Emőke
4 °C
20 °C

Öt személy ellen nyomoznak a 2003-as paksi üzemzavar miatt

2005.03.25. 15:17
A fűtőelemek karbantartásakor bekövetkezett súlyos üzemzavar ügyében öt paksi dolgozót gyanúsítanak radaktív anyaggal történő visszaéléssel.

Öt személy ellen folyik nyomozás a Paksi Atomerőműben 2003. április 10-én keletkezett üzemzavar miatt, közölte a rendőrség pénteken az MTI-vel.

"2003. július 3-a óta folyik a nyomozás hivatalos helyről érkezett feljelentés alapján a 2003. április 10-én, a Paksi atomerőműben bekövetkezett üzemzavar kapcsán" - számolt be az MTI-nek a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság, amely hogy visszaélés radioaktív anyaggal vétség megalapozott gyanúja miatt öt főt kihallgatott.

A megyei kapitányság szóviője az MTI kérdésére nem kívánta megerősíteni vagy megcáfolni a Magyar Nemzet című napilap pénteki számában megjelent információt, miszerint a rendőrség többek között egykori osztályvezetőket és nyugdíj előtt álló dolgozókat gyanúsított meg radioaktív anyagokkal való visszaélésekkel. Annyit közöltek, hogy a nyomozás az erőmű jelenlegi dolgozói ellen folyik.

Ugyanakkor az atomerőmű pénteki közleménye az atomerőműről "néhány mai napilapban megjelent hírre reagálva" azt közölte, hogy Illés Zoltán két évvel ezelőtt ismeretlen tettes ellen tett feljelentést, "azzal vádolva a paksi atomerőművet, hogy az atomerőmű 20 éve folyamatosan, engedély nélkül termeli a villamos energiát".

Veszélyezthettek

A feljelentést tevő Illés Zoltán fideszes országgyűlési képviselő az MTI kérdésére pénteken cáfolta Mittler István állítását. Elmondta, azért tett feljelentést, mert a cég szerinte megsértette az atomerőműre vonatkozó törvényt és más hatályos kormányrendeleteket, mert a szellőző-berendezést a szabályokban előírt szűrő híján, nem megfelelően üzemeltette, így a szabadba jutó, nem megfelelően szűrt levegő veszélyeztethette az emberek egészségét, vagyis felmerült a bűncselekmény gyanúja.

A 2003. április 10-i üzemzavart, melynek során radioaktív gázszivárgást észleltek a Paksi atomerőmű karbantartás alatt lévő 2-es számú blokkjánál, a hétfokozatú Nemzetközi Nukleáris Esemény Skálán először a 2. fokozatba sorolták; később azonban, miután víz alatti kamerákkal megvizsgálták a fűtőanyagkötegeket, és sérültnek találták őket, az eseményt hármas fokozatba sorolták. Pakson ez volt az első hármas besorolású esemény. A paksi 2-es blokk

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!