Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Orbán kutyafuttában dedikált

2006.03.22. 14:02
Kampánymenetből kampánymenetbe állt meg egy másfél órára Orbán Viktor a budapesti Károlyi palotában, hogy dedikálja a Heti Válasz gondozásában megjelent, tőle származó idézetekből összeválogatott 20 év c. könyvet. A Fidesz elnöke szerint a lényeg, miszerint ő szereti a munkáját, kiderül a könyvből.

A napokban megjelent 20 év c. ígéretgyűjteményét dedikálta Orbán Viktor szerdán délelőtt a Károlyi-palotában, ahol több száz, jórészt idős korú vásárló várta, hogy a Fidesz elnöke dedikálja a könyvét (a boltokban 3500, a helyszínen 2800 forint).


Fotók: Barakonyi Szabolcs

A Heti Válasz kiadójának gondozásában megjelent 20 évben az 1986 óta elhangzott Orbán-beszédekből, interjúkból, parlamenti felszólalásokból válogatott Szőnyi Szilárd. Orbán Viktor egyébként tudott a készülő könyvről, de tartalmi kérdésekről nem kérték ki a véleményét, hangsúlyozta Szőnyi Szilárd.

Szőnyi - Orbán előtt szólva - a könyvről elmondta, a könyv "nem egy retusált életrajz", és nem is egy "tendenciózusan összeollózott" könyv, hanem az eltelt 20 év és Orbán Viktor "személyes tükre".

Amikor Orbán Viktor szót kapott, azonnal elnézést is kér, hogy csak az első száz embernek tud dedikálni, mert: "menetben jöttem, és menetben fogok elmenni" (nevetés).

Könyvek Orbánról
A Fidesz elnökéről, volt kormányfőről több könyv jelent meg a választások előtt. Kifejezetten támadó hangú Kende Péter Orbán 2 c. könyve, ami a 2002-es első rész foyltatása. A Népszava újságírója, Ferenczi Krisztina az Orbán-vagyonnak járt utána néhány hete megjelent könyvében, a Szüretben. Hasonló témával jelenik meg a napokban a Szög a zsákból című Tóth Bálint Péter tollából. A 20 évhez hasonló kiadvány jelent már meg, sőt több 18 millió hozott Orbánnak a 2002-ben megjelent, Orbán Viktor beszédeit teljes egészében tartalmazó A történelem főutcáján.

Orbán elmondta, sok a kampányteendő, szerdán még négy nagygyűlésen kell ott lennie, de volt, hogy hat, sőt nyolc nagygyűlést is lezavart egy nap (a közönség soraiból: "Jaj, szegény!") a kampányban, de lesz majd egy második dedikálás is, ígérte meg, amikor "egy egész napon és éjszakán át" fog dedikálni.

A könyv címéről Orbán úgy vélekedett, hogy "szikár és szemérmes". "A mai magyar közéletben annyira erős az íráskényszer, hogy többen vannak azok, akik könyvet akarnak írni, mint azok, akik nem" - fogalmazott Orbán, hozzátéve, hogy ma az olcsó minőségű sikerkönyvek a könyvesboltok polcain háttérbe szorítják Mikszáthot és Márait, de reméli, a 20 évvel nem ez fog történni.

Orbán természetesen nemcsak a könyvről beszélt, hanem a közelgő választásokról is szólt. Szerinte a nemzet nincs megosztva, "komoly viták vannak, de azok mindig vannak, ha egy közönség nagy döntés előtt áll". Ezután némiképpen ellentmondva az elhangzottaknak, elmondta, a "magyar nemzet nem megosztott, hanem egy nemzetegyesítő programmal kell összefogni".

Majd egy váratlan fordulattal Orbán Viktor a feleségének is megköszönte, hogy létrejöhetett ez a könyv. Lévai Anikó ugyan nem együtt jött a Fidesz-elnökével a Károlyi palotába, de amikor hallotta, hogy férje - a mikrofonon keresztül - őt keresi, hamarosan szétnyíltak a nyugdíjasok, és hangos éljenzés közepette bevonult Lévai Anikó a két legkisebb Orbán lánnyal, Flórával és Rózával.

Orbán Viktor - aki még csak részleteket olvasott a saját beszédeiből válogató könyvből - a 20 év nagy érdemeként azt emelte ki, hogy kiderül belőle, "szereti a munkáját", ami nem a "hatalomról szól", hanem egyfajta "antropológiai érdeklődés" az emberek felé, mert - mint az orvosok vagy a papok - a politikus is sok emberrel találkozik, akiktől rengeteget tanulhat.

Orbán Viktor ezután megragadta golyóstollát, és dedikálni kezdett a hosszú sorokban kígyózó nyugdíjas szimpatizánsoknak, hogy minél előbb mehessen tovább, az emberekkel találkozni.

Vigyáztak Orbánra
Az eseményt fokozottan biztosították, feltehetően annak a durva fenyegetésnek a hatására, amiről a Blikk szerdai száma írt. A Károlyi terem termein csak a biztonsági őrök engedélyével lehetett átjutni.

Szerda délután Gyurcsány Ferenc - szóvivőjén keresztül - azt üzente a Fidesz elnökének, hogy alávalónak és sajnálatosnak tartja azt, hogy fenyegetés érte az elnök úr családját". László Boglár szerint a miniszterelnök felháborítónak tartja a fenyegetést, bárkit is ér, főképp, ha gyermek, család a célpontja.