Judit
2 °C
7 °C

Csak a radikális jobboldaliak nem ítélik el a sírrablást

2007.05.02. 18:37
A nemzeti radikális szervezeteken kívül tulajdonképpen az összes politikai szervezet Parlamenten belül és kívül elítélte a Kádár házaspár sírjának kifosztását. Gyurcsány gyáva tettnek minősítette a történteket, az antifasiszták határozottabb fellépést követelnek az utcai garázdák ellen.

Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke az Indexnek azt mondta a Kádár házaspár sírhelyének kifosztásról, a testület álláspontja ismert, főhajtás csak a diktatúra áldozatainak jár, de a diktatúra résztvevői sírjainak is jár az a tisztelet, mint bármelyik állampolgár nyughelyének.

"Így a kegyeleti bizottság csak elítélő hangnemben nyilatkozhat Kádár János és felesége sírjának feldúlásáról" - mondta Boross. Hozzátette, hogy a bizottság soha nem támogatta a diktatúra prominenseinek földi maradványait tároló sírhelyek eltávolítását.

Gyurcsány: Embertelen, gyáva tett

Az, amit Kádár János sírjával és földi maradványaival tettek, köztörvényes bűncselekmény, annak is a leggyalázatosabb és legembertelenebb formája. Ennek a szégyenteljes eseménynek semmi köze a politikához vagy a történelemhez, azt pártállástól és világnézettől függetlenül minden jóérzésű, civilizált ember elítéli" - áll Gyurcsány Ferenc közleményében.

A miniszterelnök szerint az emlékhely meggyalázásának elítélése független attól, hogy a harmadik Magyar Köztársaság hogyan viszonyul a Kádár-rendszerhez és Kádár János politikai örökségéhez. Ez a bűncselekmény nem Kádár Jánosról, hanem a sírját meggyalázókról szól.

"Azzal, ami történt, egy teendője van minden politikusnak: a lehető leghatározottabban elítélni. Így teszek a magam és a kormányom nevében én is: nincs olyan politikai, vagy egyéb szempont, amely menthetne, vagy magyarázhatna a szememben ilyen szörnyűséges, embertelen és gyáva tettet. A többi a rendőrség dolga" - írta a kormányfő.

A Magyar Kommunista Munkáspárt elnöksége közleményben tudatta, a párt "mélységes aggodalmának és felháborodásának ad hangot Kádár János sírjának meggyalázása miatt", és elítélik mindazokat, akik a sírgyalázást elkövették, vagy elősegítették. A párt azt követeli, hogy a kormány "azonnal és a leghatározottabban ítélje el az eseményt", a nemzetbiztonsági szolgálatok és a rendőrség pedig találja meg a tetteseket.

Az antifasiszták határozott fellépést követelnek a barbár sötét erők ellen

A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége, a Magyar Antifasiszta Liga, a Kádár János Baráti Kör, a Marx Károly Társaság, a Május 1. Társaság, a Társadalmi Demokráciáért Mozgalom, a Magyar Szocialista Munkáspárt és a Magyarországi Munkáspárt 2006 közös közleményben tiltakozott a sírrongálás ellen.

Közleményükben felteszik a kérdést, meddig engedhető meg "a barbár sötét erők utcai garázdálkodása", az emlékművek megrongálása és a sírgyalázás? "Meddig kell még várni, hogy a hatalom a fasiszta háborús bűnösök rehabilitálása, az ordas eszmék terjesztőivel szemben tanúsított bátorító elnézés helyett végre határozottan fellépjen és megfékezze a sötét erőket?"

A közlemény aláírói követelik a gaztettek gyors kivizsgálását, a bűnösök szigorú felelősségre vonását és példás megbüntetését. "Lehetetlen nem észrevenni a kapcsolatot a Kádár János személye elleni gátlástalan mocskolódó hadjárat és a barbár sírgyalázás között. A sírgyalázásra válaszoljunk Kádár János 95. születésnapjának és temetése 18. évfordulójának méltó megünneplésével" - írják.

Ötpárti elítélés

"A Fidesz ezt az esetet nem politikai, hanem kegyeleti kérdésnek tekinti. A végső nyugalom mindenkinek jár" - olvasható Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivőjének közleményében.

Az MSZP is kegyeleti kérdésnek tartja az esetet. "Európában sírt gyalázni és könyvet égetni nem illik, nem szokás, nem szabad" - fogalmazott Nyakó István, a párt szóvivője, hozzátéve, hogy az esetet "ugyanebbe a kategóriába" sorolják.

"Kádár János és felesége síremlékének meggyalázása egy tolerálhatatlan, ízléstelen tett volt. Mi, liberálisok elítéljük a diktátor cselekedeteit – de nem jobbak nála a temetői vandálok sem" - olvasható az SZDSZ közleményében. Elkeserítő, hogy a temetői fütyülés és ordibálás után rongálásba kezdett a politikai ostobaság, teszik hozzá a liberálisok.

A Kereszténydemokrata Néppárt csatlakozik mindazokhoz, akik elítélik Kádár János sírjának barbár meggyalázását, közölte Halász Zsuzsa, a Kereszténydemokrata Néppárt szóvivője. Hozzátette, hogy egy ember életében elkövetett cselekedetei halála után csak istenre és őrá tartoznak, olvasható a közleményben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?