Konrád
8 °C
26 °C

Kevesen értik a választási rendszert

2006.04.21. 13:35
Elbizonytalanítja a szavazókat a vegyes választási rendszer, de a többség szerint leadott szavazatuk jól hasznosul, a választói akarattal arányos képviseletet hoz létre az Országgyűlésben, mutat rá a Capital Research Institue felmérése.

A válaszadók alig több mint egyharmada (35%) van tisztában azzal, hogy a magyar választási rendszer kétféle (országos és területi) listát is alkalmaz, a legbizonytalanabbak a kérdésben az idősek köréből (63%) és az alacsonyabb iskolai végzettséggel rendelkezők (60%) köréből kerülnek ki.

Míg az országos listát a megkérdezettek 9, a területi (vagy megyei) listát a válaszadók 8 százaléka nevezte meg mint a magyar választási rendszer elemeit, ebben a kérdésben háromszor annyi férfi adott helyes választ, mint nő.

A megkérdezettek nagy többsége tisztában van azzal, hogy az eredményektől függően csak bizonyos körzetekben kell második fordulót tartani (72%), a válaszolók egyötöde szerint minden körzetben lehet szavazni.

Nem hisznek a 2. fordulóban

Az első forduló előtt készített felmérés szerint a szavazók 79 százaléka úgy gondolta, hogy a választás éjszakáján mindenképpen kiderül, mely pártok jutnak az Országgyűlésbe. 54 százalék szerint az is eldől, hogy melyik pártnak lesz a legtöbb képviselője, és 62 százalék gondolja úgy, hogy ekkor már a következő miniszterelnök személye is eldől.

A Capital Research adataiból az is kiderül, hogy a második forduló előtti mozgósítás során a pártoknak nem csupán azzal kell megküzdeniük, hogy sok választó már "lefutottnak" gondolja a választások kimenetelét, de azzal is, hogy a szavazók több mint fele szerint már nem is marad miről dönteni a második fordulóban.