Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Egyre többen jelentkeznek a SOTE-re

2005.05.04. 07:42
A felsőoktatási intézmények rangsorát továbbra is az ELTE vezeti a Pécsi Tudományegyetem és az Szegedi Tudományegyetem előtt, látványosan előretört ugyanakkor az idei felvételi jelentkezések során a budapesti Semmelweis Egyetem. Az ombudsman várhatóan szerdán foglal állást az új felvételi rendszer visszáságainak ügyében, és várhatóan a panaszosoknak ad igazat.

A szakok listáját változatlanul a közgazdasági szak vezeti - noha idén jóval kevesebben választották, mint tavaly -, alig megelőzve a jogász szakot, míg a legnépszerűbb bölcsészképzés idén is a pszichológia - olvasható az Országos Felsőoktatási Felvételi iroda (OFI) honlapján közzétett elemzésben.

Duplázhatják a felvettek számát
Bajba kerülhet egy korábbi ígérete miatt az oktatási tárca, mivel Magyar Bálint miniszter korábban azt mondta, az új érettségi-felvételi rendszerben az idén érettségiző, és ezért egyes vélemények szerint a pontszámítások során hátrányba kerülő felvételizőknek plusz helyeket biztosítanak azokon a slágerszakokon, ahol az idén érettségizők aránya alacsony, írja a Magyar Hírlap. Egyes vélekedések szerint ugyanis, aki korábban érettségizett a pontszámításnál előnyt élvez. A lap ugyanakkor úgy tudja, a korábban érettségizők többsége (összesen 3200-an vannak) a slágerszakokra (pszichológia, orvosi, fogorvosi) jelentkezett, így akár teljesen betölthetik az üres helyeket. A Magyar Hírlap úgy tudja, a héten az állampolgári jogok biztosa, Takács Albert állást foglal az ügyben és azoknak a szülőknek ad igazat, akik az Alkotmánybíróságnál támadták meg a felvételi rendszert annak igazsgátalansága miatt. Arról senkinek sincs fogalma, mi lesz az idei felvételivel, ha utóbb az Alkotmánybíróság igazat ad a panaszosoknak, írja a Magyar Hírlap.
Népszerű a pszichológia

Az első helyre beadott jelentkezési lapok már évek óta az öt klasszikus tudományegyetem - ELTE, Pécsi Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Miskolci Egyetem - dominanciájáról árulkodnak: ezek az intézmények a jelentkezők több mint egyharmadát vonzották.

Az ELTE továbbra is igen nagy fölénnyel vezet, hiszen ide adta be a jelentkezési lapját az összes felvételizni szándékozó több mint egytizede.

A második és harmadik legnépszerűbb intézmény évek óta felváltva a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem - 2005-ben összességében a Baranya megyei felsőoktatási központ intézményeibe jelentkeztek többen. Mind a PTE, mind az SZTE esetében tízezret meghaladó jelentkezői létszámot regisztráltak.

Előre tört a SOTE

Az is több éve jellemző, hogy a népszerűségi listán a Debreceni Egyetem a harmadik, idén közel tízezer jelentkezővel. Ezeken az egyetemeken hosszú idők óta a bölcsészettudományi karok számítanak a legnépszerűbbnek, bár Szegeden idén a bölcsészettudományi karnál nagyobb számban jelentkeztek a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolai Karra. A Budapesti Gazdasági Főiskola hosszú idő óta a legnépszerűbb főiskolának számít (összességében ötödik a listán), jóllehet ebben az évben mintegy másfél ezerrel kevesebben jelölték meg első helyen az intézmény valamelyik karát, mint tavaly.

Látványosan előretört a Semmelweis Egyetem, az immár nem csak az egyetemi orvosi karokat, hanem az egészségügyi főiskolai kart és a testnevelési és sporttudományi kart is magában foglaló intézmény közel ötezer jelentkezőjével a nyolcadik a rangsorban, beékelődve a hazai egyetemi, illetve főiskolai műszaki képzés központjainak számító Műegyetem és Budapesti Műszaki Főiskola közé.

JELENTKEZŐK SZÁMA INTÉZMÉNYENKÉNT - A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezőket figyelembe véve - az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján
2005. (2004.) Intézmény rövidítése Intézmény neve Jelentkezők száma (fő)
1. (1.) ELTE Eötvös Loránd Tudományegyetem 11 262
2. (2.) SZTE Szegedi Tudományegyetem 6387
3. (5.) PTE Pécsi Tudományegyetem 6171
4. (4.) DE Debreceni Egyetem 6063
5. (3.) BGF Budapesti Gazdasági Főiskola 5983
6. (6.) BCE Budapesti Corvinus Egyetem 5745
7. (7.) BME Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 4774
8. (11.) SE Semmelweis Egyetem 3068
9. (8.) BMF Budapesti Műszaki Főiskola 2632
10. (12.) VE Veszprémi Egyetem 2543
11. (13.) ME Miskolci Egyetem 2151
12. (10.) SZE Széchenyi István Egyetem 2130
13. (9.) SZIE Szent István Egyetem 1938
14. (14.) NYF Nyíregyházi Főiskola 1855
15. (16.) PPKE Pázmány Péter Katolikus Egyetem 1769

Az előző két évhez hasonlóan idén sem található egyetlen egy magán- vagy alapítványi főiskola sem a legnépszerűbb tizenöt magyarországi intézmény között. (2002-ben a Kodolányi János Főiskola tudott felkerülni erre a toplistára.)

Toplistás lett a bűnügyi szak

Először szerepel a legnépszerűbb szakok toplistáján a főiskolai bűnügyi szak, amelyet az előző évhez képest idén több mint háromszáz jelentkezővel többen jelöltek meg első helyen, mint 2004-ben.

A hagyományosan népszerű szakterületek, illetve szakcsoportok (jogász, bölcsész, orvosi) mellett néhány, az utóbbi években különösen kedvelt szakterület (közgazdasági, gazdálkodási, informatika, kommunikáció) stabilan tartja helyét a rangsorban. Érdekesség, hogy a gazdasági területen éppen a nagyobb gazdasági szakokra jelentkeztek kevesebben az idén. A gazdálkodási szakcsoporthoz tartozó nagyobb szakok közül egyedül az egyetemi nemzetközi tanulmányok vonatkozásában mutatható ki növekedés, amelynek mértéke több mint háromszáz.

JELENTKEZŐK SZÁMA AZ EGYES SZAKOKRA - A nappali tagozatos alapképzésre jelentkezőket figyelembe véve - az első helyre beadott jelentkezési lapok alapján
Szak Képzés szintje Jelentkezők száma (fő)
1. közgazdasági egyetemi 4063
2. jogász egyetemi 3980
3. idegenforgalmi és szálloda főiskolai 3746
4. pszichológia egyetemi 3434
5. gazdálkodási főiskolai 3312
6. kommunikáció főiskolai 2623
7. kommunikáció egyetemi 2584
8. mérnök informatikus BSc 2423
9. művelődésszervező főiskolai 2390
10. magyar nyelv és irodalom egyetemi 2357
11. általános orvostudományi egyetemi 2340
12. történelem egyetemi 2338
13. angol nyelv és irodalom egyetemi 1666
14. nemzetközi tanulmányok egyetemi 1567
15. gépészmérnöki BSc 1505
16. villamosmérnöki BSc 1430
17. bűnügyi főiskolai 1292
18. vendéglátó és szálloda főiskolai 1273
19. tanító főiskolai 1215
20. műszaki menedzser egyetemi 1120

A jogász szak hosszú évekig vezette a listát, 2003-ban és 2004-ben azonban a harmadik helyen volt. Népszerűsége azonban nem csökkent tovább, aminek köszönhetően idén már a második legnépszerűbb szaknak bizonyult, s a négyezres jelentkezői létszám gyakorlatilag megegyezik az első közgazdász szakéval.

Feltörnek a bölcsészek

A gazdasági jellegű szakokkal szemben azonban egyértelmű népszerűség növekedést lehet kimutatni az egyetemi bölcsész szakok esetében.

A magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem szakok mellett az egyetemi pszichológia szakra külön is érdemes felhívni a figyelmet. Az előző évben ugyanis közel hétszáz, ebben az évben pedig újabb hatszáz fős növekedést lehet tapasztalni. Ennek eredményeképp a szak az utóbbi időben már egyértelműen a legkedveltebb bölcsész képzésnek számít. A népszerűbb bölcsész szakok közül egyedül az angol nyelv és irodalmat választották kevesebben az előző évhez képest.

Míg 2004-ben a főiskolai kommunikáció szak, 2005-ben az egyetemi kommunikáció szak esetében tapasztalható számottevő jelentkezői növekedés (előbbinél négyszáz fős, utóbbinál nyolcszáz fős). Ennek eredményeképpen a két szak a népszerűségi lista legelső felében szerepel, a 6., illetve a 7. helyen.