságot a körülbelül háromszázötvenezer magyar horgászban, mert jó néhány nyugati országban, például Németország több tartományában tilos horogra tűzni a még élő kishalat, előtte fájdalommentesen meg kell ölni. Ugyanígy több helyütt (többek között Nagy-Britanniában is) tilos a kifogott hal szákban tartása, amely Magyarországon továbbra sem lesz tiltott.

Nyugat-Európában egyébként több helyen tiltják a "hazánkban sportszerű dolognak tartott" visszaeresztést is, amikor a horgász - vagy mert a kifogott hal kicsi, vagy mert csak sportolni akar - visszadobja a halat. Ha ugyanis a horgász nem fogyasztja el a kifogott halat, az azt jelenti: csupán azért fogta ki, hogy megkínozza - magyarázta a főosztályvezető.

A módosított magyar törvény az uniós országok között az egyik legszigorúbb szabályozás lett. A jelenleg már csak Szili Katalin aláírására váró törvénymódosítást tizenegy ellenszavazattal és négy tartózkodás mellett fogadta el a múlt héten az Országgyűlés.