Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Nem engedélyezték az abortuszt az elzárásra ítélt nőnek

2008.04.17. 18:14
A jogszabályok szerint fellebbezni nem lehet a megkérdőjelezhető bírói döntés ellen, amely egy elzárásra ítélt prostituáltat sújtott. Az igazságügy-miniszter szerint jogszabálymódosításra van szükség.

A gödöllői bíróság álláspontja szerint deviáns és erkölcstelen a terhességmegszakítás végrehajtása, ezért nem engedélyezték egy prostitúción kapott, és elzárásra ítélt kismamának, hogy abortuszt csináltasson.

Az ügyet megvizsgálta az általános ombudsman, Szabó Máté, és véleménye alapján az igazságügy-miniszter megállapította, hogy a szabálysértési törvény legközelebbi módosításakor szükséges a bírói döntések elleni jogorvoslat biztosítása.

"A bíróság nem nyújt segítséget olyan - egyébként törvényben, bizonyos körben meghatározott és engedélyezett - deviáns magatartás végrehajtásához, mely a magzati élet kioltásához vezet, s az általános erkölcsi felfogás szerint elítélendő. A gyermek megszületését követően, abban az esetben ha az eljárás alá vont személy a neveléséről gondoskodni nem tud, lehetőség van örökbe adásra" - állt a bírósági döntés indoklásában.

Ha a bíróság szabálysértési eljárásban az elzárás felfüggesztését elutasítja a magyar jogszabályok szerint fellebbezésnek, vagyis jogorvoslatnak helye nincs.

A panaszos kismama terhességének tizedik hetében járt, amikor kérte az őt harminc nap elzárással sújtó gödöllői városi bíróságot, függesszék fel a döntést, hogy magzatát elvetethesse.

"A bíróság azonban elutasította a kérelmét, ezzel pedig nem adta meg neki azt a jogot, hogy a magzata sorsáról döntsön" - állapította meg Szabó Máté ombudsman.

Az ombudsman megállapította, hogy a terhesség megszakításának lehetőségét az állapotos nő súlyos válsághelyzete esetén a terhesség tizenkettedik hetéig a magzati élet védelméről szóló törvény biztosítja.

Az Alkotmánybíróság egy 1998-as határozata szerint nem alkotmányellenes, ha a törvény az állapotos nő súlyos válsághelyzetében lehetővé teszi a terhesség-megszakítást.

A szabálysértési törvény pedig úgy rendelkezik: a bíróság egészségi, családi vagy más fontos okból engedélyezheti az elzárás elhalasztását vagy félbeszakítását, ha pedig kórházi gyógykezelés szükséges, az elzárást - mérlegelés nélkül - félbe kell szakítani.

A miniszter megállapította, hogy a szabálysértési törvény legközelebbi módosításakor szükséges az elzárás elhalasztásával, illetve félbeszakításával kapcsolatos döntések elleni jogorvoslati jog megteremtése, mert a törvény nem tesz eleget az alkotmányból fakadó követelményeknek.