Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Országgyűlés: startra készen

2002.05.14. 18:30
Az Országgyűlés alakuló ülésére készült keddi tanácskozásán a két legnagyobb frakció, az MSZP és a Fidesz. A képviselőcsoportok szerdán két korábbi mártír miniszterelnök emlékhelyétől indulnak a Parlamentbe. A Fidesz a Batthyány-örökmécsestől, a szocialisták Nagy Imre szobrától.
Az Országgyűlés alakuló ülésére való felkészülés jegyében tartotta keddi ülését a Fidesz és az MSZP parlamenti frakciója. A képviselőcsoportok elsősorban személyi kérdésekről döntöttek.

Fegyelemből főpróba

A szocialista párt képviselőcsoportjának tanácskozása után Lendvai Ildikó frakcióvezető az első igazi munkaülésnek nevezte a megbeszélést. Mint mondta, fegyelemből főpróbát tartottak, méghozzá sikereset, hiszen csupán két politikus hiányzott igazoltan, külföldi utazás miatt az ülésről. Bejelentette, hogy a frakció egybehangzóan Szili Katalint jelöli az Országgyűlés elnöki és Mandur Lászlót, a parlament alelnöki posztjára. Döntöttek a képviselők a jegyzőnek és bizottsági elnököknek javasolt személyekről is.

Az első törvényjavaslat

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint az új Országgyűléshez az első törvényjavaslatot egyéni képviselői indítványként Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt és Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke nyújtja be. Ez a minisztériumok felsorolásáról szóló indítvány az előfeltétele az új kormányzati struktúra felállításának és a kormány hivatalba lépésének. A szocialisták azt remélik, hogy amennyiben az ellenzék hozzájárul a Házszabálytól való eltéréshez, akkor már a jövő heti ülésén szavazhat az Országgyűlés róla.

Tizenhét frakcióvezető-helyettes a Fideszben

Személyi kérdésekről tárgyalt a Fidesz frakciója is. Pokorni Zoltán, a képviselőcsoport vezetője elmondta, döntöttek arról, hogy kit jelölnek az Országgyűlés tisztségviselőinek, illetve arról is, hogy kik látnak el elnöki és alelnöki feladatokat a bizottságokban és kabinetvezetői feladatokat a Fideszen belül. Tájékoztatása szerint frakciója parlamenti alelnöknek javasolja Szájer Józsefet és Harrach Pétert. A képviselőcsoportnak tizenhét frakcióvezető-helyettese lesz. Pokorni ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ő személyük tükrözi a frakción belüli kabinetrendszert és a munkacsoportok összetételét.

Orbán dolga

A kabinetrendszerről szólva Pokorni úgy fogalmazott: ő ezt nem nevezné árnyékkormánynak, a kabinetvezetők feladata, hogy figyelemmel kísérjék az adott tárca munkáját és a területet érintő törvényjavaslatokat. A frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök lesz az egyetlen Fideszes képviselő, aki nem lesz tagja egyik parlamenti bizottságnak sem. Más dolga van, mint a bizottsági munka - fogalmazott ezzel kapcsolatban Pokorni.

Politikusi példaképek

Az MSZP és a Fidesz parlamenti frakciója egyaránt egy-egy volt magyar mártír miniszterelnök emlékhelyétől indul az Országgyűlés szerdai alakuló ülésére. A szocialisták a Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobornál gyülekeznek, majd együtt mennek a parlamenti kapuhoz, ahol Szili Katalin köszönti majd Medgyessy Pétert. A Fidesz képviselői délután fél egytől a Batthyány örökmécsesnél gyülekeznek Pokorni Zoltán emlékeztetett arra, hogy a képviselőcsoport négy évvel ezelőtt is az emlékhelynél kezdte a parlamenti ciklust. Mint mondta most is így tesznek, és odavárnak mindenkit, aki velük együtt szeretne emlékezni Magyarország első szabadon választott miniszterelnökére.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!