Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Országgyűlés: startra készen

2002.05.14. 18:30
Az Országgyűlés alakuló ülésére készült keddi tanácskozásán a két legnagyobb frakció, az MSZP és a Fidesz. A képviselőcsoportok szerdán két korábbi mártír miniszterelnök emlékhelyétől indulnak a Parlamentbe. A Fidesz a Batthyány-örökmécsestől, a szocialisták Nagy Imre szobrától.
Az Országgyűlés alakuló ülésére való felkészülés jegyében tartotta keddi ülését a Fidesz és az MSZP parlamenti frakciója. A képviselőcsoportok elsősorban személyi kérdésekről döntöttek.

Fegyelemből főpróba

A szocialista párt képviselőcsoportjának tanácskozása után Lendvai Ildikó frakcióvezető az első igazi munkaülésnek nevezte a megbeszélést. Mint mondta, fegyelemből főpróbát tartottak, méghozzá sikereset, hiszen csupán két politikus hiányzott igazoltan, külföldi utazás miatt az ülésről. Bejelentette, hogy a frakció egybehangzóan Szili Katalint jelöli az Országgyűlés elnöki és Mandur Lászlót, a parlament alelnöki posztjára. Döntöttek a képviselők a jegyzőnek és bizottsági elnököknek javasolt személyekről is.

Az első törvényjavaslat

Lendvai Ildikó tájékoztatása szerint az új Országgyűléshez az első törvényjavaslatot egyéni képviselői indítványként Medgyessy Péter miniszterelnök-jelölt és Kuncze Gábor az SZDSZ elnöke nyújtja be. Ez a minisztériumok felsorolásáról szóló indítvány az előfeltétele az új kormányzati struktúra felállításának és a kormány hivatalba lépésének. A szocialisták azt remélik, hogy amennyiben az ellenzék hozzájárul a Házszabálytól való eltéréshez, akkor már a jövő heti ülésén szavazhat az Országgyűlés róla.

Tizenhét frakcióvezető-helyettes a Fideszben

Személyi kérdésekről tárgyalt a Fidesz frakciója is. Pokorni Zoltán, a képviselőcsoport vezetője elmondta, döntöttek arról, hogy kit jelölnek az Országgyűlés tisztségviselőinek, illetve arról is, hogy kik látnak el elnöki és alelnöki feladatokat a bizottságokban és kabinetvezetői feladatokat a Fideszen belül. Tájékoztatása szerint frakciója parlamenti alelnöknek javasolja Szájer Józsefet és Harrach Pétert. A képviselőcsoportnak tizenhét frakcióvezető-helyettese lesz. Pokorni ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy az ő személyük tükrözi a frakción belüli kabinetrendszert és a munkacsoportok összetételét.

Orbán dolga

A kabinetrendszerről szólva Pokorni úgy fogalmazott: ő ezt nem nevezné árnyékkormánynak, a kabinetvezetők feladata, hogy figyelemmel kísérjék az adott tárca munkáját és a területet érintő törvényjavaslatokat. A frakcióülés után tartott sajtótájékoztatón kiderült az is, hogy Orbán Viktor leköszönő miniszterelnök lesz az egyetlen Fideszes képviselő, aki nem lesz tagja egyik parlamenti bizottságnak sem. Más dolga van, mint a bizottsági munka - fogalmazott ezzel kapcsolatban Pokorni.

Politikusi példaképek

Az MSZP és a Fidesz parlamenti frakciója egyaránt egy-egy volt magyar mártír miniszterelnök emlékhelyétől indul az Országgyűlés szerdai alakuló ülésére. A szocialisták a Vértanúk terén lévő Nagy Imre szobornál gyülekeznek, majd együtt mennek a parlamenti kapuhoz, ahol Szili Katalin köszönti majd Medgyessy Pétert. A Fidesz képviselői délután fél egytől a Batthyány örökmécsesnél gyülekeznek Pokorni Zoltán emlékeztetett arra, hogy a képviselőcsoport négy évvel ezelőtt is az emlékhelynél kezdte a parlamenti ciklust. Mint mondta most is így tesznek, és odavárnak mindenkit, aki velük együtt szeretne emlékezni Magyarország első szabadon választott miniszterelnökére.