Huba
17 °C
33 °C

Irányítás nélkül maradt a pécsi traumatológia

2008.04.10. 17:36
A lemondott Nyárády József szerint a felére csökkent létszámmal még az ügyeleti munkát sem tudják ellátni. A klinika 450 ezer ember baleseti sebészeti ellátásért felel.

Lemondott Nyárády József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikájának igazgatója. Döntését az intézmény ellehetetlenülésével indokolta az MTI-nek csütörtökön.

"A régióban élõ mintegy 450 ezer ember baleseti sebészeti ellátásáért felelünk. A klinika éves betegforgalma 70 ezer körüli, s mintegy 3500 mûtétet végzünk. Optimista becsléseim szerint májusra tizennégyen maradunk, a pesszimista szerint tízen. Ezzel a létszámmal sem a napi, sem az ügyeleti munkát nem tudjuk ellátni. Ilyen körülmények között a vezetõi tisztséget tovább már nem tudom vállalni" - közölte a professzor, aki április 15-ig látja el vezetõi feladatait.

A klinika korábban 32 dolgozóval mûködött. Számuk a leépítések miatt elõször huszonegyre csökkent, majd öt szakorvos a pécsinél jobban fizetõ kaposvári kórházba távozott. Az igazgató a napokban pedig több jelenlegi beosztottjáról tudta meg, hogy amint lehet, õk is elmennek.

Hónapok óta küszködnek

"Hosszú hónapok óta küszködünk. A baleseti sebészek létszáma folyamatosan csökken, az orvosaink szinte éjjel-nappal dolgoznak, ráadásul az ügyeletért és a túlmunkáért is ugyanazt a díjat kapják, mint a más területeken dolgozó, kevésbé leterhelt kollégáik. Hiába mentünk fûhöz-fához, kérve a fizetések, az ügyeleti díjak emelését, nem hallgatott meg senki" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy felmondását követõen marad-e a klinikán, Nyárády József azt mondta: 3 éve van a nyugdíjig, bízik abban, hogy az egyetem vezetésével találnak majd "valamilyen megoldást".

Kollár Lajos, a PTE klinikai fõigazgatója szerint biztosítható a folyamatos ellátás, mert bár valóban többen távoztak az intézménybõl, a napokban jelentkeztek is néhányan, hogy szívesen jönnének, vagy visszajönnének a baleseti sebészeti klinikára, amely a jövõben az ortopédiai klinikával egybeolvadva, gazdaságosabban és kapacitásait jobban kihasználva mûködik tovább.