Gerzson
5 °C
10 °C

Eörsi és Gusztos irányítják az SZDSZ-frakciót

2007.04.13. 10:15
Nemcsak a liberálisok, de az egész ország érdekeit kívánja képviselni Eörsi Mátyás az SZDSZ képviselőcsoprotjának élén. Az általános helyettes Gusztos Péter lett.

Elsöprő többséggel Eörsi Mátyást választotta frakcióvezetővé és Gusztos Pétert frakcióvezető-helyettessé az SZDSZ parlamenti képviselőcsoportja pénteki ülésén, közölte Kóka János. Az SZDSZ elnöke pártja tisztújító frakcióülése után elmondta: a 17 érvényes szavazatból Eörsi Mátyásra 16-an, Gusztos Péterre 15-en voksoltak. Az SZDSZ elnöke hangsúlyozta: számít Eörsi Mátyás nemzetközi tapasztalatára, hiszen a politikus 2001 óta vezeti az Európai Liberális Frakciót. A 31 éves Gusztos Péterrel kapcsolatban kiemelte a fiatalok szerepvállalásának fontosságát.

Kóka a színvonalas szakmai munkáért

A liberális pártelnök hangsúlyozta: az új frakcióvezetés rendkívüli feladatot kapott, a politikai vitában következetességet, a megoldáskeresésben pedig kompromisszumkészséget várnak el. Legfőbb elvárásunk feléjük, hogy képviseljék a liberális programot és színvonalas szakmai munka folyjon irányításuk alatt a parlamenti bizottságokban - mondta Kóka János, hozzátéve, hogy mindig minden plenáris ülésen világosan meg kell jeleníteni a liberális programot.

Hozzátette: a liberálisok azt várják a kormánytól, hogy világos reformmenetrendet tervezzen meg és hajtson végre, a frakciótól pedig azt, következetesen képviselje a reformpolitikáját.

Látványos és lendületes lesz Eörsi

Látványos és lendületes frakcióvezetésre készül Eörsi Mátyás az SZDSZ frissen megválasztott frakcióvezetője, aki szerint pártja képviselőcsoportja nemcsak saját választóit, hanem az egész országot szeretné képviselni.

Az SZDSZ frakcióvezetői
  • 1990. április 18-1990. október 15.: Tölgyessy Péter
  • 1990. október 15-1991. november: Pető Iván
  • 1991. december 2-1993. február 13.: Tardos Márton
  • 1993. február 13-1994. június 28.: Kuncze Gábor
  • 1994. június 28-1997. április 14.: Pető Iván
  • 1997. április 21-1998. június 18.: Szent-Iványi István
  • 1998. június 18-2000. december 10.: Kuncze Gábor
  • 2000. december 11-2002. május 9.: Szent-Iványi István
  • 2002. május 9-2007. április 2.: Kuncze Gábor
(MTI-Sajtóadatbank)

A liberális párt vezetése a március végi tisztújító ülésen cserélődött le, amikor Kóka János szoros küzdelemben legyőzte a pártelnöki versenyben Fodor Gábort. Kuncze Gábor mind pártelnöki, mind frakcióvezetői posztjától megvált, hasonló módon vonult háttérbe Pető Iván.

Korábban szó volt arról, hogy Fodor Gábor irányíthatná a szabaddemokrata frakciót, de ezt a lehetőséget végül elvetették, Kóka támogatói ugyanis többségben vannak a 20 fős képviselőcsoportban. Végül a frakcióigazgatói poszt létrehozásáról is lemondtak.

Ragaszkodnak saját programjukhoz

Eörsi köszöntőjében azt mondta, pártjának nyitottnak kell lennie, és nemcsak tagjaik, hanem a közélet iránt érdeklődők felé is. Jelezte, hogy ha pártjának ellentétes az álláspontja a kormány programjával, akkor is ragaszkodnak a sajátjukhoz, és aszerint szavaznak.

A frakció általános helyettesének Gusztos Pétert választották, aki megköszönte a bizalmat, amely szerinte azt mutatja, a párt nyitott a fiatalok felé. Amikor nagykorú lett, és belépett az SZDSZ-be, az a Pető Iván írta alá a tagkönyvét, akinek a helyét most elfoglalta, mondta.

A liberálisok által felügyelt egészségügyi minisztérium új tárcavezetőjéről még nem döntött a párt, jövő hétre ígérik, hogy megtalálják a megfelelő egészségügyi minisztert. Falus Ferenc tisztifőorvos, Horváth Ágnes államtitkár, Mihályi Péter szakértőt és Matejka Zsuzsa, Molnár Lajos kabinetfőnökének a neve merült fel eddig.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!