Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kifogás Szabolcsban, fellebbezés Várpalotán

2002.04.24. 18:04
Az MSZP és a Fidesz egyaránt mindent megtesz a szoros eredményeket hozott választókerületekben a számukra kedvező döntésekért. A Fidesz kifogást emelt egy korábbi választási bizottsági döntés miatt, az MSZP pedig bírósághoz fordult.
Több választókerületben is tart még a választás utáni törvényességi procedúra. A szoros eredmények és a vélelmezett szabálytalanságok miatt, az MSZP és a Fidesz jelöltjei is kihasználnak minden jogorvoslati lehetőséget.

Kifogás jobbról

Kifogást emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságnál Simon Miklós képviselőjelölt (Fidesz-MDF) szerdán, amiért a területi választási bizottság megsemmisítette a szabolcsi 6. számú, nyírbátori választókerület eredményét a másik jelölt, Veres János (MSZP) öt pontból álló kifogása miatt. A törvényes határidőn belül benyújtott panaszt a bíróság csütörtök délután négy óráig jogerősen elbírálja. Amennyiben a bíróság helyt ad a területi választási bizottság határozatának, akkor április 28-án, vasárnap a választást meg kell ismételni. Ha elfogadja Simon Miklós kifogását, akkor marad a választási eredmény, és a Fidesz-MDF jelöltje lesz a választókerület országgyűlési képviselője.

Fellebbezés balról

Fellebbezést nyújtott be a bírósághoz szerdán a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság elutasító határozata ellen Törzsök Károlyné, a várpalotai 5-ös számú választókerület szocialista képviselőjelöltje. Törzsök Károlyné mindössze tíz szavazattal került a második helyre a Fidesz-MDF jelöltjével szemben, és tekintettel az érvénytelen szavazatok magas számára, az MSZP várpalotai szervezete a területi választási bizottságtól a szavazatok újraszámlálását kérte. A bizottság kedden ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a beadványban nem tudtak olyan bizonyítékot előterjeszteni, amelyre alapozva vizsgálatot lehetett volna elrendelni. A szocialista jelölt szerint ugyanakkor a fellebbezésben konkrét eseteket, illetve választóköröket sorolnak fel, amelyekben eltérő szempontok szerint minősítették érvénytelennek a szavazatokat. Hangsúlyozta, hogy a bíróságtól nem az 5-ös számú választókerületben leadott valamennyi szavazat újraszámolását kéri, csak az általa megjelölt szavazókörökben megállapított eredmény megsemmisítésére, illetve az ottani szavazatok ismételt átszámlálására tett a fellebbezésében indítványt.