Dezső
15 °C
28 °C

Kampánycsend az Indexen és környékén

2006.04.07. 23:58
Szombaton nulla órától vasárnap este hét óráig, a szavazóurnák lezárásáig tart Magyarországon kampánycsend, ezalatt a választói akarat befolyásolása szigorúan tilos.

A kampánycsend ideje alatt utasítson el minden erre utaló kísérletet, ne fogadjon el gulyáslevest, virslit, kenyeret, vattacukrot semmilyen párttól, ne vesse szemét frissen, a kampánycsend alatt kiragasztott politikai hirdetésre, és ne vegyen igénybe semmilyen jelölő párt, szervezet által felajánlott szolgáltatást, távolsági buszt, kocsimosást, fűnyírást.

Ha mégis találkozik ilyennel, jelentse az esetet az Országos Választási Bizottságnak vagy valamelyik területi szervezetének. Egyébként pedig használja ki az időt, és elmélkedjen azon, kire adja ikszét vasárnap feltéve, ha elmegy szavazni.

A kampánycsendsértést rendkívül tágan értelmezi a választási törvény, ezért minden olyan tevékenység annak számít, amely alkalmas lehet a választói akarat befolyásolására. A törvény megszegésének ugyanakkor nincs szankciója. A kampánycsend intézménye Magyarországon a kilencvenes években honosodott meg, és Európában sem számít általános gyakorlatnak.

Fórumozás kampánycsendben

A legnagyobb internetes tartalomszolgáltatókat - így az Indexet is - tömörítő Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesületének (MTE) állásfoglalása alapján a tagok kampánycsend idején nyitóoldalukon nem tesznek közzé választással kapcsolatos híreket, információkat.

Az MTE állásfoglalása szerint péntek éjféltől friss anyagok már a kampánycsendnek megfelelően jelennek meg, a régebbiek azonban ugyanúgy elérhetők maradnak, igaz, legalább két kattintásra a nyitó oldaltól.

Az olvasóknak két napra le kell mondaniuk a beszélő politikusokról, még a pártokat sem fogjuk néven nevezni, hanem szemérmesen csak az 'egyik pártról' vagy a 'másik pártról' olvashat majd, azt is csak akkor, ha valamelyikük kampánycsendet sért, vagy más módon sikerül a hírekbe verekednie magát.

Az Index közterületének számító fórumban ugyancsak tilos lesz kampánycsendet sérteni, de, hogy ez valóban megtörténik-e, kizárólag a fórumozókon múlik majd. Mi csupán jól látható betűkkel felhívjuk a figyelmet, hogy törvénysértő agitálni, éljenezni vagy pfújolni.

Kampánycsendet sérteni értelemszerűen emailben, sms-ben, sőt még képeslapon sem szabad, ha mégis ilyenbe ütközik, panaszt tehet a helyi választási bizottságnál.