Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Habzás a Rábán: Magyarország visszavonta a bőrgyár engedélyét

2007.05.10. 19:35
Fodor Gábor, az új környezetvédelmi miniszter bekeményített habzásügyben, és megvonta a 2000-ben az osztrák bőrgyár működési engedélyéhez adott hozzájárulást. A környéken élők perelhetnek, az állam nem teszi, de az Európai Bizottsághoz fordul. Az osztrákok a jogba kapaszkodnak.

A Rába szennyezés megszüntetése érdekében Magyarország azt kéri Ausztriától, hogy a burgenlandi tartomány illetékes hatóságával vonassa vissza a habzás miatt részben felelős jennersdorfi bőrgyár vízjogi engedélyét, nyilatkozta Fodor Gábor környezetvédelmi miniszter csütörtökön.

Tulajdonképpen visszavontuk az engedélyt

A miniszter elmondta, hogy a kérés nyomatékosítására Magyarország az Európai Bizottsághoz is fordul. Fodor Gábor a folyó hat éve tapasztalható habzása kapcsán kijelentette: "elfogyott a jó szándékú türelmünk".

A magyar kérelem jogi formában azt jelenti, hogy a bőrgyár engedélyéhez még 2000-ben adott hozzájárulását Magyarország visszavonja. Ez a döntés csütörtöktől már hatályos.

A habzásért további két, a határtól távolabb elhelyezkedő bőrgyár is felelős, ám ezeknek a vízjogi engedélyéhez Ausztria nem kért magyar hozzájárulást.

A stájerországi üzemeknek a működése kapcsán Magyarország csupán azt a véleményét nyilváníthatja ki, hogy a gyárak működése jogszerűtlen.

Komoly károkat okoz

Fodor Gábor döntéseit egy vízügyi szakembercsapat javasolta, akik három napja Budapesten tárgyaltak az osztrák-magyar határvízi bizottság keretében. Varga Miklós, a tárgyalásokon kormánymegbízottként részt vett szakállamtitkár beszámolt arról, hogy az osztrák szakértők vitatták a magyar döntések jogszerűségét.

A magyar álláspont szerint Ausztria megszegte a két ország között érvényben lévő szerződést, ugyanis az alapján nem lennének megengedhetőek vízminőséget hátrányosan befolyásoló tevékenységek. A folyóhabzás a határ menti településeknek komoly turisztikai és más gazdasági károkat okoz.

Az osztrákok a magyarok nem akartak közvetítőt

A szakállamtitkár a sajtótájékoztatón való részvétel alól "ügyesen kibújó" osztrák szakértők véleményét ismertetve közölte, a másik fél szerint nincs eljárásjogi háttér az engedélyi hozzájárulás visszavonásához.

A Rába folyó szennyeződése miatt kialakult magyar-osztrák vitában az osztrák fél azt javasolta, hogy a két ország együttesen kérje egy európai közvetítő bekapcsolását a megoldás érdekében, de ezt a javaslatot a magyar fél elutasította, olvasható az osztrák mezőgazdasági, erdészeti, környezetvédelmi és vízgazdálkodási minisztérium csütörtök délután kiadott nyilatkozatában.

A szinergikus hatás okoz gondot

A magyar vélemény szerint viszont ha a kiadás feltételekhez volt kötve, akkor a visszavonás jogszerű, mondta Varga Miklós.

Varga Miklós az MTI-nek elmondta, hogy a bőrgyárak ugyan tisztított, a határértékeknek megfelelő szennyvizet engednek a Rábába, ám a különböző szennyezőanyagok szinergikus hatása miatt mégis romlik a vízminőség.

Ha a mikroorganizmusok szintjén még nem is figyelhető meg változás, de egyes felmérések szerint a nemes halak állománya már visszaesett.

Pert az állam maga nem fontolgat, a Rába mentén élők ettől függetlenül indíthatnak polgári pereket, mondta Fodor Gábor.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!