Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Az SZDSZ eladná a Tokaj Kereskedőházat

2005.04.17. 23:50
Miután a Tokaj Kereskedőház Orbán-kormány végi esetleges privatizációjára újra napirendre került, az MSZP és a Fidesz is egyetértett abban, törvénnyel biztosítanák a nemzeti kincsnek tekintett vagyon állami tulajdonban tartását. A szabad demokraták vasárnap közölték, az állam rossz gazda, ezért magánkézbe kéne adni a bortermelő céget. Az SZDSZ vizsgáltatná továbbá az Orbán-család vagyonát, de Gyurcsány pénzügyi múltjába nem mennének bele.

"Jó bornak nem kell állami cégér", ezért a liberálisok támogatják a hazai bortermelés és ezzel együtt a Tokaj Kereskedőház privatizációját - jelentette ki Horn Gábor, szabad demokrata ügyvivő borkóstolóval egybekötött sajtótájékoztatón vasárnap. A Fidesz ugyanakkor úgy véli, a Tokaj Kereskedőház Rt.-nek tartós állami tulajdonban kell maradnia.

Orbán: Ennyit sem lett volna szabad

"Kétség kívül hibáztam, amikor rosszul mértem fel a dolgot, [a feleségem] ennyit sem engedhet meg magának" - jelentette ki Orbán Viktor aaz MTV Szólás Szabadsága című műsorában vasárnap, amikor Friderikusz Sándor arról faggatta, mennyire érzi magát hibásnak abban, hogy felesége, Lévai Anikó résztulajdonában álló Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. 41,5 millió forint állami támogatáshoz jutott az előző kormányciklusban. Orbán szerint ugyanis "még ez sem fért volna bele", mivel mint miniszterelnökként még kevesebb jogosultsága lehet az embernek.

Gyurcsány ügyeit nem vizsgálnák

Eörsi Mátyás, liberális képviselő kitért arra, hogy az SZDSZ támogat minden olyan vizsgálóbizottságot, amely "bármely politikus, kivált ha miniszterelnök, politikusi tevékenysége alatt" folytatott tevékenységét vizsgálja. Ezért támogatják az Orbán-család előző kormányzati ciklus ideje alatti vagyongyarapodását vizsgáló testület munkáját, de nem támogatják, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök másfél évtizeddel ezelőtti ügyeinek vizsgálatára alakuljon bizottság.
Szijjártó Péter Gyurcsány Ferenc vagyongyarapodásával kapcsolatban kijelentette: "aki ennek a vizsgálatát nem támogatja, az gyakorlatilag cinkosává válik a szocialistáknak abban, hogy továbbra is takargassák azokat a titkokat, amelyek Gyurcsány Ferenc illetve cégeinek meggazdagodását övezik".

"Nem látjuk okát annak, hogy Magyarországon illetve bármely normális piacgazdaságban (...) az államnak szerepet kellene vállalnia a bortermelésben, nem látjuk okát annak, hogy állami tulajdonban lévő borgazdaságoknak kellene működni, úgy gondoljuk, hogy a legjobb kezekben a magánkezekben vannak a bortermelő vidékek" - mondta Horn Gábor.

Szijjártó Péter, a Fidesz országgyűlési képviselője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: "bebizonyosodott az, hogy a szocialista-szabaddemokrata kormány boszorkánykonyhájában a főrecept úgy szól: mindazzal vádold meg ellenfeledet, amelynek elkövetésére te magad szövetkezel". Hozzátette: a Fidesz kitart azon álláspontja mellett, hogy a Tokaj Kereskedőház Rt.-nek tartós állami tulajdonban kell maradnia.

Az ellenzéki politikus kijelentette, hogy továbbra sem kívánnak partnerei lenni a szocialistáknak és a szabaddemokratáknak a "nemzeti vagyon elherdálásában". A politikus szerint a Tokaj Kereskedőház Rt. a Tokaj környéki kis- és középtermelőknek nagy segítséget jelent.

Az MSZP kikéri magának

Török Zsolt szocialista országgyűlési képviselő erre válaszolva közölte, Szijjártó téved, a szocialista frakció nem támogatja a nemzeti kincsként is számon tartott Tokaj Kereskedőház Rt. privatizációját. "Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a képviselők benyújtottak egy indítványt, amely a Magyar Posta, a Paksi Atomerőmű mellett például a Tokaj Kereskedőház Rt.-t is a tartós állami vagyon sorába kívánja sorolni".

Horn Gábor a sajtótájékoztatón felidézte, hogy 1947 és 1990 között "bebizonyította a magyar állami tulajdon, hogy működésképtelen", és nincs szükség újabb és újabb bizonyítékokra ennek igazolására.

A liberálisok meggyőződése szerint a magángazdaság a jó gazdaság, ennek megfelelően "célszerű, elvárható, kötelező" a Tokaj Kereskedőház privatizációja, amely mellett az SZDSZ kiáll majd a cég állami tulajdonban tartásáról szóló javaslat parlamenti vitájában is.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft