Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Országimázs családi haszonnal

2002.03.18. 12:41
A Fidesz-hez és a miniszterelnökhöz informálisan kötődő magáncégek és személyeknek juttatott több mint tízmilliárd forintnyi közpénz útját kísérli meg nyomon követni hétfői számában a Népszabadság. A lap szerint a történet középpontjában a Happy End Kft. áll, amely köré rokoni vagy barát alapon olyan vállalkozások szerveződtek, amelyek közös haszonélvezői a közpénzen végzett munkáknak.
Összességében több mint tízmilliárd forintot költött az Orbán-kormány 1999 óta országimázsra, állami ünnepekre, a kormányzat eredményeinek propagálására, valamint millenniumi marketingre. A pénz felhasználásáról nem sokat lehetett tudni, mivel az Állami Számvevőszék sem vizsgálhatta a magáncégek közötti üzleti titkokra hivatkozva.

Nagyvonalú elszámolás

A Népszabadság a kezdetek felidézésekor emlékeztet arra, hogy az állami megrendelésekre a MEH néhány munkatársa választotta ki a Happy End Kft-t. A vállalkozás működési gyakorlatáról az ÁSZ megállapította, hogy a kiutalt közpénzekért elvégzett feladatok teljesítését a Happy End esetében az Országimázs Központ osztályvezetője igazolta.

A nagyvonalú elszámolás menete a következő volt: a Happy End benyújtotta a számláját, amelyhez azonban nem csatol semmiféle bizonylatot a felmerült költségekről. A teljesítést igazoló formalevelet az osztály vezetője rendre igazolta, anélkül, hogy konkrét számviteli elszámolást kért volna. Ilyesminek még akkor sem látta szükségét, ha a Happy End túllépte a rendezvényre szánt keretet.

Hiányzó dokumentumok

Az ÁSZ-vizsgálat megállapításai egyébként nem érhették váratlanul az Országimázs Központ vezetőjét, hiszen a számvevőkkel egybehangzó megállapításokat tett a MeH ellenőrzési főosztálya is. Mint írták, a központ munkatársai "nem megfelelő gondossággal jártak el a Happy End Kft.-vel kötött eseti szerződések megkötésekor, valamint a teljesítések igazolásakor.

A teljesítések igazolását a vizsgált pénzügyi kifizetések többségénél nem tudták dokumentumokkal alátámasztani". Mindezek után bármilyen érdekes lett volna, sem az ÁSZ, sem a MeH ellenőrzési főosztálya nem vizsgálhatta a közpénzek Happy Enden túli útját, mert az már magáncégek közti kapcsolat.

A bázis és lakói

A közpénzek további útjának vizsgálatához pedig sok esetben elég lett volna felkeresni a főváros II. kerületében található Ervin utca 7. számot, a hagyományos Happy End-bázist. A Népszabadság kialakult gyakorlatnak nevezi, hogy a 20 százalékos vállalkozói díjért dolgozó cég az ugyanide bejegyzett D. K. Waltsont bízza meg a médiakampányok lebonyolításával.

A cég két tulajdonosa Wermer András, a kormányfő informális médiatanácsadója, Ervin utca 7. szám alatti lakos és Káel Csaba, a Bánk bán- film és az ezüsthajós produkciók rendezője. Wermer és Káel alapítói a Happy End Kft.-nek, amelyet 1991 decemberében hoztak létre. A Fidesz kampányában több ciklus óta részt vevő cégből Wermer és Káel formálisan 1996 végén kiszállt ugyan, és a Happy Endet papíron Csépányi Dóra irányítja.

A Happy End bízta meg a D. K. Waltsont a Széchenyi-terv és a nagy vihart kavaró, sokak szerint kizárólag kormányzati propagandát szolgáló Országgyűlési Beszámoló különböző médiumokban történő megjelenítésével, valamint a 2000-es olimpia magyar győzteseiről készült, néhány órával az aranyérmük megszerzése után az utcára került óriásplakátok elkészítésével.

A hallgatás fogadalma

A D. K. Waltson mellett számos olyan céget von be a körbe a Happy End, amely rokoni vagy baráti szálakkal kötődik Wermerhez és Káelhez. A közpénzek útjának átláthatatlanságát a cégek titoktartási kötelezettsége garantálja. Az adófizetők forintjainak felhasználásáról szóló hallgatási fogadalmat írásban is rögzítik. Példa erre a Happy End és - a korábban Káel Csaba által vezetett - Ezüsthajó közti, a 2000. augusztus 20-i ünnepek megszervezésére kötött fővállalkozói szerződés 5.5. pontja. Ebben az áll: az Ezüsthajó kötelezettséget vállal arra, hogy a Happy End "kérésére betekintést enged megbízó és kizárólag megbízó számára a jelen szerződés teljesítésével kapcsolatosan felmerült költségeiről és alvállalkozói díjakról". Tehát az ellenőrzésre kizárólag a Happy End jogosult. A megbízatás egyébként 304 millió forintról szólt.

Tűzijáték a rokontól

Az Ezüsthajó szervezte a 2000. augusztus 20-i budapesti rendezvényeket. Az égi látványosságot 33 év után nem a balatonfűzfői magyar cég, hanem egy amerikai vállalkozás adta. A tűzijátékért 2000-ben az Ezüsthajó 130 millió forintot utalt át a Go Ahead Inc. nevű cégnek. A vállalkozás igazgatója Fogaras Anna, Wermer András feleségének édesanyja. (A Happy End 1991-es létrehozásakor a cég egymillió forint törzstőkéjének zömét Fogaras Anna svájci vállalkozása, a Kira Reisen AG biztosította.)

A Go Ahead cégbírósági papírokból kiolvasható washingtoni címéről, amelyet a magyar cégbírósági papírokon telephelyként jelölnek meg kiderült, hogy az csupán egy postafiók. A Magyarországon felbukkant, meglehetősen rejtélyes Go Ahead Inc. hazánkban nincs bejegyezve, ám rendelkezik magyarországi érdekeltséggel, egyetlen részvény híján ugyanis százszázalékos tulajdonosa a Dominium '64 nevű cégnek.

Az oroszok hűlt helyén

A Dominium '64 első vezérigazgatója Lehmann Kira, Wermer András felesége volt. Ez a cég vette meg a Csévharaszt és Inárcs között található 123 hektáros volt orosz laktanyát. A Wermer-rokonok érdekeltségének több cég utal ingatlanbérlés címén. A Dominiumnak a Happy End havi 4 millió 470 ezer forintot fizet, az Ezüsthajó épület-, illetve apartmanbérlésre havi 400-400 ezer forintot utal át, de kiegyenlíti a lótartás havi 224 ezres számláját is. Utóbbira némi magyarázat: a Dominiumnak lovardája is van, amelynek fejlesztésére a vidékfejlesztési és a gazdasági tárca közös pályázatán nyert is 15 millió forintot.

Az albérlők között van a MERT 2000 Rt. is. Ez a vállalkozás kapott megbízást a Millenniumi Országjáró című bedobós propagandaújság készítésére. A MERT-et néhány héttel azelőtt jegyezték be, hogy a Happy End kiválasztotta erre a feladatra. A Millenniumi Országjáró kiadására és egyéb nyomdai szolgáltatásokra a Happy End által kiválasztott MERT 2000 júliusa és 2001 áprilisa között több mint 800 millió forintos igényt nyújtott be a Happy Endnek.

Cégek, cégek, cégek

A nyomdai feladatokkal megbízott MERT és az ingatlanban utazó Dominium között a lakbérfizetésen túl igen szoros a kapcsolat. Mindkét cég alapítója a Fidesz-közelinek tartott Axon Bérlet és Bérbeadó és Szolgáltató Kft, a legnagyobb üzletnek számító Millenniumi Országjárón kívül a MERT végzi szinte valamennyi, az országimázshoz, kormányzati kommunikációhoz kapcsolódó anyag nyomdai munkáit és a MERT és a Dominium felügyelőbizottságában van olyan tag, aki a Happy End munkatársa.

Körjáték

Az állami ünnepségek lebonyolítói között jelentős megbízatásokkal feltűnik a Pentaton Művész- és Koncertügynökség Kft is. A céget Kolosi Tamás, a Tárki elnök-igazgatója, a miniszterelnök főtanácsadója és felesége jegyzi a cégnyilvántartás adatai szerint. Kolosi Tamás munkatársainknak nem tudott arra válaszolni, hogy a Pentaton bármilyen üzleti kapcsolatban lenne a Happy Enddel, az Ezüsthajóval vagy a Well Done Kft.-vel. Mint mondta, a Pentaton irányítását Lőrinczy György ügyvezetőként látja el. A lap birtokába került dokumentum szerint a Pentaton csak a 2000. évi augusztus 20-i ünnepségeken való közreműködéséért 27 millió forint plusz áfát kapott.

A fent vázolt meglehetősen sokszálú cégbirodalom adhat magyarázatot arra az új magyar közgazdasági különlegességre, hogy a Happy End árbevétele 2000-re hiába duzzadt az előző évi 464 millió forint közel hétszeresére, 3,1 milliárdra, a sok munka nem hozta meg a gyümölcsét. A cég nyeresége ugyanis távolról sem emelkedett a megbízások megugrásával arányosan. A cég benyújtott mérleg szerinti eredménye 1999-ben mindössze 27,2 millió, egy évvel később pedig 33,4 millió forint volt. A nyereség valahol elenyészett.

Folytatása következik

A Népszabadság végül emlékeztet arra, hogy jelenleg a Legfőbb Ügyészség vizsgálja a Happy Endnek a Miniszterelnöki Hivatallal kötött szerződéseit, az azok nyomán létrejött megállapodásokat. Az ügyészség jelenleg a MeH válaszára vár, a lap pedig ígérete szerint folytatja a történetet.