Zsuzsanna
-3 °C
3 °C

Nyomoz a rendőrség a bombafenyegetések miatt

2006.03.30. 18:00
A magyar rendőrség is nyomoz a bombafenyegetések ügyében, amivel egy 34 éves szlovákiai férfit, Sátor Lajost is kapcsolatba hoztak, közölte csütörtökön a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNyI) helyettes vezetője. Bugár Béla, a szlovák parlament ügyvezető elnöke a provokáció gyanújáról beszélt.

Az NNyI csütörtökön terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást. A nyomozók célja kideríteni azt is, megalapozottak voltak-e Gyurcsány Ferenc által a bombafenyegetésekről közölt információk.

A nyomozók látókörébe került Sátor Lajos ellen már 2000. szeptembere óta elfogatóparancs van érvényben zsarolás és más bűncselekmények miatt. Az NNyI a SIS-től kapott információk alapján kezdte a munkát, Sátor Lajos nevét is a szlovákok adták át.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kedden sajtótájékoztatón közölte: az elmúlt napokban a magyar titkosszolgálat hivatalos értesítést kapott arról, hogy külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokra készülnek az országban választási nagygyűléseken.

Egy nappal korábban, a Népszabadság azt írta, a szlovák titkosszolgálat (SIS) adatai szerint - amelyeket dunaszerdahelyi szervezett bűnözői körből kaptak - megeshet, hogy szervezett bűnözői csoportok robbantásokat hajtanak végre Magyarországon.

A szlovák titkosszolgálat a nyilvánossággal nem szolgált információval. Másnap a szlovák lapok, és többek között Köteles János, a SIS-t ellenőrző parlamenti bizottság alelnöke úgy vélte, politikai rémhírterjesztésről lehet szó.

Bugár Béla a szlovák parlament ügyvezető elnöke, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke felvetette, hogy vajon nem provokációra használták-e fel a szlovák titkosszolgálatot (SIS) a magyarországi választások ügyében.

Bugár tudni szeretné, mennyire pontos és vajon hitelesített-e a jelzés, amelyet hivatalosan nem megerősített információk szerint a SIS juttatott el a magyar szolgálatokhoz. "Felmerül ugyanis, hogy vajon nem a szervezett bűnözés köreinek játszmájával, zavarkeltési szándékával állunk-e szemben? Ez esetben is helyénvaló a kérdés: kinek használ?", mondta.