Piroska
3 °C
4 °C

Eredménytelen forduló a frakciók egyeztetésén

2002.05.08. 19:11
Továbbra sincs megegyezés a parlamenti pártok között arról, hogy hány fős többségük legyen a kormánypártoknak a bizottságokban. A két oldal egyaránt aránytalanságról beszél.
Az első két nap kezdeti sikerei után szerdán eredménytelenül fejeződtek be az új Országgyűléssel kapcsolatos négypárti egyeztetések. A fő vitatéma a bizottságok létszáma, illetve a testületeken belüli arányok.

Távol egymástól

A szocialisták szerint a szerdai fordulóban ők engedtek korábbi elképzeléseikből. Ennek eredményeképpen minden bizottságban megelégednének két fős kormánytöbbséggel az eredetileg javasolt három helyett, a paritásos grémiumokat leszámítva. Katona Béla frakcióvezető-helyettes szerint ennek ellenére a felek álláspontja messze volt egymástól. A szabad demokrata Eörsi Mátyás úgy vélte: a Fidesz amnéziában szenved, mert négy évvel ezelőtt brutálisan áterőszakolta az egyeztetésen, hogy a bizottságokban négy, öt vagy hatfős kormánypárti többség legyen. Kiemelte, hogy az MSZP és az SZDSZ ajánlata - bár valamelyest eltér a mandátumarányoktól - jobb és méltányosabb, mint amit a Fidesz 1998-ban "lenyomott a torkukon".

Mértékkel

A Fidesz viszont az MSZP javaslatát tartja elfogadhatatlannak. Szájer József szerint az indítvány nagyobb mértékben tér el a kormánypártok javára a mandátumarányoktól, mint ahogy az négy évvel ezelőtt történt és ezt semmi nem indokolja, hiszen most a szocialistáknak jóval kisebb a parlamenti többségük. Szavai szerint az egyeztetésen a Fidesz ugyanazt az álláspontot képviselte, mint négy évvel ezelőtt. - Elfogadjuk, hogy a kormánypártok részesüljenek bizonyos fajta előnyben, de nem olyan mértékben, mint amit a szocialista javaslat tartalmaz - szögezte le.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!