Huba
17 °C
33 °C

Orbán ügyet nyert Bajnaival szemben

A Fidesz elnöke szerint a kormány maffiamódszerekkel tünteti el az uniós forrásokat. Bajnai Gordon pert kezdeményezett, de keresetét első fokon elutasította a Fővárosi Bíróság.

Elutasította Bajnai Gordonnak az Orbán Viktor EU-s pénzek szétosztásával kapcsolatos nyilatkozatai miatt benyújtott keresetét a Fővárosi Bíróság első fokon csütörtökön.

A Fidesz elnöke tavaly szeptemberi kijelentéseiben többek között arra utalt, hogy az "Új Baloldal" elfoglalta a szocialista pártot, az "Új Baloldal" emblematikus figuráinak pedig a miniszterelnököt, az uniós pénzek szétosztásáért felelős minisztert - aki ekkoriban Bajnai volt - és a "Zuschlag Jánosokat" nevezte.

A Fidesz elnöke szerint a kormányzat maffiamódszerekkel tünteti el a Magyarországra érkező európai uniós forrásokat.

"Nyugodtan mondhatjuk, Magyarországon ma az emberek személyes tapasztalata az, hogy az ország nyakig úszik a korrupcióban, és központilag szervezett módszerekkel tüntetik el a köz- és európai uniós pénzeket" - jelentette ki a Fidesz elnöke később az Infó rádióban.

Az FB elsőfokú ítéletének szóbeli indoklásában azt hangsúlyozta, hogy a kifogásolt kijelentések politikai vélemények, a szabad véleménynyilvánítás viszont kiemelt jog, csak kivételesen indokolt esetben korlátozható.

A politikai véleménynyilvánításnak pedig szinte korlátlanul tág teret kell adni, a korlát csak a tudatos gyalázkodás lehet. A bíróság hangsúlyozta azt is, hogy a kifogásolt vélemények valóságtartalmát nem vizsgálta, az ítéletben arról nem döntött, hogy a vitázók közül úgymond kinek van igaza.