Csilla, Noémi
10 °C
28 °C

Az iraki részvétel ellen tüntetnek a Kossuth téren

2004.04.21. 12:52
Keményebb, politikusabb fellépést sürget az iraki magyar katonai részvétel ellen a Humanista Párt, ami a civilek mellett számít a parlamenti erők, különösen az MDF részvételére is, de szívesen látná a Munkáspártot a szombati, Kossuth téri demonstráción. A tüntetéshez elsőként csatlakozott a "rendbontó" Ahimsa Csoport is, akik mellesleg máris újabb akcióval készülnek tiltakozni az iraki megszállás ellen.
"A magyar katonákat azonnal vonják ki Irakból!" - követeli a Humanista Párt, és ezt megerősítendő béketüntetést szervez április 24-én szombaton a Kossuth térre, délután négy órára, amelyre az érdeklődők mellett civil szervezeteket és a parlamenti pártok képviselőit is meghívta.

Egy tömeg, egy mikrofon

"A Hősök téren összeállt élő békejelhez vagy az Ahimsa csoport hétfői parlamenti rendzavaró akciójához képest ez egy oldschool tüntetés lesz egy darab tömeggel, egy darab mikrofonnal, valamint felszólalókkal és zenével" - ismertette a programot Várady Tibor a párt elnöke, aki szerint nem lesznek túl sokan, pár száz főre számít.

Arra a kérdésre válaszolva, miért nem az Európa szerte, így Budapesten is ezreket megmozgatni képes Civilek a békéért vagy a Humanista Mozgalom nevű szervezetekkel közösen rendezik a béketüntetést, Várady elmondta: "most már tényleg be kell keményíteni. Politizáltabb dolgot akarunk csinálni, a civil megmozdulások jellemzője általában az, hogy kesztyűs kézzel bánnak a politikával. A Humanista Párt célja, hogy megnevezze a jelenlegi helyzet felelőseit, mert mindennek van határa." A párt egyébként a szombati tüntetéssel egy akciósorozatot szeretne indítani, hetente, kéthetente rendezett megmozdulásokkal.

A tüntetésre ennek ellenére meghívták a civil szervezeteket is, de egyelőre nem tudják, melyik fogja mozgósítani tagjait. Várady szívesen látná a háborút és az iraki magyar katonai részvételt ellenző MDF, illetve a Munkáspárt képviselőit is.

A párt sajtóközleménye szerint a magyar kormány és az országgyűlés "hazug érveken alapuló háborút támogat", terrorveszélybe sodorja az országot, és "fittyet hány" az emberek akaratának. A párt szerint a kormány saját szavát szegte meg, amikor 2003 tavaszán még "azt állították, hogy magyar katona nem megy Irakba, majd miután ez mégis megtörtént, azt nyilatkozták, hogy háborús körülmények esetén kivonják a csapatainkat."

Az Index megkeresésére az MDF sajtóirodáján elmondták, a Magyar Demokrata Fórum továbbra is a parlamentáris demokrácia keretei között kíván politizálni, ezért nem vesz részt a megmozduláson.

Újabb, látványos akció az Ahimsától

A demonstráció támogatására szólított fel a hétfői országgyűlési ülésre karzatjeggyel bejutó, majd "Ki Irakból" feliratú röplapokat szóró Ahimsa Csoport is. "Mi ugyanolyan kisemberek vagyunk, mint Te. Hétfőn megmutattuk, hogy négy kisember mire képes. Mutassuk meg szombaton, hogy sokszor egy kisember mire képes!" - fogalmaz a demostrációra felhívó körlevelük.

A csoport szóvivője, aki Kenjiként mutatkozott be (korábbi cikkünkben ő volt az egyik Feri) elmondta, bár csoportjuk pártsemleges, elsőként csatlakoztak a demonstrációhoz, mivel céljaival azonosulnak.

Az Ahimsa Csoport egyébként újabb látványos és szokatlan akcióra készül, most azonban nem fognak "rendet zavarni" - mondta el Kenji az Indexnek - tervüket már bejelentették a rendőrségnél, és engedélyt is kaptak, de további részleteket nem árult el.