Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Ezer csempész megúszta

2004.05.03. 07:35
Ügyészi utasításra az Európai Unióból származó árukra elkövetett csempészet és vámorgazdaság miatt indított valamennyi nyomozását azonnali hatállyal megszüntette a vám- és pénzügyőrség. Legkevesebb ezer emberrel szemben bűncselekmény hiányában megszüntették az eljárást.
Pénteken, két órával a munkaidő vége előtt a Legfőbb Ügyészség faxon utasította a Fellebbviteli Főügyészség útján a megyei főügyészségeket és az illetékes nyomozó hatóságokat az európai uniós árukra elkövetett valamennyi csempészet és vámorgazdaság miatt indított büntetőeljárás azonnali megszüntetésére - értesült a Népszabadság.

"Bűncselekmény hiányában"

Csak a VPOP-n 329 büntetőeljárásban több mint ezer gyanúsítottal szemben szüntették meg péntek délután "bűncselekmény hiányában" a büntetőeljárást. Öt letartóztatottat az ügyészség szabadlábra helyezett, 135 bűnügyben pedig megszüntették a csempészáruk lefoglalását, és visszaadni rendelték azokat eredeti tulajdonosaiknak. A VPOP visszavont 48 elfogatóparancsot és 19 jogsegélykérelmet. A megszüntetett eljárások között találhatók az elmúlt évek többmilliárdos komputercsempészügyei.

A napilap információi szerint az utasítás értelmében az ügyészi, illetve bírói szakban lévő eljárásokat is meg kell szüntetni, illetve azok megszüntetését indítványoznia kell a bíróságnak.

Az unió nem ismeri a vámáru fogalmát

A Legfőbb Ügyészség azzal indokolta a döntést, hogy a vámtörvényt május elsejétől felváltó, a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló törvény "nem tartalmazza a magyar jogszabályokban a csempészet tényállási elemeiként meghatározott vámáru és vámteher fogalmát". Az ilyen ügyekben a jövőben vámárunak a "nem közösségi árukat", vámtehernek pedig "a nem közösségi adókat és díjakat" kell érteni.

Ha pedig a közösségi jog szerint az uniós áruk nem minősülnek vámárunak, a magyar büntetőjogban eddig alkalmazott csempészet és vámorgazdaság tényállása ezen árukkal összefüggésben nem alkalmazható. Az április 30-án kiadott legfőbb ügyészségi értelmezés szerint még akkor sem, ha a hatályos Btk. és a "büntetőjogi keretnormát kitöltő jogszabály", a közösségi vámjog végrehajtásáról szóló törvény eltérő fogalomhasználata más értelmezésre is lehetőséget ad.

Tízmilliárdos kár

Az uniós tagállamokból származó árukat május elsejétől a vámunió miatt értelemszerűen nem lehet csempészni, tehát nem is büntetendő ez a cselekmény. Mivel a Btk. 2. paragrafusa egyebek között kimondja, hogy ha az elbírálásakor az adott cselekmény nem bűncselekmény vagy enyhébb megítélésű, mint az elkövetéskor volt, akkor az új törvényt kell alkalmazni.

A megszüntetett eljárások a legóvatosabb becslések szerint is együttesen több mint 40-50 milliárd forint értékű csempészárut érintettek. Az államot ért kár csak a be nem fizetett importáfából elérheti a tízmilliárd forintot.