Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Saját filmjeire szerződött a Duna TV elnöke

2005.05.04. 09:22
Rendezőként három filmtervvel is pályázott az ORTT-nél Cselényi László a Duna TV elnöke, miközben a támogatáshoz szükséges sugárzási szerződést, amely garantálja, hogy a filmek adásba kerülnek, önmagával kötötte. Cselényi szerinte lépése nem etikátlan, a köztévé kuratóriumának elnöke szerint ezen lehetne meditálni.

Saját maga által rendezett filmekre kötött sugárzási szerződést Cselényi László, a Duna TV elnöke, értesült a Népszabadság.

A külsős cégek által készülő dokumentumfilmekre az ORTT filmtámogatási pályázatán szereznének támogatást, amihez viszont szükséges egy olyan szerződést csatolni, amelyben egy televízió vállalja, az elkészült művek adásba kerülnek.

Ezt mindhárom filmnél vállalta a Duna TV, a szerződéseket maga a tévéelnök, Cselényi írta alá, írja a lap.

Lehetett volna etikátlan

A tévéelnök-rendező szerint ugyanakkor semmi etikátlan nincs abban, hogy elnökként filmes karrierjét folytassa. "Van egy pár díjam, nem vagyok teljesen ismeretlen alkotó, és semmi nem tiltja, hogy rendezzek" - nyilatkozta a Népszabadságnak az elnök.

Cselényi elmondta, szerinte akkor járt volna el etikátlanul, ha stróman mögé bújik, ráadásul nem Duna TV pénzét, hanem az ORTT-jét forgatná (mindkét intézmény közpénzből működik), ha a pályázaton nyernek, végső soron pedig nem vett el munkalehetőséget a tévés kollégáitól sem.

Három filmterv, nyolcmilliós gázsi

A rendező szerint a filmeket a Duna közönsége boldogan tapsolja majd meg, mert beleillenek a köztelevízió filozófiájába.

A három film közül az egyik egy, az Ábel a rengetegben című filmben színészként játszó Héjja Sándorról készült emlékfilm, amely hét millió forintból készül, amiből Cselényi nettó 600 ezer forintot kap a rendezésért, a szerkesztésért pedig 300 ezret.

A hatrészes A hit bölcsője sorozatért összesen 2,7 millió forintot kap mint a film rendezője, és további 720 ezer illeti a forgatókönyvekért. Az ugyancsak hatrészesre tervezett Európai időutazás Bartók Bélával című sorozatért epizódonként a rendezésért 380 ezer, a szerkesztésért 130 ezer jár Cselényinek, írja a Népszabadság.

A köztévé kuratóriuma még nem foglalkozott az üggyel, de a lap megkérdezte a kuratórium elnökét, Bíró Sándort, aki úgy fogalmazott, el lehet meditálni azon, hogy mennyire etikus az, ha az elnök saját filmjeiről köt sugárzási szerződést.