Szilárda
-4 °C
3 °C

Távozó miniszterek: vissza a kaptafához

2002.04.25. 14:10
Volt akiknek sikerült, és volt akiknek nem: az Orbán-kormány tagjai közül sokan továbbra is politikai pályán maradnak, mások azonban váltani kényszerülnek. Igaz, a távozó nyolc miniszter szűkebb szakmájában ismert ember volt már politikai szerepvállalása előtt is.
A távozó Orbán-kormány tizennyolc minisztere közül nyolcan nem lesznek tagjai az új Országgyűlésnek.

Búcsúzók

Martonyi János külügy-, Mikola István egészségügyi-, Pintér Sándor belügy-, Stumpf István kancellária-, Pálinkás József oktatási-, Vonza András földművelésügyi, valamint Matolcsy György gazdasági miniszter nem voltak képviselők, nem szerepeltek egyetlen párt választási listáján és egyéniben sem indultak mandátumért. Szabó János, a honvédelmi tárca vezetője tagja volt az Országgyűlésnek és független jelöltként indult is a mostani választáson, de az első fordulón nem jutott túl.

Négyen négy évig

Martonyi János
Orbán Viktor kormányának hivatalba lépése óta tagja volt a kabinetnek
A nyolc miniszter közül négyen - Szabó János, Martonyi János, Pintér Sándor és Stumpf István - Orbán Viktor kormányának hivatalba lépése óta tagjai voltak a kabinetnek. A miniszteri bársonyszéket elhagyók közül nyugdíjba valószínűleg még senki sem megy. A legidősebb az 1941-ben született Szabó János, de a 65 éves nyugdíjkorhatárt még ő sem érte el. Többi hét minisztertársától eltérően ő az egyedüli, akinek volt képviselőként jár majd a másfél millió forintos végkielégítés is.

Civilben

A még körülbelül egy hónapig hivatalban lévő kormánytagok többsége ismert ember volt szűkebb szakmájában, így számukra vélhetően nem okoz majd problémát visszailleszkedni a civil életbe. Martonyi János egy nemzetközi ügyvédi iroda egyik vezetője volt, a szintén jogász Szabó János pedig hozzá hasonlóan szintén ügyvéd praxist folytatott. Pintér Sándor biztonságtechnikai szakértőként dolgozott, Mikola István pedig az Országos Vérellátó Szolgálatot vezette. Pálinkás József fizikusként oktatott a debreceni egyetemen és az MTA levelező tagja volt. Vonza András Szabolcs-Szatmár-Bereg megye igazgató-főállatorvosaként dolgozott, Stumpf István pedig a Századvég Politikai Iskolát igazgatta.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!