Piroska
3 °C
4 °C

Kifogás Szabolcsban, fellebbezés Várpalotán

2002.04.24. 18:04
Az MSZP és a Fidesz egyaránt mindent megtesz a szoros eredményeket hozott választókerületekben a számukra kedvező döntésekért. A Fidesz kifogást emelt egy korábbi választási bizottsági döntés miatt, az MSZP pedig bírósághoz fordult.
Több választókerületben is tart még a választás utáni törvényességi procedúra. A szoros eredmények és a vélelmezett szabálytalanságok miatt, az MSZP és a Fidesz jelöltjei is kihasználnak minden jogorvoslati lehetőséget.

Kifogás jobbról

Kifogást emelt a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróságnál Simon Miklós képviselőjelölt (Fidesz-MDF) szerdán, amiért a területi választási bizottság megsemmisítette a szabolcsi 6. számú, nyírbátori választókerület eredményét a másik jelölt, Veres János (MSZP) öt pontból álló kifogása miatt. A törvényes határidőn belül benyújtott panaszt a bíróság csütörtök délután négy óráig jogerősen elbírálja. Amennyiben a bíróság helyt ad a területi választási bizottság határozatának, akkor április 28-án, vasárnap a választást meg kell ismételni. Ha elfogadja Simon Miklós kifogását, akkor marad a választási eredmény, és a Fidesz-MDF jelöltje lesz a választókerület országgyűlési képviselője.

Fellebbezés balról

Fellebbezést nyújtott be a bírósághoz szerdán a Veszprém Megyei Területi Választási Bizottság elutasító határozata ellen Törzsök Károlyné, a várpalotai 5-ös számú választókerület szocialista képviselőjelöltje. Törzsök Károlyné mindössze tíz szavazattal került a második helyre a Fidesz-MDF jelöltjével szemben, és tekintettel az érvénytelen szavazatok magas számára, az MSZP várpalotai szervezete a területi választási bizottságtól a szavazatok újraszámlálását kérte. A bizottság kedden ezt elutasította, arra hivatkozva, hogy a beadványban nem tudtak olyan bizonyítékot előterjeszteni, amelyre alapozva vizsgálatot lehetett volna elrendelni. A szocialista jelölt szerint ugyanakkor a fellebbezésben konkrét eseteket, illetve választóköröket sorolnak fel, amelyekben eltérő szempontok szerint minősítették érvénytelennek a szavazatokat. Hangsúlyozta, hogy a bíróságtól nem az 5-ös számú választókerületben leadott valamennyi szavazat újraszámolását kéri, csak az általa megjelölt szavazókörökben megállapított eredmény megsemmisítésére, illetve az ottani szavazatok ismételt átszámlálására tett a fellebbezésében indítványt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!