Piroska
3 °C
3 °C

Jó kezekben az álmok

2002.04.05. 10:48
A miniszterelnök bizalmasa, Wermer András ellenőrzi a Magyar Televízió reklámidejének értékesítését és a Millenáris Parkban üzemelő, Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállítást - állítja a Népszabadság.
A Népszabadság, amely már több cikkben is foglalkozott a Fidesz-hez közel álló Happy End és Ezüsthajó Kft. ügyeivel, pénteki számában Wermer más üzleti érdekeltségeit próbálta áttekinteni.

Állítások

A lap csütörtöki számában már beszámolt arról, hogy a 2000. augusztus 20-ai tűzijáték egyik szervezője, Mordechai Orian kaliforniai üzletember pert fontolgat, mivel szerinte nem kapta meg a közreműködéséért őt megillető összeget. Orian további, Wermerrel közös üzleteiről is tájékoztatta a Népszabadság újságíróit, akik ezek, valamint a szerkesztőség birtokába került dokumentumok alapján azt állítják, hogy a kormányfő bizalmasa ellenőrzi a Magyar Televízió reklámidejének értékesítését és a Millenáris Parkban üzemelő, Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállítást.

Cégek és tippek

A történet első szála szerint Wermer és Orian kifejezetten azért hozott létre egy közös céget, az In Media Kulturális Kft-t, hogy az átvegye a Magyar Televízió reklámidejének értékesítését. A másik tulajdonos egy dániai off-shore cég, a koppenhágai Silcom Media Investment volt. A lap azt állítja, a dokumentumok és Orian információi alapján egyértelmű, hogy a dán céget Wermer sajátjaként kezelte, nevében eljárt, és társtulajdonosnak tekintette magát az In Mediában. A dániai cég tulajdonosa, Scott Macaw azt nyilatkozta, hogy egy jó magyarországi üzletről kapott tippet.

Amit a törvény nem tilt

A Magyar Televízió reklámügyeinek átvételét azonban nem várt problémák nehezítették, bár 2000 decemberében Wermer - Orian szerint Orbán Viktor miniszterelnökre is hivatkozva - már kész tényként kezelte a sikert. A legnagyobb baj az volt, hogy az MTV kuratóriumi elnöksége leszavazta az akkor még bejegyzés alatt álló In Media megbízását. Fenntartásait hangoztatta a kuratóriumi elnökség amiatt is, hogy az akkori tévéelnök, Szabó László Zsolt az In Media miatt szakított a reklámidő értékesítésével addig megbízott, és szakmai körökben ismert német Arbomedia AG-vel. Új helyzet állt elő, amikor a tévének Mendreczky Károly személyében új elnöke lett. Wermer új ötlettel állt elő. Oriannak írt levelében azt fejtegeti: el tudja érni a tévé új elnökénél, hogy az In Media az év hátralévő részére megvegye az MTV egész reklámidejét, hogy azután azt továbbértékesítse. Mint írta, ezt nem tiltja a közbeszerzési törvény.

Meglepetés után nyomozás

Az első kudarc után az In Media valóban felbukkant újra és 2001. júniusától már a cég értékesítette a készpénzes reklámidőt. A titokban megkötött megállapodás meglepetésként hatott, hiszen az ügyvezetőnek márciusban kinevezett Mendreczky Károlynak a néhány hónappal korábban írt 2001 első féléves üzleti tervében még az szerepelt, hogy a tévé házon belül oldja meg a reklámidő értékesítését. Az ügyben kifogásait hangoztatta az SZDSZ, de a Magyar Televízió felügyelőbizottsága is, amely vizsgálatot indított a szerződés miatt. Az MTV gazdasági ügyei miatt az SZDSZ és a tévé felügyelőbizottsága is feljelentést tett. Ez a nyomozás jelenleg tart.

Kínai karórák

Orian és Wermer közös érdekeltsége volt az Álmok álmodói - világraszóló magyarok kiállítást szervező Millenáris Produkció Szolgáltató Rt. is. A kaliforniai üzletember ezzel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy a Millenáris Produkció Szolgáltató Rt. más tevékenysége mellett félmillió olcsó kínai karóra beszerzését intézte. Az órákat a múzeumi belépőjegyek mellé adták. Orian azt sejtette, hogy a beszerzési és az elszámolási ár között komoly különbség volt, a hasznot pedig, mint állította, nem ő tette zsebre.

Nyolcvanöt forint

Orian 74 százalékos részét végül 2001 decemberében a Nábob Lízing Kereskedelmi Kft. vette meg. A cég tulajdonosai között a cikkeinkben már többször felbukkant, a Wermer-érdekeltségek körül bábáskodó Réti András kollégái és családtagjai is ott voltak. A Millenáris Rt. hetekkel később csaknem egymilliárdos állami megrendelést kapott - hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárásban. Így 2002 első öt hónapjában a cég üzemelteti a Millenáris Park épületét és az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállításhoz kapcsolódó rendezvényeket is szervezi. A nyílt pályázat mellőzését a HVG-ben annak idején megjelent információ szerint azzal indokolták, hogy a program meghosszabbításának igénye előre nem volt tervezhető, továbbá a kiegészítő szolgáltatás értéke nem haladja meg a korábbi közbeszerzés értékének 50 százalékát. Valóban, a törvényi határ átlépéséhez hiányzott 85 forint.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!