Antal, Antónia
3 °C
9 °C

A gyerekért nem kell vizitdíjat fizetni

2007.05.02. 17:36
Marad a vizitdíj alóli mentesség a 18 év alattiaknak és a közfeladatot éppen ellátóknak, a betegútról való letérést azonban szankcionálja a kormány, amely szerdai ülésén döntött a kéthónapos vizitdíjrendszer részleteinek pontosításáról.

Az Index kormányközeli forrásokból úgy értesült, a kormány végül nem engedett a gyermekorvosoknak, akik az indokolatlan sürgősségi riasztásért a szülőket 1000 forintos vizitdíjjal szankcionálja a rendszer.

A 18 év alattiaknak, illetve szüleiknek ezután sem kell vizitdíjat fizetniük, a kormányban végül győzedelmeskedett az az álláspont: a szülőtől nem várható el minden esetben, hogy megítélje, gyermek sürgősségi ellátásra szorul-e.

Azok, akik háziorvost megkerülve, rögtön szakorvoshoz fordultak eddig sem úszták meg a 300 forintos háziorvosi vizitdíj kifizetését, de a jövőben már 600 helyett összesen 1000 forintot kell fizetniük. A rendszer szankcionálja tehát, ha valaki letér a betegútról, ez a 18 év alattiakra is vonatkozik.

Nem kell vizitdíjat fizetni a közfeladatot ellátó személyeknek (tűzoltók, mentők, rendőrök stb.), ha sérülésüket foglalkozás közben szerezték. A véradóknak összesen 60 alkalom után jár a mentesség.

Nem kell kórházi napidíjat fizetni azoknak, akik valamilyen - a törvényben szabályozott - tartós betegségben szenvednek, és alapbetegségükkel kapcsolatban kerülnek kórházba.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!