Árpád
-2 °C
4 °C

Nyelvvizsga mentesítés: félreértett kedvezmény

2002.05.04. 09:24
Felsőoktatási intézményenként, sőt karonként is eltérnek az előírások a nyelvvizsga kötelezettséggel kapcsolatban. Egy mentesítő kormányrendelet ugyan létezik, de nem mindenkire érvényes.
Bár a kormány egy március végén elfogadott rendelettel lehetőséget adott a hallgatóknak arra, hogy - intézményi döntéstől függően - 2003-ig még a képesítési követelményekben előírt nyelvvizsga megszerzése nélkül államvizsgázzanak, a Népszabadság online szerint úgy tűnik, ez a kedvezmény a diákok jelentős részére, a jogász, illetve bölcsész szakos hallgatókra, valamint a közgazdász-tanár szakos és a testkulturális képzésben részt vevőkre nem vonatkozik.

Előírások

A diploma megszerzéséhez szükséges feltételeket a képesítési követelmények határozzák meg, amelyek felmenő rendszerben lépnek életbe. Csakhogy a különböző szakok képesítési követelményeit nem egyszerre, hanem öt év alatt fogadták el, így például a jogászokét két éve, a bölcsészekét pedig tavaly nyáron. A most végzős jogászok és bölcsészek így érvényes képesítési követelmények híján még az intézményi előírások szerint államvizsgáznak. A felsőoktatási törvény értelmében viszont a záróvizsgára bocsátás feltétele az intézmény által előírt nyelvismeret megszerzésének igazolása. Az egyetemek tehát két dolgot tehetnek: vagy egyáltalán nem követelik meg a nyelvvizsga megszerzését a diplomához, vagy pedig nem engedik záróvizsgázni a nyelvvizsga-bizonyítvánnyal nem rendelkező hallgatókat.

ELTE: jogászoknak nem, bölcsészeknek igen

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanárképző Főiskolai Karán az előbbi megoldást választották: a tanárképzős bölcsész szakos hallgatóknak nem szükséges nyelvvizsgát szerezniük diplomájukhoz - tudtuk meg Bakonyi Lászlótól, az ELTE tanulmányi osztályvezetőjétől. Hozzátette, a jogi karon szintén nem szükséges a nyelvvizsga, ám ott eddig sem volt az. A bölcsészkaron viszont évek óta a záróvizsga feltétele a nyelvvizsga.

Pécsi problémák

A Pécsi Tudományegyetem idén végzős bölcsész-, illetve jogászhallgatóinak 10-15 százaléka nem rendelkezik nyelvvizsgával, így ők nem bocsáthatók záróvizsgára - közölte Vass Miklós oktatási rektorhelyettes. Véleménye szerint a fő problémát az okozza, hogy a módosító kormányrendelet (amely 2003-ig lehetőséget ad a nyelvvizsga nélküli államvizsgázásra) tételesen felsorolja, mely szakokra vonatkozik az engedmény, s ezt összefüggésbe hozza a képesítési követelményekkel. Vass Miklós úgy véli, egyszerűbb és igazságosabb lett volna, ha az összes szak esetében az egyetem hatáskörébe utalták volna annak eldöntését, hogy engedik-e a hallgatókat nyelvvizsga nélkül államvizsgázni. A hallgatók ugyanis nem tehetnek arról, hogy egyes képesítési követelményeket csak később fogadtak el.

Sajnálatos dolog

Kiss Ádám, az oktatási tárca felsőoktatási helyettes államtitkára sajnálatos dolognak tartja, hogy a hallgatók egy része "félreértette" a kedvezményeket, ám mint fogalmazott: jogi képtelenség az érvényes képesítési követelménnyel nem rendelkező szakra járó hallgatókat kormányrendelettel mentesíteni a záróvizsgához szükséges nyelvvizsga-bizonyítvány megszerzése alól.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?