Oszkár
20 °C
29 °C

Kovács György lehet az ORTT új elnöke

2004.03.24. 15:24
Megegyezett az ORTT új elnökének személyében Mádl Ferenc államfő és Medgyessy Péter miniszterelnök. A médiahatóság élére a testület volt főigazgatóját, Kovács Györgyöt jelölték.
Kovács Györgyöt, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) Irodája főigazgatóját jelölte a médiahatóság elnöki posztjára Mádl Ferenc köztársasági elnök és Medgyessy Péter kormányfő, akik erről szerdán levélben értesítették Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét.

Kovács György (balra) és Körmendy Ékes Judit 2000-ben
"A köztársasági elnök és a miniszterelnök meggyőződése, hogy Kovács György úr megfelel a törvényben meghatározott feltételeknek. Az ORTT főigazgatójaként tevékenységét közmegelégedésre végezte, szakmai tapasztalata képessé teszi a tisztség ellátására" - áll a közleményben. Az ORTT főigazgatóját a köztársasági elnök március elején ajánlotta lehetséges elnökjelöltként a kormányfő figyelmébe.

Az ORTT elnökjelöltjét az Országgyűlés választja meg egyszerű többséggel. Információink szerint Szili Katalin március 29-ére írta ki a szavazást. A jelölt, Kovács György megválasztása után nyilatkozik a sajtónak, mondta el az Indexnek Vékony Éva, a testület szóvivője.

Csak egy maradhatott

Kovács Györgyöt már 2003 elején szívesen látta volna - a Körmendy-Ékes Judit lemondása után megüresedett - elnöki székben Medgyessy Péter. Mádl Ferenc azonban akkor nem támogatta a felvetést, végül Hajdu Istvánt választotta meg az Országgyűlés a testület elnökévé.

A médiahatóság elnökének és tagjainak mandátuma február 29-én éjfélkor járt le. Az ORTT elnökét a vonatkozó törvény szerint a köztársasági elnöknek és a miniszterelnöknek egyetértésben kell jelölnie. A két közjogi méltóság február óta többször egyeztetett egymással a médiahatóság elnökének személyéről, de nem jutottak eredményre.

Az ORTT elnöke február 29-ig Hajdu István volt; őt 2003. március 10-én választotta meg a parlament az előző év decemberében tisztségéről lemondott Körmendy-Ékes Judit helyére.

Medgyessy Péter február 12-én Wisinger Istvánt, Kavas Istvánt és Wéber Juditot javasolta a médiahatóság élére. Mádl Ferenc Hajdu Istvánt, a grémium előző vezetőjét ajánlotta az ORTT elnökének. Az államfő sajtóirodája február 23-án úgy tájékoztatta az MTI-t, hogy a köztársasági elnök Alexa Károlyt, Sára Sándort és Szakály Sándort is alkalmasnak tartja a posztra.

Mádl inkább Hajdút szerette volna

A két közjogi méltóság március 3-i egyeztetésén sem alakult ki konszenzus a kérdésben. Március 11-én a köztársasági elnök sajtóirodája megerősítette az MTI értesülését, miszerint az államfő három újabb jelöltet, Andrássy György médiajogászt, egyetemi tanárt, Kovács Györgyöt, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) főigazgatóját és Kósa Ferenc filmrendezőt, szocialista országgyűlési képviselőt ajánlotta a miniszterelnök figyelmébe az ORTT elnöki posztjának betöltésére.

A köztársasági elnök akkor levélben tájékoztatta Medgyessy Pétert az új jelöltekről, fenntartotta azonban korábbi javaslatait is, különösen Hajdu Istvánnak, az ORTT eddigi elnökének újraválasztását illetően.

A tagságban csak a Fidesz újított

A parlamenti frakciók már korábban megtették javaslataikat az ORTT-tagokra: a szocialisták, a szabad demokraták és az MDF újabb négy évre korábbi delegáltjaiknak (Ladvánszky Györgynek, Tímár Jánosnak, illetve Wéber Jánosnak) szavaztak bizalmat, míg a Fidesz Erdős Zsuzsanna helyére Szalai Annamária országgyűlési képviselőt jelölte.

Az új ORTT-elnök portréja
Kovács György 1953-ban született Budapesten. A József Attila Tudományegyetem Jogi Karának TB Főiskolai Szakán szerzett diplomát; emellett felsőfokú költségvetési szakvizsgával rendelkezik.

1971-től tíz éven át a Budapesti és Pest Megyei Társadalombiztosítási Igazgatóságon dolgozott, 1984-91 között a Fém és Kert Kft. ügyvezetője, 1991-98 között az Országos Egészségbiztosítási Pénztár Pénzügyi Főosztályának vezetője volt.

1999. január elsejétől az Országos Rádió és Televízió Testület Irodájának költségvetési igazgatójává, három hónappal később, 1999. március 31-én az ORTT Irodájának Főigazgatójává nevezték ki. Nős, három gyermeke van.