Konstantin
12 °C
26 °C

Nyilvánosak a kórházak adatai

2008.03.31. 17:39
155 kórházból 122-en töltötték ki az egészségbiztosítási felügyelet által kiküldött kérdőíveket, amik alapján könnyebbé válhat a kórházválasztás. A néhol hiányosan megadott adatokat ellenőrzi is fogják. A halottak számát nem kérdezték, mert szerintük félreérthető volna.

Nyilvánosságra hozta hétfőn az Egészségbiztosítási Felügyelet (EBF) azokat a kérdőíveket, amelyek alapján a betegek eldönthetik, melyik intézményt választják, jelentette be az EBF elnöke, Kovácsy Zsombor. Ez az úgynevezett indikátorrendszer.

A 314 mutató alapján kitöltött kérdőívek segíthetnek a kórházi vezetőknek és az egészségpolitikának is átlátni a fekvőbeteg-ellátás jelenlegi helyzetét.

A válaszokból kiderül egyebek mellett, hány műhiba per indult az adott intézmény ellen, a kórtermek hány százalékában van légkondicionáló, és hol nem lehet még mindig többféle menüből választani ebédet.

A kérdőíveket 155 kórháznak küldték el, ebből 122 intézmény válaszolta meg a kérdéseket, igaz, nem mindegyiket.

A válaszokból kiderült, hogy míg például Kecskeméten egy év alatt 6 orvos vezetett le 1100 szülést, addig Debrecenben 1300-at 29 orvos. Az adatokból többek között az is kiszámítható, hogy egy kórteremre átlagosan 3,6 ágy jut, 7-8 kórházi ágyra jut egy fürdőszoba és a kórházi extra hotelszolgáltatásként igénybevehető egyágyas szoba átlagára 7300 forint/éjszaka.

A halottak számát nem kérdezték

Érdekesség, hogy a kórtermek 8 százaléka már légkondicionált és szintén 8 százalékánál több mint 2 menüből választhatnak ebédet a betegek. Az adatokból azonban az is kiderül, hogy az intézmények 10 százalékának még most sincs internetes honlapja és a jogszabályok ellenére a kórházak 13 százaléka csak 1 menüt tud ajánlani a betegeknek.

A válaszokból az is kiderül, hogy egy-egy kórház ellen hány műhiba per indult, és az is, ezekből hányat nyertek meg a felperesek, hányat a kórházak, mennyi zárult le megegyezéssel.

(Az Index néhány fővárosi kórház lapját áttanulmányozva úgy látja, sok kórházban épp a, kórházválasztásban talán a leglényegesebbnek számító - műhibaperek számára vonatkozó - adatokat nem adták meg.)

A mutatók között nem szerepel, hogy hányan hunytak el egy-egy kórházban.

A kórházaktól visszaküldött, és az EBF honlapján közzétett körülbelül 40 ezer adat elemzésére kérte a szakmai szervezeteket és az érdeklődőket. Egyúttal bejelentette, hogy maga a felügyelet is belefog ebbe a munkába.

Mivel a válaszok a kórházak önbevallásán alapulnak, szükség van arra, hogy felügyelet ellenőrizze, ezek az adatok mennyire fedik a valóságot. Ezért az EBF a közeljövőben célzott vizsgálatokat indít, és a betegeket is arra kérik, hogy jelezzék, igazak-e azok az állítások, amelyeket a kórházak magukról közzétettek.

15%
3899 Ft
3315 Ft
15%
2999 Ft
2550 Ft