Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Szabályozzák az iskolatáska súlyát

2005.03.31. 19:00
Három kilónál nem lehet nagyobb az alsó tagozatos diákok tankönyveinek össztömege, döntött az Oktatási Minisztérium, mivel az utóbbi években nőtt a gyerekek körében a gerincbetegségek kialakulásának aránya.

Szeptembertől nem cipelhetnek naponta három kilogrammnál nagyobb súlyú könyvet az általános iskolák alsó tagozatára járó diákok, a vonatkozó miniszteri rendelet szerint a szülőknek vétójoga lesz a tankönyvek súlyára vonatkozóan az órarend összeállításakor, közölte Magyar Bálint oktatási miniszter csütörtökön.

Statisztika
,Budapesten különösen veszélyeztetettek a gyerekek, közöttük leggyakrabban a csont, az izom és a kötőszövet betegségei fordultak elő: a megvizsgált gyermekek 37 százalékában, elsősorban a fiúk, illetve az idősebb korosztály körében. A betegségcsoportba tartozó elváltozások 45 százalékát lúdtalp, 25 százalékát tartási rendellenesség, 24 százalékát gerincferdülés, illetve a kötőszövet egyéb betegségei okozták. A második leggyakoribb betegség a látászavar, ez a kijelölt évfolyamokon a gyermekek 18 százalékát sújtotta. Míg az óvodásoknál az előfordulás még csak 6,8 százalékos, a 16-17 éves diákok közül minden negyediknek volt ilyen panasza. (Forrás: Népszabadság)
A Pedagógusok Szakszervezete alelnöke szerint egyik napról a másikra egy miniszteri rendelettel nem lehet a jelenlegi helyzeten változtatni.

Üvegtáska-program

A márciusban hozott miniszteri rendelet szerint úgy kell összeállítani a kisdiákok órarendjét, hogy az ahhoz kapcsolódó tankönyvek súlya egy nap ne haladja meg a három kilogrammot, továbbá a szülőket tájékoztatni kell a tanulók tankönyveinek össztömegéről.

Ezentúl a szülői szervezet az iskola első négy évfolyamára beiratkozott tanulók órarendjének összeállításánál a tankönyvek súlyára vonatkozóan egyetértési joggal rendelkezik - mutatott rá a miniszter.

A minisztérium ugyanakkor tisztában van azzal, hogy a tankönyvek mellett az egyéb taneszközök - írószerek, tornazsák - miatt így is meg fogja haladni a három kilogrammot az a súly, amit a kisdiákoknak a hátukra kell venniük.

A minisztérium a tankönyvek könnyebbé tételéért is tesz lépéseket a jövőben, mondta el Magyar Bálint, összhangban azzal, hogy Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa októberben arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években együtt nőtt a gyermekkori gerincbetegségek aránya és a tankönyvek, tanszerek és iskolatáskák súlyával. Többkötetes és puha fedelű könyvekkel lehetne ezen segíteni.

Az OM szeretné, ha a gyermekek a házi feladatot lehetőleg a napköziben oldják meg, s ne kelljen a tankönyveket hazacipelniük, ezért az iskolaszekrény terjedését ösztönöznék.

Nem fog bejönni?

Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke az MTI-nek elmondta, hogy egyik napról a másikra, "varázsütésre" nem lehet a jelenlegi helyzeten változtatni. Árok szerint a mai viszonyok között nem a kiadványok súlya, hanem a tartalom dönti el, hogy a pedagógusok milyen könyvet választanak, miközben a tankönyvkiadók sem igazán figyelnek gyártáskor a tankönyvek súlyára.