István, Vajk
17 °C
34 °C

Milliós bírság a cigányokat kitiltó szórakozóhelynek

2008.04.24. 11:42
Öt fiatal akart bejutni a budapesti Jam Pubba, de az őrök szerint a tulajdonos azt enged be, akit akar, így az öt cigány nem mehetett be. Az ügyben eljárás indult, a hatóság pénzbüntetésre ítélte a vendéglátóhelyet és a biztonsági céget.

Félmillió-félmillió forint pénzbüntetéssel sújtotta a Jam Pubot üzemeltető Presztizs-Gast Kft.-t és az ott biztonsági feladatokat ellátó céget, a Expol Kft.-t az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amiért egy este nem engedtek be öt cigányt fiatalt, mondván: "A tulajdonos azt enged be, akit akar!".

A bírságot az EBH az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt szabta ki, közölte a Roma Sajtóközpont (RSK). A fiatalokat az eljárásban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) képviselte.

Az öt fiatal a Jam Pub Jam Session nevű programjára akartak bejutni, ahol a meghívott művészek mellett a vendégek is színpadra léphettek saját hangszerükkel, csakhogy a biztonsági őrök nem engedték be őket, noha egyikük főfoglalkozású zenészként többször fellépett már a klubban.

Előbb arra hivatkoztak, hogy nincsenek felírva a VIP-listára, majd arra, hogy fiatalkorúak is vannak köztük, de ezt igazolandó nem kértek tőlük igazolványt. Eközben arra lettek figyelmesek, hogy a biztonsági őrök csak a romákat nem engedik be a helyre.

A fiatalok ekkor a helyszínre hívták egyikük édesapját, aki négy nem cigány hölggyel meg is érkezett. Őket beengedték, de amikor az apa a fiatal cigányokkal akart bejutni, ismét útjukat állták a biztonsági őrök.

Kanaki Anna elmondása szerint kérdésére az egyik őr azt válaszolta, hogy "a tulajdonos azt enged be, akit akar", a másik pedig azt mondta neki: "na, menjél a roma barátaidhoz, és nyugodtan menjetek a bíróságra".

Az eljárásban az RSK tájékoztatása szerint sem a Presztizs-Gast sem az Expol képviselője nem terjesztett elő érdemi védekezést.

A biztonsági őrök magatartásának magyarázatául nem fogadható el sem a kérelmezők életkora, sem pedig a rendezvény zártkörű jellege - áll a hivatal elmarasztaló ítélet indoklásában, amely szerint bőrszínük illetve roma származásuk miatt nem engedték be a biztonsági őrök a pubba a fiatalokat.

A hatóság a pénzbüntetés mellett az eljárási költség megfizetésére is kötelezte a két céget, eltiltotta őket a jogsértő magatartás folytatásától. A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs. A NEKI munkatársa szerint kötelezően előírt utánkövetésre volna szükség annak érdekében, hogy a helyi jegyző felfüggessze az ilyen szórakozóhelyek működését, vagy bezárja őket.

Iványi Klára több olyan településről tud, ahol a helyi romák vagy a cigány kisebbségi önkormányzat képviselői jelezték a jegyzőnek, hogy nem engedik be őket a vendéglátóhelyekre, de semmi sem történt