Sára, Márió
2 °C
6 °C

Kevesebben szavaztak, mint négy éve

2006.04.09. 11:45
A választások első fordulójában fél hatig a választásra jogosultak 61,72 százaléka járult az urnákhoz. Négy éve az arány még 65,56 százalék volt. Reggel hat órától közel 11 ezer szavazókörben várják, hogy a körülbelül 8 millió választásra jogosult döntsön arról, ki legyen tagja az országgyűlésnek a következő négy évben. Este hétig lehet szavazni.

Az országgyűlési képviselő-választások első fordulójában vasárnap 17 óra 30-ig a választásra jogosult 8,1 millió választópolgár 61,72 százaléka adta le szavazatát. Az Országos Választási Iroda (OVI) adatai szerint a választás első tíz és fél órájában összesen 4 millió 953 ezer 400 választó járult az urnákhoz.

Több mint 58 ezren szavazhatnak lakóhelyüktől távol
Több mint 58 ezren szavazhatnak lakóhelyüktől távol az országgyűlési választás első fordulójában - áll az Országos Választási Iroda honlapján. Ezek a választók nem szerepelnek az országos választói névjegyzéken, mert amikor igazolást kértek, a választási iroda törölte őket a névjegyzékből. Akkor kerülhetnek fel ismét a névjegyzékbe, ha elmennek szavazni, ekkor újra regisztrálják őket. Az OVI honlapján jelenleg 7,993 millió választó szerepel a névjegyzékben. Ez az adat nem tartalmazza a külképviseleti névjegyzékbe vett választók számát, és este 7 óráig legfeljebb az említett 58 ezer választó számával egészülhet ki.

Fél hatig a megyék közül (a főváros is ide számít) a legtöbben Budapesten (67,37 százalék), a legkevesebben a hajnalban még élen járó Jász-Nagykun-Szolnok megyében (57,14 százalék) szavaztak. A négy évvel ezelőttihez képest a legkevésbé a Kiskunságban csökkent a szavazási kedv, Csongrád és Bács-Kiskun megyében csak 1-2 százalékkal alacsonyabb a részvételi arány, mint 2002-ben.

A városokban legtöbben Hévízen (72,97 százalék), a legkevesebben Cigándon (40,29 százalék) mentek el szavazni. Meghaladta a részvétel 17:30-kor a 70 százalékot még Baktalórántházán, Budakeszin és Visegrádon. Ugyanakkor Abádszalókon, Dombrádon, Jászfényszarun, Kadarkúton, Létavértesen, Mezőcsáton, Nagybajomban, Polgárdiban és Téten a választópolgárok fele sem ment el fél hatig.

A fővárosi kerületek közül 17.30-ig a legtöbben a XII. kerületben (74,04 százalék) járultak az úrnák elé. 70 százalék fölött volt még a részvételi arány az I., a II., a XI., a XIV., és a XVI. kerületben. A legkevésbé a VIII. kerületiek voltak aktívak (57,45 százalék), de a Rákóczi út túloldalán, a VII kerületben is csak 57,65 százalék volt a részvételi arány.

Délután három óráig négy híján valamennyi tornakápolnai lakos leadta szavazatát, a kicsiny Borsod-Abaúj-Zemplén megyei településen a szavazási részvételi arány így meghaladta a 82 százalékot. A huszonöt állandó lakosú, a megye legkisebb önálló önkormányzatával rendelkező település 23, névjegyzékbe vett választópolgára közül 19-en éltek állampolgári jogukkal. Részletes részvételi adatok itt.

A négy évvel ezelőtti parlamenti választás első fordulójában - a mostani 61,72 százaléknál többen - a jogosultak 65,56 százaléka szavazott fél hatig. Most vasárnap reggel hét óráig a választók 1,66 százaléka, 9 óráig 11,39 százaléka, 11 óráig 27,23 százaléka, 13 óráig 38,22 százaléka, 15 óráig 48,89 szavazott - négy éve ez az arány 1,41, 8,81, 26,37, 40,19, illetve 51,78 százalék volt.

Elvitte szavazólapjait egy celldömölki

Egy celldömölki férfi vasárnap délelőtt elvitte lapjait a szavazóhelyiségből, ami törvénybe ütköző, ezért feljelentik. Bővebben >>>

Tizennyolc győri szavazó csak egy szavazólapot kapott

Tizennyolc szavazónak csak az egyik szavazólapot adták át Győrött a 2-es számú országgyűlési egyéni választókerület 75. szavazókörében. Ha a választópolgárok visszamennek a szavazókörbe, jegyzőkönyv rögzítése mellett megkapják az egyéni jelölteket tartalmazó szavazólapot. Bővebben >>>

Kicsempészett lapon szavazott egy férfi

Kicsempészett a szavazóhelyiségből egy üres szavazólapot a Vas megyei 2-es számú választókerülethez tartozó Nárai községben egy férfi. Amikor kifelé ment, a nyitott táskájában a szavazatszámláló bizottság egyik tagja meglátott egy listás szavazólapot. A szavazópolgár nem volt hajlandó elárulni, hogy mi volt a szándéka a kitöltetlen, üres szavazólappal. Bővebben >>>

Meghalt egy ceglédi szavazó

Rosszul lett egy idős férfi Cegléden a 15. országgyűlési egyéni választókerület 17. szavazókörének helyiségében mielőtt leadta volna szavazatát, és a kórházba szállítás közben elhunyt. Bővebben >>>

Négyszázezer szavazólapot kellett kijavítani

Visszalépések miatt kézzel javított szavazólapokat adnak ki Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 579 szavazókörzetében. Az újra nyomtatásra nem volt idő. Bővebben >>>

Iksz vagy kereszt

A szavazáshoz személyi igazolvány (vagy útlevelet, kártyaformátumú jogosítványt lakcímkártyával) vigyen magával, de nem árt tollal is felszerelkezni.

Szavazni a lakóhely szerint kijelölt, a választási értesítőn feltüntetett szavazókörben lehet. Ha ön mozgásában akadályozva van, a szavazás előtt a jegyzőtől kell mozgóurnát kérnie, ha az utolsó pillanatban válik szükségessé, a helyi szavazatszámláló bizottságot kell elérni.

Szép idő
Napos, száraz idő várható, de napközben megnövekszik a fátyolfelhőzet. Többfelé, főleg a Dunántúlon szélre is lehet számítani. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap 15 és 20 fok között alakul.

Ha nem lakóhelyén szavaz, akkor az "Igazolás a lakóhelytől eltérő helyen történő szavazáshoz" megnevezésű nyomtatvánnyal felszerelkezve menjen szavazni, ha csak a 2. fordulóban szavazna máshol, a "Szavazásra szolgáló lakcímigazolás a második fordulóban" nevű dokumentumot vigye.

Az igazolásokat a lakóhely szerinti jegyzőtől lehet beszerezni. A dokumentumon szerepelni kell az ön nevének, személyi számának, lakcímének, annak a helységnek, ahol szavazni fog, és annak, hogy melyik választási fordulóra szól a papír.

Ha adatai, összevetve a választói névjegyzékkel, rendben találtatnak, akkor két, egyik oldalukon lepecsételt szavazólapot és egy borítékot kap kézhez, amivel a letakart fülkék valamelyikéhez kell eljutnia.


Választói akaratát két, egymást a karikában metsző vonallal fejezheti ki

A fülkében egy ikszet (x) vagy egy keresztet (+) kell elhelyeznie a szavazólapokon lévő karikák valamelyikébe, feltéve, ha érvényes szavazatot akar leadni.

Az első fordulóban az egyik lapon a körzetében induló képviselőjelöltek, a másikon a pártok közül kell kiválasztania a legszimpatikusabbat. A második fordulóban csak egyéni képviselőjelöltekre szavaz.

Ha elrontja a szavazólap kitöltését, és ezt még a szavazat urnába dobása előtt jelzi, a szavazatszámláló bizottság a rontott szavazólapot egy alkalommal kicseréli. A szavazólapot nem lehet kivinni a szavazókörből.

A szavazás este hét óráig tart, ez idő alatt csak részvételi adatokat közölhet a média. Hét óra után nem sokkal a közvélemény-kutatók közlik a választások előtt közvetlenül, illetve közben készített felméréseiket, és befutnak az első részeredmények is. Az első forduló előzetes eredménye este 9 - 11 óra körül várható. A második fordulót két hét múlva, április 23-án tartják. A választásnak hivatalos végeredménye a külföldön leadott szavazatok miatt csak április végén lesz.