Jenő
-3 °C
6 °C

Irányítás nélkül maradt a pécsi traumatológia

2008.04.10. 17:36
A lemondott Nyárády József szerint a felére csökkent létszámmal még az ügyeleti munkát sem tudják ellátni. A klinika 450 ezer ember baleseti sebészeti ellátásért felel.

Lemondott Nyárády József, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) traumatológiai klinikájának igazgatója. Döntését az intézmény ellehetetlenülésével indokolta az MTI-nek csütörtökön.

"A régióban élõ mintegy 450 ezer ember baleseti sebészeti ellátásáért felelünk. A klinika éves betegforgalma 70 ezer körüli, s mintegy 3500 mûtétet végzünk. Optimista becsléseim szerint májusra tizennégyen maradunk, a pesszimista szerint tízen. Ezzel a létszámmal sem a napi, sem az ügyeleti munkát nem tudjuk ellátni. Ilyen körülmények között a vezetõi tisztséget tovább már nem tudom vállalni" - közölte a professzor, aki április 15-ig látja el vezetõi feladatait.

A klinika korábban 32 dolgozóval mûködött. Számuk a leépítések miatt elõször huszonegyre csökkent, majd öt szakorvos a pécsinél jobban fizetõ kaposvári kórházba távozott. Az igazgató a napokban pedig több jelenlegi beosztottjáról tudta meg, hogy amint lehet, õk is elmennek.

Hónapok óta küszködnek

"Hosszú hónapok óta küszködünk. A baleseti sebészek létszáma folyamatosan csökken, az orvosaink szinte éjjel-nappal dolgoznak, ráadásul az ügyeletért és a túlmunkáért is ugyanazt a díjat kapják, mint a más területeken dolgozó, kevésbé leterhelt kollégáik. Hiába mentünk fûhöz-fához, kérve a fizetések, az ügyeleti díjak emelését, nem hallgatott meg senki" - mondta.

Arra a kérdésre, hogy felmondását követõen marad-e a klinikán, Nyárády József azt mondta: 3 éve van a nyugdíjig, bízik abban, hogy az egyetem vezetésével találnak majd "valamilyen megoldást".

Kollár Lajos, a PTE klinikai fõigazgatója szerint biztosítható a folyamatos ellátás, mert bár valóban többen távoztak az intézménybõl, a napokban jelentkeztek is néhányan, hogy szívesen jönnének, vagy visszajönnének a baleseti sebészeti klinikára, amely a jövõben az ortopédiai klinikával egybeolvadva, gazdaságosabban és kapacitásait jobban kihasználva mûködik tovább.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?