Ödön
2 °C
11 °C

Milliós bírság a cigányokat kitiltó szórakozóhelynek

2008.04.24. 11:42
Öt fiatal akart bejutni a budapesti Jam Pubba, de az őrök szerint a tulajdonos azt enged be, akit akar, így az öt cigány nem mehetett be. Az ügyben eljárás indult, a hatóság pénzbüntetésre ítélte a vendéglátóhelyet és a biztonsági céget.

Félmillió-félmillió forint pénzbüntetéssel sújtotta a Jam Pubot üzemeltető Presztizs-Gast Kft.-t és az ott biztonsági feladatokat ellátó céget, a Expol Kft.-t az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH), amiért egy este nem engedtek be öt cigányt fiatalt, mondván: "A tulajdonos azt enged be, akit akar!".

A bírságot az EBH az egyenlő bánásmód követelményének megsértése miatt szabta ki, közölte a Roma Sajtóközpont (RSK). A fiatalokat az eljárásban a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) képviselte.

Az öt fiatal a Jam Pub Jam Session nevű programjára akartak bejutni, ahol a meghívott művészek mellett a vendégek is színpadra léphettek saját hangszerükkel, csakhogy a biztonsági őrök nem engedték be őket, noha egyikük főfoglalkozású zenészként többször fellépett már a klubban.

Előbb arra hivatkoztak, hogy nincsenek felírva a VIP-listára, majd arra, hogy fiatalkorúak is vannak köztük, de ezt igazolandó nem kértek tőlük igazolványt. Eközben arra lettek figyelmesek, hogy a biztonsági őrök csak a romákat nem engedik be a helyre.

A fiatalok ekkor a helyszínre hívták egyikük édesapját, aki négy nem cigány hölggyel meg is érkezett. Őket beengedték, de amikor az apa a fiatal cigányokkal akart bejutni, ismét útjukat állták a biztonsági őrök.

Kanaki Anna elmondása szerint kérdésére az egyik őr azt válaszolta, hogy "a tulajdonos azt enged be, akit akar", a másik pedig azt mondta neki: "na, menjél a roma barátaidhoz, és nyugodtan menjetek a bíróságra".

Az eljárásban az RSK tájékoztatása szerint sem a Presztizs-Gast sem az Expol képviselője nem terjesztett elő érdemi védekezést.

A biztonsági őrök magatartásának magyarázatául nem fogadható el sem a kérelmezők életkora, sem pedig a rendezvény zártkörű jellege - áll a hivatal elmarasztaló ítélet indoklásában, amely szerint bőrszínük illetve roma származásuk miatt nem engedték be a biztonsági őrök a pubba a fiatalokat.

A hatóság a pénzbüntetés mellett az eljárási költség megfizetésére is kötelezte a két céget, eltiltotta őket a jogsértő magatartás folytatásától. A határozat ellen fellebbezésnek helye nincs. A NEKI munkatársa szerint kötelezően előírt utánkövetésre volna szükség annak érdekében, hogy a helyi jegyző felfüggessze az ilyen szórakozóhelyek működését, vagy bezárja őket.

Iványi Klára több olyan településről tud, ahol a helyi romák vagy a cigány kisebbségi önkormányzat képviselői jelezték a jegyzőnek, hogy nem engedik be őket a vendéglátóhelyekre, de semmi sem történt

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?