Nándor
9 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Eredménytelen forduló a frakciók egyeztetésén

2002.05.08. 19:11
Továbbra sincs megegyezés a parlamenti pártok között arról, hogy hány fős többségük legyen a kormánypártoknak a bizottságokban. A két oldal egyaránt aránytalanságról beszél.
Az első két nap kezdeti sikerei után szerdán eredménytelenül fejeződtek be az új Országgyűléssel kapcsolatos négypárti egyeztetések. A fő vitatéma a bizottságok létszáma, illetve a testületeken belüli arányok.

Távol egymástól

A szocialisták szerint a szerdai fordulóban ők engedtek korábbi elképzeléseikből. Ennek eredményeképpen minden bizottságban megelégednének két fős kormánytöbbséggel az eredetileg javasolt három helyett, a paritásos grémiumokat leszámítva. Katona Béla frakcióvezető-helyettes szerint ennek ellenére a felek álláspontja messze volt egymástól. A szabad demokrata Eörsi Mátyás úgy vélte: a Fidesz amnéziában szenved, mert négy évvel ezelőtt brutálisan áterőszakolta az egyeztetésen, hogy a bizottságokban négy, öt vagy hatfős kormánypárti többség legyen. Kiemelte, hogy az MSZP és az SZDSZ ajánlata - bár valamelyest eltér a mandátumarányoktól - jobb és méltányosabb, mint amit a Fidesz 1998-ban "lenyomott a torkukon".

Mértékkel

A Fidesz viszont az MSZP javaslatát tartja elfogadhatatlannak. Szájer József szerint az indítvány nagyobb mértékben tér el a kormánypártok javára a mandátumarányoktól, mint ahogy az négy évvel ezelőtt történt és ezt semmi nem indokolja, hiszen most a szocialistáknak jóval kisebb a parlamenti többségük. Szavai szerint az egyeztetésen a Fidesz ugyanazt az álláspontot képviselte, mint négy évvel ezelőtt. - Elfogadjuk, hogy a kormánypártok részesüljenek bizonyos fajta előnyben, de nem olyan mértékben, mint amit a szocialista javaslat tartalmaz - szögezte le.