Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A gyerekért nem kell vizitdíjat fizetni

2007.05.02. 17:36
Marad a vizitdíj alóli mentesség a 18 év alattiaknak és a közfeladatot éppen ellátóknak, a betegútról való letérést azonban szankcionálja a kormány, amely szerdai ülésén döntött a kéthónapos vizitdíjrendszer részleteinek pontosításáról.

Az Index kormányközeli forrásokból úgy értesült, a kormány végül nem engedett a gyermekorvosoknak, akik az indokolatlan sürgősségi riasztásért a szülőket 1000 forintos vizitdíjjal szankcionálja a rendszer.

A 18 év alattiaknak, illetve szüleiknek ezután sem kell vizitdíjat fizetniük, a kormányban végül győzedelmeskedett az az álláspont: a szülőtől nem várható el minden esetben, hogy megítélje, gyermek sürgősségi ellátásra szorul-e.

Azok, akik háziorvost megkerülve, rögtön szakorvoshoz fordultak eddig sem úszták meg a 300 forintos háziorvosi vizitdíj kifizetését, de a jövőben már 600 helyett összesen 1000 forintot kell fizetniük. A rendszer szankcionálja tehát, ha valaki letér a betegútról, ez a 18 év alattiakra is vonatkozik.

Nem kell vizitdíjat fizetni a közfeladatot ellátó személyeknek (tűzoltók, mentők, rendőrök stb.), ha sérülésüket foglalkozás közben szerezték. A véradóknak összesen 60 alkalom után jár a mentesség.

Nem kell kórházi napidíjat fizetni azoknak, akik valamilyen - a törvényben szabályozott - tartós betegségben szenvednek, és alapbetegségükkel kapcsolatban kerülnek kórházba.