Ágnes
-5 °C
2 °C

Szünet nélküli nyár az Országgyűlésben

2002.05.02. 11:41
A Medgyessy Péter által meghirdetett úgynevezett száznapos program teljesítése feszített munkát kíván a néhány héten belül összeülő új Országgyűléstől. A Tisztelt Ház várhatóan csak augusztusban tart két-három hetes szünetet.
Május végére tervezett alakuló ülése után várhatóan szinte egész nyáron ülésezik majd az új Országgyűlés.

Az első tennivalók

A feszített munkára azért van szükség, hogy a jelenleg formálódó MSZP-SZDSZ koalíciós kormány teljesíteni tudja az úgynevezett száznapos programot. Mint ismert, Medgyessy Péter március végén jelentette be 13 plusz 1 pontból álló csomagját. Az intézkedés-tervezet nem azonos a kormányprogrammal, csupán azoknak a tennivalóknak a listája, amelyeket a lehető leghamarabb végre kell hajtania a leendő új kabinetnek.

A leendő koalíciós partner, az SZDSZ támogatását is bíró elképzelések között szerepel egyebek között a pedagógusok fizetésének 50, valamint az egészségügyi dolgozók és más közalkalmazottak bérének szintén 50 százalékos emelése. Harmadával növelnék a főiskolai és egyetemi ösztöndíjakat, az iskolakezdést megelőzően pedig minden évben kéthavi családi pótlékot fizetnének. Azonnali hatállyal megszüntetnék az Országimázs Központot és az így megtakarított pénzt az ingyenes gyermekétkeztetés céljaira csoportosítanák át.

Nyár az ülésteremben

Az Országgyűlés alakuló ülése után kisebb-nagyobb megszakításokkal egész nyáron ülésezik majd a Tisztelt Ház. Várhatóan csupán augusztusban lesz néhány hét szünet. A feszített tempó és a csekély parlamenti többség miatt a kormánypárti frakciók számára nem lesz egyszerű feladat az elképzelések zökkenőmentes végrehajtása.

Az MSZP és az SZDSZ egyaránt kötelezettséget vállalt a heti ülésezési rend visszaállítására, de információink szerint van olyan elképzelés - ezt a házszabály elvileg lehetővé teszi - hogy a napirendet két hétre előre elfogadják. Ez némileg megkönnyítheti a szocialisták és a szabad demokraták helyzetét. Ennek ellenére várhatóan mindkét frakcióban szigorú szankciókkal - akár pénzbüntetéssel - kell majd számolnia annak a képviselőnek, aki igazolatlanul távol marad az üléstől, vagy a képviselőcsoport többségi véleményével szemben szavaz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!