Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Jó kezekben az álmok

2002.04.05. 10:48
A miniszterelnök bizalmasa, Wermer András ellenőrzi a Magyar Televízió reklámidejének értékesítését és a Millenáris Parkban üzemelő, Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállítást - állítja a Népszabadság.
A Népszabadság, amely már több cikkben is foglalkozott a Fidesz-hez közel álló Happy End és Ezüsthajó Kft. ügyeivel, pénteki számában Wermer más üzleti érdekeltségeit próbálta áttekinteni.

Állítások

A lap csütörtöki számában már beszámolt arról, hogy a 2000. augusztus 20-ai tűzijáték egyik szervezője, Mordechai Orian kaliforniai üzletember pert fontolgat, mivel szerinte nem kapta meg a közreműködéséért őt megillető összeget. Orian további, Wermerrel közös üzleteiről is tájékoztatta a Népszabadság újságíróit, akik ezek, valamint a szerkesztőség birtokába került dokumentumok alapján azt állítják, hogy a kormányfő bizalmasa ellenőrzi a Magyar Televízió reklámidejének értékesítését és a Millenáris Parkban üzemelő, Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállítást.

Cégek és tippek

A történet első szála szerint Wermer és Orian kifejezetten azért hozott létre egy közös céget, az In Media Kulturális Kft-t, hogy az átvegye a Magyar Televízió reklámidejének értékesítését. A másik tulajdonos egy dániai off-shore cég, a koppenhágai Silcom Media Investment volt. A lap azt állítja, a dokumentumok és Orian információi alapján egyértelmű, hogy a dán céget Wermer sajátjaként kezelte, nevében eljárt, és társtulajdonosnak tekintette magát az In Mediában. A dániai cég tulajdonosa, Scott Macaw azt nyilatkozta, hogy egy jó magyarországi üzletről kapott tippet.

Amit a törvény nem tilt

A Magyar Televízió reklámügyeinek átvételét azonban nem várt problémák nehezítették, bár 2000 decemberében Wermer - Orian szerint Orbán Viktor miniszterelnökre is hivatkozva - már kész tényként kezelte a sikert. A legnagyobb baj az volt, hogy az MTV kuratóriumi elnöksége leszavazta az akkor még bejegyzés alatt álló In Media megbízását. Fenntartásait hangoztatta a kuratóriumi elnökség amiatt is, hogy az akkori tévéelnök, Szabó László Zsolt az In Media miatt szakított a reklámidő értékesítésével addig megbízott, és szakmai körökben ismert német Arbomedia AG-vel. Új helyzet állt elő, amikor a tévének Mendreczky Károly személyében új elnöke lett. Wermer új ötlettel állt elő. Oriannak írt levelében azt fejtegeti: el tudja érni a tévé új elnökénél, hogy az In Media az év hátralévő részére megvegye az MTV egész reklámidejét, hogy azután azt továbbértékesítse. Mint írta, ezt nem tiltja a közbeszerzési törvény.

Meglepetés után nyomozás

Az első kudarc után az In Media valóban felbukkant újra és 2001. júniusától már a cég értékesítette a készpénzes reklámidőt. A titokban megkötött megállapodás meglepetésként hatott, hiszen az ügyvezetőnek márciusban kinevezett Mendreczky Károlynak a néhány hónappal korábban írt 2001 első féléves üzleti tervében még az szerepelt, hogy a tévé házon belül oldja meg a reklámidő értékesítését. Az ügyben kifogásait hangoztatta az SZDSZ, de a Magyar Televízió felügyelőbizottsága is, amely vizsgálatot indított a szerződés miatt. Az MTV gazdasági ügyei miatt az SZDSZ és a tévé felügyelőbizottsága is feljelentést tett. Ez a nyomozás jelenleg tart.

Kínai karórák

Orian és Wermer közös érdekeltsége volt az Álmok álmodói - világraszóló magyarok kiállítást szervező Millenáris Produkció Szolgáltató Rt. is. A kaliforniai üzletember ezzel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta, hogy a Millenáris Produkció Szolgáltató Rt. más tevékenysége mellett félmillió olcsó kínai karóra beszerzését intézte. Az órákat a múzeumi belépőjegyek mellé adták. Orian azt sejtette, hogy a beszerzési és az elszámolási ár között komoly különbség volt, a hasznot pedig, mint állította, nem ő tette zsebre.

Nyolcvanöt forint

Orian 74 százalékos részét végül 2001 decemberében a Nábob Lízing Kereskedelmi Kft. vette meg. A cég tulajdonosai között a cikkeinkben már többször felbukkant, a Wermer-érdekeltségek körül bábáskodó Réti András kollégái és családtagjai is ott voltak. A Millenáris Rt. hetekkel később csaknem egymilliárdos állami megrendelést kapott - hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárásban. Így 2002 első öt hónapjában a cég üzemelteti a Millenáris Park épületét és az Álmok álmodói - Világraszóló magyarok című kiállításhoz kapcsolódó rendezvényeket is szervezi. A nyílt pályázat mellőzését a HVG-ben annak idején megjelent információ szerint azzal indokolták, hogy a program meghosszabbításának igénye előre nem volt tervezhető, továbbá a kiegészítő szolgáltatás értéke nem haladja meg a korábbi közbeszerzés értékének 50 százalékát. Valóban, a törvényi határ átlépéséhez hiányzott 85 forint.